En annerledes togtur

DinSide Reise har testet Mallorcas eneste jernbane. En annerledes togtur...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En annerledes togtur

  1. Fakta om Mallorca

Klokken har så vidt passert 15.00 på nok en varm vårdag i Palma by. Vi står sammen med et hundretalls spanjoler og turister på Palmas jernbanestasjon. Et helt ordinært skue, tenker du kanskje. Men nei, på Mallorca finnes kun en kort jernbanestrekning. Linjen går mellom Palma by og den lille byen Sóller på vestkysten av øya, og koster snaue 20 kroner. Den første togpassasjeren kunne oppleve togturen gjennom appelsindalene ut mot kysten allerede i 1912. Nå er DinSide Reise på perrongen, klar til avgang, med Puerto de Sóller som mål for dagen.

Vonde seter – flott utsikt!

image: En annerledes togtur


Vi klatrer om bord i de brune trevognene, og setter oss på noen harde og, for å si det rett ut, vonde benker… Konduktøren skriker av full hals – vi er tydeligvis klar til avgang. Kursen settes mot vestkysten. Det bråker og rister som besatt i de gamle vognene. Rundt oss sitter hovedsakelig spanjoler som har vært i Palma på shopping. En av de lokale kan fortelle at turen er beregnet til å ta ca. 1 time. Au, tenker vi….Men det tar ikke lang tid før vi har fått noe annet å tenke på. Plutselig er vi ute av bykjernen og på vei utover noen jorder. Vi kan skimte fjellene på vestkysten i det fjerne. Mitt reisefølge spør meg om hvilken lukt det er som siver inn gjennom det åpne vinduet. En rask titt ut forklarer hvorfor luktesansene har blitt satt i høygir. Toget humper gjennom olivenlunder, vi ser appelsintrær som vokser like inntil skinnegangen, og blomster i all verdens farger har begynt å springe ut. Luften er mettet av en blanding av appelsin og krydder. Når vi samtidig ser fjellene nærme seg, skjønner vi hvorfor vi har blitt anbefalt turen som en naturopplevelse… Vestkysten på Mallorca er helt klart noe man skal ta seg tid til å oppdage om man er lei av å slikke sol på stranden. Naturen er rett og slett enorm! Vi nærmer oss havet – vi er snart fremme.

Fra tog til trikk

image: En annerledes togtur


Ved ankomst Sóller rusler vi ned på det lille torget ved stasjonen. Her myldrer det av mennesker som sitter ute og nyter spanske småretter, tapas, og god drikke i ettermiddagssolen . Plutselig hører vi en skrikende fløyte og masse leven. Skulle toget vårt likevel kjøre videre? Nei da, det er byens trikk som kommer over torget – den sneier kafébordene og bråbremser like utenfor en liten tapasrestaurant. Folk løper av, og noen prøver å komme seg om bord. Selv om vi nesten ble overkjørt, gir vi trikkeføreren en sjanse og hopper om bord – vi er nå knappe 15 minutter fra vårt mål – havnebyen Puerto de Sóller. Trikken er overfylt, og i god spansk ånd er det ingen som har brukt vater på trikkelinjene. Vi blir slengt fra side til side det drøye kvarteret vi er på skinnene, men en viss sjarm er det over det hele.

Puerto de Sóller

image: En annerledes togtur


En liten perle! Når trikken kommer inn langs strandpromenaden blir vi møtt av smaragdgrønt vann og et hyggelig lite sentrum med små fortausrestauranter. Og det beste av alt: Stedet er ikke på noen måte overbefolket av turister! Er du noen gang på Mallorca, ta samme reiserute som vi har gjort i dag. Du får oppleve øyas eneste jernbane på en tur gjennom et frodig, vakkert fjellandskap. Bare togturen på en snau time er unnskyldning god nok til å reise til Sóller og Puerto de Sóller!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!