En irsk rundreise

Dublin minner om et vennlig London i miniatyr. Men husk hva irene sier; Irland er så mye mer enn Dublin.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Alle som trodde at Irland var en litt bortgjemt og glemt perle, bør snarest tro om igjen. Her er det ikke mange landsbyer eller områder som ikke for lengst har blitt hjemsøkt av turismen. Både italienere og amerikanere har lagt sin elsk på denne grønne øya, og de er overalt – med kamera på magen.

Likevel er det ikke noe Rimini/Gran Canaria- preg over landet. Turismen går sin gang ved siden av irenes daglige virke, og det er tydelig at det er flest besøkende her sommertid. Dessuten er det ikke mye strandpreg over den jevne ire.

De yngste europeerne

Irland kan faktisk se ut som et postkort. Foto: INGVILD KJØDE
Irland kan faktisk se ut som et postkort. Foto: INGVILD KJØDE Vis mer

Historien og engelskmennene har ikke vært snille med irene, og det merkes på landet. Hungersnøden i forrige århundre, med påfølgende masse-emigrasjon har forskjøvet aldersfordelingen. Irland, med sine 3,6 millioner innbyggere, har nå den yngste - og hurtigst voksende - befolkningen i Europa.

Økonomien i Irland har vært på hurtig opptur de siste ti årene, mye på grunn av IT-næringen og turismen. Boligprisene i Dublin har skutt i været, og det er mye dyrere å kjøpe bolig der enn for eksempel i Oslo.

Som turist vil du merke at Irland ikke lenger er noe billig land. I Dublin er hotellprisene minst på et norsk nivå, men i resten av landet noe under. Billige alternativer er ungdomsherberger, som du finner i nesten alle byer. Bed and Breakfast ligger midt i prissjiktet.

Irland er ikke Dublin

To slitne sjeler ved Trinity college. Foto: Ingvild Kjøde
To slitne sjeler ved Trinity college. Foto: Ingvild Kjøde Vis mer

Selv om urbaniseringen har kommer langt i Irland, vil alle irer som bor utenfor Dublin fremheve resten av landet for turister. Og er du ute etter det Irland du har sett på film - med bratte klipper, grønne jorder, sauebønder, steingjerder og typiske murhytter – må du sette kursen ut av byen. Helst bør du dra til Vestkysten, der Irland er på sitt villeste.

Vårt første stopp utenfor Dublin var Galway på Vestkysten. Herifra dro vi på dagsturer til spektakulære daler og stille øyer. Les mer om vår ekskursjon til Vestkysten her.

Heldigvis er avstandene overkommelige, og muligheten for transport gode. Både buss- og tognettet er godt utbygd. Det finnes også egne minibusser som kjører rundt hele landet utenom hovedveiene. Kjøper du for eksempel et ukespass på en slik buss, kan du hoppe av og på når du ønsker.

Vi reiste til Dingle-halvøya og til Cliffs og Moher med en hopp- på-buss. Vi opplevde uslåelig natur. Les mer om hva vi så på turen her.

På pub i lille-London

Irske fotballsupportere. Foto: I Kjøde
Irske fotballsupportere. Foto: I Kjøde Vis mer

Mye pent kan skrives om den irske landsbygda, men gå likevel ikke glipp av noen dager i Dublin før du drar videre. Hvem kjenner egentlig noen som har kommet misfornøyde hjem fra Dublin?

Hovedstaden i Irland har 1,5 millioner innbyggere, og hvem vet hvor mange turister i høysesong. Sentrum virker lite – og stappfullt- på en fin sommerdag. Aller mest folk er det i Temple Bar distrikt. Det er den hippeste delen av byen, med utallige barer, markeder, nattklubber og restauranter. Tross en smule trend-faktor, er det svært hyggelig å vandre rundt her på kveldstid. U2 eier en nattklubb i strøket – ”The Kitchen” – som ifølge kjennere skal være verdt et besøk.

Kultur og Guinness

Vil du skaffe deg oversikt over de viktigste turistattraksjonene i Dublin, kan du ta en såkalt hop on – hop off – buss. Du sitter på taket og blir guidet rundt til de kjente attraksjonene. Du kan hoppe av og på der du vil.

Vi stoppet ved Trinity College, og så den imponerende ”Book of Kells”. Dette er en av de første bøkene i verden, og kunsten i den er svært vakker.

Videre kjørte vi gjennom flotte boligstrøk, med hus kjent for sine gregorianske dører, vi passerte St. Patrick´s Cathedral, før vi kjørte mot Guinness-bryggeriet. Irland er kjent for sin ølkultur, og som guiden vår sa: ”Hvor ellers i verden finner du en by hvor bryggeriet ligger vegg i vegg med en stor avvenningsklinikk”

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.