Foto: SXC
Foto: SXCVis mer

En av tre vil bruke mer penger på ferie i år

De fleste vil bruke mellom 11.000 og 20.000 kroner på å reise.

Vi går inn i 2010 med lav rente, forholdsvis lav arbeidsledighet, og en følelse av at finanskrisen er over for nordmenns del.

Så sikre skal vi imidlertid ikke være. Ekspertene regner med at renten skal opp i løpet av året, at flere små- og mellomstore bedrifter vil gå konkurs, noe som fører til at en del vil miste jobben.

Vi blir oppfordret til å spare, eller betale ned på lån så langt vi har mulighet til det.

Likevel viser en undersøkelse utført av Norstat for Finn.no reise at 34 prosent av oss har tenkt å bruke mer penger på ferie i år enn i fjor. 42 prosent vil bruke det samme som i 2009, 13 prosent vil bruke mindre, mens 10 prosent ikke var sikre på hvor stort feriebudsjettet vil bli i 2010.

Hoveddelen av de 1.000 som svarte på undersøkelsen, sa de ville bruke mellom 11.000 og 20.000 kroner på ferie i år. Det er menn som bruker mest, for de fleste kvinnene som svarte har tenkt seg å bruke mellom 5000 og 10.000 kroner på reiser i 2010.

- Vi opplever økt interesse for langdistansereiser i forhold til i fjor, og dette er gjerne dyrere reiser. Det betyr ikke nødvendigvis at folk drar dit, men er nysgjerrige og sjekker om de har råd. Det er et godt tegn, sier Terje Berge, salgsdirektør i Finn reise, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonom i DnB NOR, Sidsel Sodefjord Jørgensen, er overrasket over at så mange planlegger å øke feriebudsjettet.

- Ferie er tydeligvis hellig for nordmenn. Selv under finanskrisen la de fleste ferieplaner som før. Men noen har kanskje levd litt forsiktig og har behov for å slå til med en skikkelig ferie i år. Det at så mange som en av tre har tenkt å bruke mer penger på ferie kan tyde på at nordmenn har fått bedre råd. Høyst sannsynlig får vi riktignok renteøkninger fremover, så jeg ville kanskje trodd at det var flere som var litt avventende, sa hun til Finn reise.

Har du for høy boliglånsrente? Her ser du de beste tilbudene

Bruker feriepenger på reise og bolig


I undersøkelsen ble også folk spurt om hva de skal bruke feriepengene til utenom reiser. 37 prosent svarte at de skulle bruke en del av feriepengene på boligen. Her går vi utfra at de mener oppussing, nye møbler etc. 27 prosent skulle være fornuftige og spare penger, mens bare 15 prosent vil bruke en del av feriepengene til å nedbetale lån.