En fantastisk deilig norgesreise

Vindruer i champagnegelé, smørstekt fjellørret med lun agurksalat og bringebærkokt nektarin med sjokolademousse. Fantastiske retter pirrer spyttkjertlene våre, og vi snuser inn den herlige duften av … en bok.

Publisert
Sist oppdatert
En fantastisk deilig norgesreise
Boken inneholder mange og flotte bilder, av interiør og mat.
Boken inneholder mange og flotte bilder, av interiør og mat. Vis mer

Å, som vi skulle ønske, ønske, ønske at vi satt i restaurantene, lå i sengene eller hørte historiene bli fortalt, med egne sanser. Men når dette ikke er mulig, gjør boken En reise i Norge – Særpregede overnattingssteder i Sør-Norge en veldig bra jobb med å ta oss med på opplevelsene. Her er fantastisk fristende fotografier, og livaktige beskrivelser som lar oss snuse på hvordan det kan være – og som selvsagt frister noe avsindig.

44 særpregede steder

Boken hviler tungt i hendene, og det er en sann fryd å bla seg gjennom de 311 sidene fylt med praktfulle fotografier av steder, møbler og mat. En reise i Norge tar deg med til 44 særpregede overnattingssteder sør for Dovre. Det er rorbuer, byhoteller og fjellstuer; kjente hoteller som Hotel Continental og Grand Hotel i Oslo, og mindre kjente perler som tradisjonsrike Uppigard Sulheim i Bøverdalen og moderne Jotunheimen Fjellstue.
Boken begynner ved Balaklava Gjestgiveri i Gamle Fredrikstad, tar turen opp forbi Lillehammer og Dombås, bøyer over til Vestlandet, følger Norge til Sørlandet og Østlandet, før den avrunder reisen på Kleivstua ved Sundvollen. Når vi har kommet til slutten av boken føler vi oss uthungret og glemt – og fiskepuddingen på middagstallerkenen har aldri sett tristere ut.

Bak i boka finner vi oppskriftregister som gjør det enkelt for den matglade å lete fram oppskriften til søndagsmiddagen. Det er også et kart som viser hvor i Norge hotellene ligger, og det er et adresseregister med nyttig informasjon som adresse, telefonnummer og internettadresser til de som har det.

Beskrivelser i ord og bilder

Dette er virkelig en praktbok, det er den ideelle gavebok både for den som liker å reise og den som er glad i mat – glad i både å spise mat og å lage mat. Du får innsyn i overnattingsstedenes historie, og forfatteren tar oss med på besøk på hotellene, med til tider svært livaktige beskrivelser av personer og hendelser. For eksempel får vi bli med på en helt vanlig dag på Bakkegården i Trøgstad, og vi får være med og høre knappenålen falle på Hotel Union Øye i Norangsdalen, når hotelleieren forteller historien om det ulykksalige gjenferdet Linda som mistet sin store kjærlighet og som nå etter sigende skal gå igjen på det blå rommet på hotellet.

I tillegg til frodige beskrivelser av stedene, presenterer boken også lekre bilder og oppskrifter på kjøkkensjefens beste spesialiteter. Rettene ser fantastiske ut på bildene, men vi antar at forfatteren ikke tar på seg noe som helst ansvar for resultatet på kjøkkenbenken hjemme.

Har kysset mange frosker

Boken er skrevet av Hans Martin Underdal, journalist, som tidligere har skrevet bok om norske trehoteller. Med seg har han fotograf og stylist. Akkurat dette med stylist får oss til å bli litt skeptiske til validiteten av bildene; ser virkeligheten ut som på bildene?

- Ja, jeg synes nok det. Bordene er blitt pyntet, det er dekorert med blomster, men når vi har satt det opp, har vi prøvd å ikke juge. Jeg vil si at stedene holder den standard som bildene lover, sier forfatter Underdal.

Boken omfatter 44 overnattingssteder. I forordet skriver forfatteren at boken ikke er ment å skulle være noen fasit over de beste overnattingsstedene, men at de har valgt å presentere akkurat disse hotellene fordi «vi fant det hyggelig å være gjest her, og vi fant en stemning som var hyggelig og egenartet. Dessuten har vi lagt stor vekt på maten.» (sitat fra forordet i boken).

44 fantastiske hoteller, men hvor mange frosker har menneskene bak boken måttet kysse på veien?

- Det var en lang researchjobb, og når vi var ferdige med den, satt vi igjen med 60 hoteller som vi gjerne ville ha med. Av de var det til slutt 44 som holdt standarden til å bli presentert i denne boka, forteller Underdal.

Maten som er avbildet i boken ser mildt sagt fabelaktig ut. Ifølge Underdal smaker den like fantastisk som den ser ut – som de ekstra centimeterne rundt midjen kan være et vitnesbyrd på.

- Ja, det har nok blitt litt ekstra, men det har vært mye hard jobbing også, sier Underdal.

Han er i gang med bind nummer to, som skal ta for seg unike overnattingssteder i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge. Forfatteren sier han håper den er klar til 2003. Vi gleder oss.

Menneskene bak boken:

Forfatter: Hans Martin Underdal, født 1956
Tidligere jobbet i reisebransjen, og som journalist i Allers. Har tidligere skrevet boken ”Tradisjon og atmosfære – en reise til norske trehoteller” (1996).

Foto: Espen Grønli, født 1954
Fotograf med hovedvekt på mat, interiør og arkitektur. Jobber blant andre for Bonytt og Interiørmagasinet.

Stylist: Cecilie Fasmer Stang, født 1959
Driver interiørkonsulentfirma i Oslo, har tidligere jobbet med boken ”Tradisjon og atmosfære”.

Boken tar for seg unike hoteller i Sør-Norge. Nummer to, som omhandler unike hoteller i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge er underveis.
Boken tar for seg unike hoteller i Sør-Norge. Nummer to, som omhandler unike hoteller i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge er underveis. Vis mer

Bokfakta:

Forlag: Kom
Utgitt: September 2001
Pris: 448 kroner
311 sider

Relaterte artikler

 • Guttas reisedagbok av Arne Hjeltnes

 • Unike hoteller byer av Herbert Ypma

 • Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by

 • Test av reiseguider

 • Her finner du flere artikler om reiselitteratur
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer