En eldre dame som selger peanøtter. Foto: Kristin M Bjerkeland
En eldre dame som selger peanøtter. Foto: Kristin M BjerkelandVis mer

En kulinarisk reise i Kina

Mat, drikke, spisevaner... Kina er absolutt en helt annen verden.Tekst og bilder: Kristin M. Bjerkeland

Jeg har lyst til å fortelle litt om mat og opplevelser i tilknytning til inntak av føde i Kina. For å begynne et sted, starter jeg med matvanene. Som de fleste nok har registrert, spiser man helst med pinner i Asia. Og i Kina er det ikke mulig å få tak i kniv og gaffel, kanskje med unntak av på svært dyre og svært vestlige restauranter. Og slike spisesteder prøvde vi ikke.

Skjeen er redningen

Pinnespising ser lett ut når det utføres av en kineser, men viser seg å være akk så vanskelig å få til selv. I alle fall hvis du ikke har tatt seg tid til å tørrtrene en smule på forhånd (anbefales). Hvis du skulle slumpe til å få til pinnespising, er det gjerne en følge av dyp og innbitt konsentrasjon og en god porsjon viljestyrke. Med krampe i hender og fingre som et uunngåelig resultat. Dersom du overhodet ikke lykkes i å lære deg et minimum av teknikk innen en uke (tidsperspektivet her varierer med den enkeltes tålmodighet og evne til terping og selvpining), kan suppe være et alternativ. Pussig nok spiser man den med skje eller rett fra bollen (og da drikker man) – ikke med pinner.

Spytting overalt

I mange ikke-vestlige land mener man at vestlige mennesker har snåle bordmanerer. Og motsatt hender det nok også at vestlige synes at folk fra ikke-vestlige land oppfører seg litt rart. I Kina er det for eksempel helt vanlig å smatte, harke og spytte. Gjerne ved bordet. Eller på toget eller i bussen eller på båten for den saks skyld. Noe som unektelig virker litt pussig for oss, men som ikke avstedkommer et hevet øyebryn en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vov-vov?

Middagsmat snart? De forskjelligste dyr selges på de kinesiske matmarkedene, her er det velkjente retter som fallbys - høns. Foto: Kristin M. Bjerkeland
Middagsmat snart? De forskjelligste dyr selges på de kinesiske matmarkedene, her er det velkjente retter som fallbys - høns. Foto: Kristin M. Bjerkeland Vis mer

En annen opplevelse du bør unne deg på disse kanter, er å gå gatelangs i skumringen og kikke på hva folk spiser (for deretter å innta et bedre måltid på en liten lokal restaurant). Dersom du er i besittelse av en viss paranoia, kan det hende at du legger merke til at det er ganske så få katter og hunder i gatene. Jeg noterte meg at grillede smådyr på spidd sannsynligvis hører med til favorittene for både gammel og ung, og at det ikke så ut som verken pus eller vovv. Utenfor restaurantene finner man for øvrig gjerne et bredt spekter av potensielle middager: Levende høns, kyllinger, ender, kaniner (snufs), fisker i akvarium (mer eller mindre levende), frosker, slanger etc, som slaktes og tas inn ved behov. Praktisk.

Pekefingeren

Språket kan jo unektelig legge en demper på iveren etter å bestille ny og ukjent mat. I så fall kan det være greit å ta turen innom en ”kantinerestaurant” (heter restaurant, ser ut som kantine). Her ligger maten utstilt i metervis og man bare peker på det man vil ha (velg det som ser best ut) og går i kassa og betaler. På denne måten kan man også sette sammen en rent vegetarisk meny. For å være på den helt sikre siden.

Ta sjansen

En kafeteria i det muslimske kvarteret i Xian. Foto: Kristin M Bjerkeland
En kafeteria i det muslimske kvarteret i Xian. Foto: Kristin M Bjerkeland Vis mer

Språkproblemer får imidlertid ikke alltid bare passere uten videre. Et restaurantbesøk med noe pysete bestilling, førte til stort engasjement fra både vertskap og gjester. Ingen i restauranten snakket engelsk og menyene var på kinesisk og uten bilder (som i alle fall kunne ha vært til litt hjelp). Vi bestilte derfor ved hjelp av lommeparløren, og trodde vi skulle spise stekt ris og nudler (originalt, men det står tross alt ikke så veldig mange forslag der). Seks av totalt åtte kelnerne i restauranten fant det for godt å varte opp vårt bord, og sjefskelneren ga høylytt uttrykk for at vi hadde foretatt et ytterst lite spenstig valg (hvilket forsåvidt var helt riktig) – vi tror i alle fall det var det han sa. Med assistanse fra nabobordet (hele restauranten var nemlig nå engasjert i saken), plukket han ut fire fat deilig duftende mat til oss. Ingen savnet verken ris eller nudler.

Billig reise?

Ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.