En helg i Trondheim eller en uke i Spania?

Prisen er den samme...

Har du planer om å komme deg ut av Oslo i helgen, kanskje ta noen dager i Trondheim? For samme prisen kan du dra en uke til Spania. Du får til og med 410 kroner ekstra til lommepenger. Utrolig? Ja, men det er faktisk sant.

Totalpris 3408 kroner

Det har blitt dramatisk billigere å fly i løpet av de siste ti årene, men at det skulle være billigere fly ned til Spania enn å ta toget til Trondheim hadde vi egentlig ikke trodd.

I undersøkelsen har vi gått ut i fra at det er to voksne uten barn som skal reise fra Oslo. De har, som de fleste andre, en fulltidsjobb som gjør at de må reise fredag etter klokken ett, og må være hjemme søndag innen tolv på kvelden ettersom de skal på jobb mandagen etter.

Med disse kriteriene fant vi en reise hvor de tar toget fredag 22. januar klokken 14.17 og hjemreise søndag 15.25. Ingen av disse tidspunktene hadde noen form for minipris som passet i forhold til kriteriene. Da går togene eventuelt på natten, som vil gjøre turen betydelig mye kortere hvis de skal ta natt-toget på fredag, og de rekker ikke jobben hvis de skal gjøre dette på søndag.

Reisen med NSB til Trondheim vil koste deg 3408 kroner.  Foto: Per Ervland
Reisen med NSB til Trondheim vil koste deg 3408 kroner. Foto: Per Ervland Vis mer

Da det ikke var noen miniprisbilletter igjen, kostet en enveisbillett for to voksne 1704 kroner. Når du legger til hjemreisen kommer totalprisen på utrolige 3408 kroner. Du må også huske at dette kun er togreisen. Hotellet må du betale ved siden av, og med priser fra 778 kroner for en natt, kan dette fort bli en veldig dyr tur til Trondheim for helgen.


Billigere med lengre reiser?

- Ved lengre reiser øker også kostnadene for NSB og derfor blir prisene dyrere. Til tross betaler du mindre per kilometer ved en tur til Trondheim enn ved kortere turer som Oslo S til Lillestrøm. Ordinær pris vil alltid være dyrere enn for eksempel for miniprisbilletter. Slik er det med fly og slik er det også med togene, sier informasjonssjef i NSB, Åge-Christoffer Lundeby.

Les også: Farsen rundt Flexus fortsetter

Nå tenker du sikkert at du kan få tak i billigere billetter enn dem vi har funnet, og det kan stemme hvis du klarer å få tak i miniprisbilletter. Men da må du være veldig tidlig ute med å bestille billettene, for det skal mye til å få tak i noen av disse hvis du ikke har planlagt reisen en stund i forveien. Miniprisbillettene har også tidspunkt som ikke er spesielt populære, og dermed ikke passer for alle.

- Det legges alltid ut miniprisbilletter til alle avganger, men det varierer i antallet etter hvor populær togreisen er. Vi har ikke noen faste tall på hvor mange miniprisbilletter som legges ut per avgang. Det skal alltid være lagt ut miniprisbilletter på alle avganger, men de blir lagt ut tre måneder i forveien, og derfor blir enkelte av billettene fort borte, sier Lundeby.

En uke ved Solkysten koster altså mindre enn togbilletter til Trondheim. Her fra Puerto Banus. Foto: Wikipedia Commons
En uke ved Solkysten koster altså mindre enn togbilletter til Trondheim. Her fra Puerto Banus. Foto: Wikipedia Commons Vis mer


Spania eller Trondheim?

Etter å ha pakket oss inn med tykke jakker og luer den siste tiden må vi vel si at vi ikke er direkte overentusiastiske over vinteren lenger. Så hvis du har lyst til å finne på noe i tiden fremover for å få våren til å komme fortere, kan du likeså godt ta en tur til Spania som Trondheim. Da får du også en forsmak på varmen vi forhåpentligvis har i vente.

Ved å bruke ulike søkemotorer fant vi turer fra 3000 kroner og oppover for to personer, til flere reisemål som inkluderer hotell. Vi fant blant annet en uke til Spania, spesifikt Banalmádena like utenfor Malaga til 2998 kroner for begge to. Dette innebærer at de to må ta seg fri fra jobben en uke, men hvis vi hadde gjort det samme med reisen til Trondheim måtte de fortsatt tatt seg fri fra jobben, og i tillegg måtte betale for en uke med hotell. Og med priser fra 778 kroner for natten ville det blitt mye dyrere.

Tur til Spania
Fra/TilOvernattingDatoPris
Bergen - Spania/ Banalmádena2 roms leilighet30/1- 6/21499 kr. per person
Stavanger - Spania/ Banalmádena2 roms leilighet23/1-30/11499 kr. per person
Rygge - Spania/ Banalmádena2 roms leilighet23/1-29/11622 kr. per person
Prisene er innhentet fra Solfaktor.no i uke 2. Vi tar fobehold om prisendringer og utsolgte reiser.


Reisen er spesifisert og inkluderer flyreise tur/retur og et 3-stjerners hotell i Benalmádena, Costa Del Sol. Temperaturen er ikke på den høyeste i Spania nå, men det er fortsatt solid avstand fra kuldegradene rundt om i Norge. Akkurat nå er det rundt 20 varmegrader i Malaga.

Tog er mer miljøvennlig

Selvfølgelig er det mulig å finne billigere flybilletter enn togbillettene vi har funnet, men vi har tatt utgangspunkt i togbillettene for å få frem hvor dyre de faktisk er. I tillegg burde kanskje faktoren om miljøvennlighet komme inn her et sted. Når vi skal velge transport er prisen avgjørende for valget vi tar, og med tanke på at togreiser er mye mer miljøvennlig enn flytransport, burde ikke tog være dyrere.

NSB AS er 100 prosent eid av staten ved Samferdselsdepartementet. I 2010 foreslår regjeringen å bruke over ti milliarder på jernbanen. Disse pengene skal da gå til NSB, jernbaneverket, utdanning av jernbaneførere, forbedring av traseer osv.