Derek i sin 50-talls Plymouth!
Derek i sin 50-talls Plymouth!Vis mer

En ekte langpendler: Havanna-Oslo!

Jeg har avtalt et møte med Derek alt for tidlig på morgenkvisten. Det måtte bare bli slik, Derek skal tidlig av gårde for å komme seg ut på golfbanen rett utenfor Havanna.

Jeg sitter i resepsjonen da jeg hører en masse leven utenfor. Derek småkrangler litt med parkeringsvakten utenfor og svinger inn foran hotellet mitt i sin knall røde 50-talls Plymouth. Som Derek sier: Hjemme i Norge ville det være ”harry” å ha en slik – her nede må du bare ha en!

Reisende i kurs

Derek Broughton er opprinnelig født i England, men kom til Norge i 1968 og har hatt bostedtillatelse her siden. Han er grunnlegger av firmaet ”People Builders” som ble opprettet i 1972. Her jobber han med ”In House-kursing” eller salgstrening som skal motivere ansatte i bedrifter verden over. Derek er en internasjonalt respektert skikkelse innenfor sitt fagfelt. DinSide Reise møtte han i Havanna.

Varme mennesker på Cuba

Derek kom til Cuba for første gang i 1997. Han reiste sammen med gode venner på det som var tenkt som en ren ferietur. I dag har han kjøpt sin egen leilighet i Havanna hvor han nå bor sammen med sin cubanske kone, Eunice!

-Hvordan kunne du finne på å bosette deg i Havanna?

-Jeg ble målløs av den varmen som menneskene her utstråler. De lever for dagen i dag og er ikke motløse selv om mange lever under det vi i Norge ville kalle kummerlige forhold. Og når jeg møtte den store kjærligheten var det ikke vanskelig å bestemme seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke familieverdier på Cuba!

Derek møtte sin kone Eunice på stranden Playa de Santa Maria utenfor Havanna for noen år siden. Kjærlighet ved første blikk sier Derek med stjerner i øynene. Selv Derek har oppnådd og opplevd mer enn det et gjennomsnittsmenneske kan drømme om, er han helt klar i sine uttalelser når vi penser inn på temaet lykke: Suksess har i ordets forstand ingen ting å gjøre med det å være lykkelig som menneske.

-Her på Cuba står familieverdiene i sentrum, og ingenting er viktigere enn barna i familien. Man kan si mye om kommunismens mangler, men her på Cuba finnes det ikke et eneste gatebarn – alle har tak over hodet, forklarer vår pendler ivrig.

Golf og korrupsjon

-Hvordan vil du beskrive en vanlig dag for deg her nede.

-Jeg jobber kun når jeg er hjemme i Norge. Her nede dyrker jeg mine fritidsinteresser som er golf, golf og golf. Diplo Golf Club ligger 20 minutter utenfor Havanna og er en fin 18-hulls bane. Men ellers går dagene med til småting som tar tid. Skal man i banken tar det tid, skal man reparere vanntanken som har gått i leiligheten tar det tid osv. Systemet gjør at man må være tålmodig. Det er ofte køer i banker og andre institusjoner. Men etter at dollaren ble omgjengeligsettelig på Cuba har det også blitt enklere å få gjort ting hvis man har penger.

Derek og Eunice
Derek og Eunice Vis mer

Korrupsjon er også et stikkord for Derek.

-Det ville være en sterk underdrivelse å si at ikke cubanerne er villige til å finne snarveier i systemet hvis det er dollar å tjene på det.

Nettverk på Cuba

-Hvordan klarte du å bli akseptert i det kubanske miljøet? Har du klart å skaffe deg et nettverk?

Derek sammen med blomsterdamene i gata...
Derek sammen med blomsterdamene i gata... Vis mer

-Det er viktig å ikke ha noen stormannsnykker når hvis man skal gli inn i nabolaget. Selv om jeg er en holden mann har jeg ingen problemer med å kommunisere med naboene. Hver morgen går jeg ned i gata og hilser på så vel de gamle gutta som småjentene som leker i gata. Det gjelder å ikke være høy på pæra!

Fremtiden

Derek snakker mye om fremtiden. Hans håp er at hans kone skal få utreisetillatelse, slik at hun kan bli med til Norge. Hun er nyutdannet lege og jobber i dag på en familieklinikk midt i Havanna. Å få utreisetillatelse er ikke lett, og behandlingstiden er lang, men de holder håpet oppe. Hva gjelder fremtiden til Cuba er Derek usikker.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

-Castro har fortsatt stor tilslutning hos folket – og folk flest har det forholdsvis bra, ut fra den verden de kjenner… Det store spørsmålet er hva slags innflytelse turistene vil få på cubanerne etter hvert. Fidel har uttalt at det er turismen som skal redde sosialismen på Cuba (journ. anm: på grunn av mer dollar i omløp), men selvfølgelig vil også det økende antall turister føre til nye impulser for den vanlige cubaner. I 1989 var det 100.000 turister på Cuba, i år er det ca. 4.000.000 og om noen år kan det fort være 15.000.000 solhungrige og kulturinteresserte som ankommer øya i året. Det er vanskelig å si hva som vil skje med det cubanske folket da. Men en ting er jeg sikker på: De sterke familiebåndene vil for alltid knytte menneskene her sammen.

Essensen av Cuba

-Beskriv Cuba med 5 ord!

-Spennende, pulserende, eksotisk, tragisk, byråkratisk – men glem ikke menneskevarmen, avslutter Derek før han setter seg i sin Plymouth med kurs for golfbanen. Har du spørsmål til Derek, kan du nå ham her!