En fluefiskers våte drøm

I den meksikanske gulf finner du noen av verdens beste fiskeområder. Vi reiste på tarponfiske i Campeche - en opplevelse vi sent vil glemme.

Publisert
Sist oppdatert

Er du vant med fiske i norske elver og hav, vet du sikkert hvilken kamp en storlaks eller en skjeggete torsk i motstrøm kan gi deg. En utrolig naturopplevelse som ikke kan sidestilles med noe for en riktig sportsfisker.

Det finnes likevel fisketyper der ute som er turboladede i forhold til våre mange spreke fiskeslag her hjemme. Tarpon er definitivt en fisk for gutter med våte drømmer om stenger og store trofeer.

Se flere bilder fra fisketuren her ...


Jakt eller fiske


- Å fiske tarpon er nesten like mye jakt som fiske. Du må snike deg frem, spotte fisken og kaste på rett sted til rett tid.

Pechuga er Victors stifinner hjortefot i mangrovene, på konstant jakt etter sølvkongen.
Pechuga er Victors stifinner hjortefot i mangrovene, på konstant jakt etter sølvkongen. Vis mer


Kaptein og lidenskapelig fiskeguide Victor Rodriguez hvisker forsiktig instruksjoner i det vi begynner å stake oss mot området der storfisken er på jakt etter frokost. Klokken er seks og vi er antakelig de eneste våkne menneskene i denne folkefattige delen av Mexico. Foran oss speiler morgensolen seg i den blankpolerte vannflaten, med et tilsynelatende ugjennomtrengelig nettverk av grønne mangrover i bakgrunnen.

Plutselig brytes havoverflaten av ringer cirka 25 meter foran oss.

- Sabaleo, sabaleo - klokken to, klokken to…

Pechuga, vår lokale sti- og fiskefinner, roper ut fra utsiktstårnet bak på den 15 fot store jaktbåten.

Jeg fomler meg frem på båten med en enhånds fluestang og gjør et tappert forsøk på å få fluen i retning to, men viseren står allerede på klokken fire før fluen min treffer vannet der den skulle vært for noen sekunder siden. Pechuga runger ut noen flirende gloser på mayaspansk, rister litt på hodet og smiler.

- Å fiske sabaleo handler om presisjon og timing. Fisken beveger seg i stimer og er var for ting rundt den. Vi ser stort sett alltid fisken før vi kaster på den, og da gjelder det å være klar, sier Victor.

Opptil 80 kilo

Den lille cohibarøykende meksikaneren driver sin lokale fiskecharter ut fra Campeche. Han er lidenskapen selv når det kommer til å fange sabaleo, som er det spanske navnet på tarpon. Han er likevel avhengig av sin lokale stifinner Pechuga for å finne fisken og veien i de trange mangrovene. Pechuga betyr bryst på spansk, et navn kompanjongen hans fortjener til det fulle. En kraftig liten kar, med et alltid overvåkent øye fra det lille tårnet bak på båten.

Pechuga har praktisk talt bodd i mangrovene i hele sitt liv, og kjenner de som sin egen baklomme. Nå staker han oss videre frem mot en ny mulighet til å fange storfisken, mens Victor forteller mer om tarponfiske.

- Her vi fisker nå, er ynglegrunn for tarpon i området. Fisken blir ikke så stor her, kanskje opptil 20 – 30 kilo på de største, men hvis du reiser lengre nord i delstaten kan du få dem opp mot 80 kilo. Da er det en skikkelig utfordring og en kamp som kan vare nesten en hel dag før du har fisken i båten.

Victor er en fiskekyssende meksikaner som elsker jobben sin. <i>Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen</i>
Victor er en fiskekyssende meksikaner som elsker jobben sin. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Tarpon er godt kjent i fiskeverden for sin enorme kraft og ville utras. Den vil ofte opp i luften for å riste kroken ut av den beinete kjeften, noe den ofte klarer hvis du ikke husker på å gi nok slakk på snøret når du ser den går i været, forklarer Victor og rigger opp en stang med spinner. Her skal alt prøves for å få en fornøyd kunde.

