En plass i solen

- Om vi har det bra, ja?!? Ja, her er det ingenting å klage på, gliser pensjonærene ved Centro Assistencial Noruego i den spanske småbyen Altea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
- Vi kan ikke få det bedre, slår Bjørn Holmstrøm Næss fast.
Foto: Inga Ragnhild Holstr
- Vi kan ikke få det bedre, slår Bjørn Holmstrøm Næss fast.
Foto: Inga Ragnhild Holstr Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Asker, Bærum og Stavanger sender sine eldre og funksjonshemmede til rehabiliteringssenteret Centro Asistencial Noruego i Altea, noen mil nord for Alicante. Senteret har plass til 38 pensjonærer.

Under parasollen

I skyggen av en parasoll treffer DinSide Reise Bjørn Holmstrøm Næss. Bergenseren Næss er til vanlig bosatt i Stavanger, men er på et seksukers opphold ved det norske rehabiliteringssenteret i Altea. På bordet står en flaske Estrella øl, og han røyker rullings.

- Skriv at vi har det helt fantastisk. Det er helt ypperlig. Her trivs alle, gliser han.

Opp går døren og ut kommer nok en opplagt sjel, Roy Kristoffersen fra Stavanger.

- Der er virkelig flott her, jeg kommer gjerne ned hit en gang til, forteller Kristoffersen som er avhengig av rullestol grunnet multippel sklerose. – Hvor ung er du, flørter han, og legger til at han mener den spanske måten å vise medmennesker oppmerksomhet på, er flott.

Ferskt og fullbooket

Den 28. februar i år åpnet Bærum kommune rehabiliteringssenteret med plass til 38 brukere.

- Det ble halvparten så dyrt å bygge senteret i Spania som det ville blitt å bygge det i Norge. I Spania kom kvadratmeterprisen på 8.000 kroner, mens den i Norge ville kommet på 16.–20.000 kroner opplyser Bærum kommunes spesialrådgiver, Thor Torp til DinSide Reise.

- Kan vi vente oss flere tilsvarende institusjoner i mer solfylte områder enn Norge?

- Det er et politisk spørsmål, men det finnes klart en politisk vilje for å opprette institusjoner i utlandet, sier Torp.

Norsk ansatt på spanske betingelser

- Vi ligger ved sjøen og har egen appelsinlund. Vi har fått det slik vi ønsket, sier Arne Waller, kontorsjef ved Centro Asistencial Noruego.
Foto: Inga Ragnhild Holst
- Vi ligger ved sjøen og har egen appelsinlund. Vi har fått det slik vi ønsket, sier Arne Waller, kontorsjef ved Centro Asistencial Noruego.
Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer

Et norsktalende personale bestående av syke- og hjelpepleiere, fysio- og ergoterapeuter samt administrasjon, er fast ansatt ved hjemmet. Tjenester som renovasjon, transport og matlaging blir satt ut til lokale aktører. Hvordan fortoner livet seg som norsk ansatt i Spania?

- Det er fint å være her nede, selv om vi savner venner hjemme i Norge. Vi har også blitt godt mottatt både av myndighetene og av lokalbefolkningen. Også brukerne gir inntrykk av å trives, og det har vært fullt belegg hele tiden, forteller Arne Waller, kontorsjef ved Centro Asistencial Noruego.

Waller har en arbeidskontrakt ved senteret og er lønnet av Bærum kommune. Kontorsjefen forteller at de norske ansatte ved senteret får ikke med seg norske lønninger og rettigheter til Spania.

- Lønnen vår er beregnet ut fra at utgiftsnivået her nede er seksti prosent av det norske. Ettersom vi befinner oss i Spania, forholder vi oss utelukkende til spansk lovverk, og de ansattes rettigheter er slett ikke dårlige.

- Er det noen ledige jobber på senteret for nordmenn nå?

- Nei, alle stillinger er fullbesatt, men det finnes flere norske institusjoner i området, smiler Waller.

 • Slik får du plass ved service- og rehabiliteringssenteret i Altea
 • Ut på tur?

  DinSide Reise har de nyttige reiseplanleggingsverktøyene.

 • Finn restplassen
  - Gjør et kupp. Flere tusen reiser legges daglig ut til lavpris.

 • Restplassvarsling per SMS.
  - Få beskjed når nye restplasser blir lagt ut for salg

 • Fergekalkulatoren
  - Få oversikten over fergeselskapenes tilbud.

 • Reiseguiden
  - Sjekk ut lesernes beste reisetips, eller del ditt beste reisetriks med andre.

 • Valutakalkulatoren
  - Hvor mye er en bath? Eller en euro? Valutakalkisen har svaret.