Boken Shanghai Ekspress er utgitt på Gyldendal forlag.
Boken Shanghai Ekspress er utgitt på Gyldendal forlag.Vis mer

En annerledes reiseskildring

- Eg kan ingenting om Kina. Eg skal ikkje skriva om det eg kan, men om det som forundrar meg.

Dette sa Fløgstad om bokprosjektet sitt før avreise til Kina, og dette står også skrevet med uthevet skrift på bokomslaget til Shanghai Ekspress.

Reise i undring

Boken er inndelt i fire deler; Hongkong, Fujian, Shanghai og Hongkong II. Foruten til byene Shanghai og Hongkong tar Fløgstad oss med til Chengdu, Macao og Guangdong. I bokens første essay, Octopus, skriver Fløgstad:

«Han plasserer den tunge dokumentmappa på toppen av stålramma, løftar den igjen, går vidare, og sperrene i slusene ved nedgangen til undergrunnsbanen gir etter og opnar seg. Ho på den andre sida set ein plastpose med varer på toppen av portstolpen, og sperrene opnar seg også. For meg er og blir dei stengde, og eg brukar altfor lang tid på å finna ut kvifor.»

- Da jeg først reiste til Kina, hadde jeg ingen tanker om å skrive derfra og små forventninger, jeg var ikke særlig innstilt på Kina. Men jeg ble forundret over mye, og jeg ville prøve å fortelle litt om det som forundret meg, sier Kjartan Fløgstad.

- Hva forundret deg mest ved Kina?

- Aller mest ble jeg forundret over tempoet i forandringene, i særlig grad i Shanghai og Hongkong. Shanghai var jo kulturrevolusjonens hovedstad for 20 år siden, og det ble ikke åpnet for privat økonomisk kapitalisme før i 1992. Det var tempoet, styrken og omfanget i forandringene som forundret meg; det var mest det moderne Kina som fanget min oppmerksomhet, sier Fløgstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

46 essays

Resultatet er også blitt en annerledes reiseskildring, i en annerledes form. Her får vi en smak av episoder fra forfatterens reise, og vi får også et innblikk i forfatterens tanker rundt det han opplever. Boken består av en samling essays – 46 i tallet – som omhandler alt fra hverdagslige situasjoner til mer komplekse tanker rundt Kinas utvikling.

Hvorfor valgte forfatteren å skrive i denne formen?

- Det henger sammen med prosjektet og den oppgaven jeg hadde satt meg. Jeg hadde tenkt å skrive en reiseskildring og samtidig et essay, hvor forfatteren – i dette tilfellet meg – registrerer og tenker rundt det han ser, sier Fløgstad til DinSide.

Kinareisen

Før Fløgstad etablerte seg som forfatter, jobbet han blant annet på norske lasteskip i fraktfart rundt i verden. Han reise mye i Latin-Amerika, og har siden skrevet flere bøker om denne delen av verden. Bak boken Shanghai Ekspress ligger et par besøk til Kina.

- Jeg var i Kina første gang i 1999, som medlem i en forfatterdelegasjon. Vi var i Beijing og Shanghai. Så reiste jeg tilbake en måned alene i fjor høst, da jeg reiste rundt i områdene i sør-øst Kina, de rike områdene, sier Kjartan Fløgstad. Grunnen til at jeg reiste tilbake var at jeg under mitt første møte med Shanghai opplevde framskrittene som så veldige og så fascinerende, forteller Fløgstad.

Om forfatteren:

Født: 1944 i Sauda
Debut: Diktsamlinga Valfart i 1968
Forfatterskapet: 16 bøker, dikt, noveller, romaner, kriminallitteratur, dokumentarbøker, essays.

Bokfakta:

Forlag: Gyldendal
Utgitt: august 2001
Pris: 299 kroner
196 sider

 • Les vår bokomtale av Karsten Alnæs’ nye bok Lisboa. Dikternes, kunstnernes og fadoens by.
 • Annet om Kina:

 • Shopping i Kina

 • Guide: De store severdighetenes land

 • Luksus til lavpris

 • Truede severdigheter

 • Verdens høyeste bygninger
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.