På vei inn mot "el tanke". - Her finner vi alltid tarpon, sier Victor.
På vei inn mot "el tanke". - Her finner vi alltid tarpon, sier Victor. Vis mer


Kampen i jungelen

Pechuga ser stadig fisk som sirkler rundt i området, men vi har ikke noe hell denne morgenen. Jeg kan selv se de mørke skyggene av de muskuløse fiskene som beveger seg mot mangrovene. Av og till skinner de sølvblanke kroppene i den meksikanske formiddagssolen når de bråskifter retning i sin høye gangfart. Det er ikke rart at tarpon også blir kalt Silver King av sportsfiskere. Vannet er sjeldent dypere en halvannen meter i og rundt mangrovene, og når tidevannet går ut og solen opp, svømmer tarponen inn i den druknede skogen for ly og beite. Etter den følger vi.

Etter å ha staket oss gjennom de minste smutthull i det grønne løvverket, fått fireogførti myggstikk og blitt naturlig kamuflerte av ugjenkjennelig nedfall, ser vi inn mot et åpent område omringet av mangroveskog.

- Denne kulpen kaller vi el tanke, tanken. Her finner vi alltid sabaleo, hvisker Victor og stumper sin kubanske sigar.

Pechuga stikker opp hodet for å speide etter fisk, mens vi venter krumbøyd i bunnen av båten. Han hvisker til Victor, som igjen ser på meg og holder en finger mot leppene og signaliserer at jeg må gjøre meg klar til kamp. Jeg åler meg frem til tuppen av båten som en handikappet tiger. Pechuga gir båten et siste dytt så vi har klar kastebane inn i det åpne vannet.

Der ser jeg et mektig syn. En flokk på seks til åtte tarpon i størrelsen 10 til 15 kilo. Denne gangen er det lite rom for bakkast og mulighet med flua, så jeg kaster spinneren over hodet og fire fem meter foran flokken som beveger seg i sirkler.

To til tre små kjappe rykk gjør at spinneren imiterer en småfisk, og pang … der sitter den.

Det hveser i haspelsnellen i det fisken raser bortover i kulpen, før det blir helt stille. Jeg holder stramt på snøret så godt det kan gjøres, mens Victor svetter infernalsk og maser at jeg må stikke ut stangen når den går til værs. Før han er ferdig å snakke, svever 10 kilo sølvglinsende fisk mot båten i rasende fart.

Kraften og tempoet på fisken er enormt. Etter å ha hatt kjente kampfisk som laks, tunfisk, barrakuda og sverdfisk på snøret, er denne reseren som en Ford Fiesta med V8 motor å regne. Den går runde på runde inne i kulpen, som til tider ser ut som et boblebad av all hoppingen, før den drar oss ut mot det åpne havet.

En mektig fiskeopplevelse vi aldri vil glemme...
En mektig fiskeopplevelse vi aldri vil glemme... Vis mer


Der roer den seg endelig, og etter en god kamp har vi den oppe på siden av båten. Victor gjør seg klar til å håve fisken. Det får han imidlertid aldri sjansen til, da spinneren kommer flygende i mot oss når han rekker ut håven.

Krokene er rettet ut ...

Jeg har brukt for mye makt og for stram brems på fiskesnella. Noe fisken har utnyttet til sin fordel og nå er fri igjen, selv om vi hadde sluppet ut den dårlig egnede matfisken uansett.

Dagen og turen er likevel komplett. Jeg har hatt det mange sportsfiskere drømmer om på kroken, kjent den rå kraften og kan ikke annet enn å smile fra øre til øre.

På vei hjem og godt inne i den første sixpacken med Corona, forteller Victor at han ofte får seks til ti fisker på en dag i mangrovene. Men det er så klart den første som er den største på alle mulige måter – i hvert fall hvis du aldri fikk den i båten. En god fiskeopplevelse ble det uansett.

Se flere bilder fra fisketuren og trofeer her ...

Fakta:
Byen Campeche ligger fem timers kjøretur fra Cancun på andre siden av Yukatanhalvøya. Staten Campeche er den minst befolkede i hele Mexico. Sportsfiske er utrolig bra i denne regionen, ikke bare etter tarpon, men også dyphavsfisk som marlin og tunfisk.

Vår guide Victor sine hjemmesider er www.sabaleando.com.mx . Han tar cirka 250 amerikanske dollar for en dag med fiske, inkludert mat og så mye øl og annen drikke du måtte ønske. Det er plass til tre fiskere på båten, og prisen er den samme uansett hvor mange man er. Så godt som gratis å regne hvis du ser hva du må betale for sportsfiske av dette kaliberet andre steder i verden. Fiske kan du gjøre året rundt. Absolutt å anbefale. Stemplet DinSide.

Mer fra denne delen av Mexico finner du under:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer