Elskelige Lofoten

VILT & VAKKERT: Lofotalpene skjærer seg vei ut mot Norskehavet, og de snøkledte tindene kan sees flere timer før vi ankrer opp i Svolvær. Det er juni, det er sol, vi seiler med Hurtigruta over Vestfjorden mot Lofoten - og vi fryser med vinterjakke, lue og votter.

Publisert
Sist oppdatert

LOFOTEN (DinSide Reise): Det er sagt og skrevet mangt av mange om Lofoten. Det er kalt Midnattssolens land og Et eventyr i havet. Det er bevist at steinaldermenneskene bedrev Lofotfiske allerede for 6.000 år siden, og Moskenesstraumen er beskrevet i greske historiebøker for 2.000 år siden. Petter Dass, Bjørnstjerne Bjørnsson og Edgar Allan Poe har alle skrevet om Lofoten. Det knytter seg mangt et sagn rundt tilblivelsen av mange av de spesielle fjellformasjonene.

Og der vi kommer seilende over Vestfjorden fra Bodø til Lofoten, skjønner vi godt den fascinasjonen kunstnere fikk og stadig får for stedet, i likhet med de fleste andre som får oppleve øyriket. Her er mektige fjell i magisk og skiftende lys, trolske fjellformasjoner, kritthvite strender, dansende spekkhoggere, kokende fiskestimer, sjarmerende fiskevær, havørner, lundefulger, havstrømmer, bølger, snø på fjelltoppene langt ut i sommeren, svært skiftende vær og stillongs-, lue- og vottevær selv i juni. Kanskje ikke annet å forvente på besøk i det nordlandske øyriket på samme breddegrad som Grønland, Nord-Amerika og Indre Sibir.

Lofotveggen møter oss i Vestfjorden.
Lofotveggen møter oss i Vestfjorden. Vis mer


Nest flotteste norske attraksjon

Lofoten er noe av det flotteste Norge har å tilby, skal vi tro DinSides lesere som på begynnelsen av mai kunne stemme over hvilken attraksjon som er det beste i Norge. 36 prosent synes Geirangerfjorden er det flotteste, og på annenplass med 28 prosent av stemmene er Lofoten. Leserne hadde ti natur- og kulturattraksjoner å velge blant. Klikk her for å se avstemningsresultatet selv.

>> Ti ting å se og gjøre i Lofoten
>> BILDESPESIAL: Trolske fjell og trivelige tettsteder

På Unesco-listen?

Miljøvernminister Knut Arild Hareide synes i likhet med DinSides lesere at Lofoten har noe spesielt. Han har satt de riktige instansene i gang med å prosjektere en eventuell søknad til Unesco, om at Ytre Lofoten bør komme på listen over kultur- og naturarv av fremstående universell verdi. Lofoten strekker seg 190 kilometer, fra Raftsundet i nordøst til Skomvær i sørvest. Ytre Lofoten består av kommunene Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Svolvær er største tettsted i Lofoten, og ligger på Austvågøy sammen med Kabelvåg og Henningsvær. Det er cirka 4.100 innbyggere i Svolvær.

Søknaden vil tidligst kunne ferdigstilles på slutten av 2008, så det er ennå et godt stykke fram i tid. I mellomtiden ligger Lofoten der med sin fantastiske natur, åpen for å oppleves. Kanskje er det en idé å ta turen til fjellandskapet før øyriket kommer på verdensarvlisten. Vega opplevde en stor økning i turismen etter at de fikk status som verdensarv.

Slik kommer du deg dit

Du kan kjøre, fly eller seile til Lofoten. Ønsker du å ta vannveien til Lofoten, kan du seile med Hurtigruta eller ta ferge eller hurtigbåt. Hurtigruta har anløp både i Stamsund og Svolvær (470 kroner for strekningen Bodø - Svolvær); du kan ta ferga fra Bodø til Røst, Værøy og Moskenes; det går hurtigbåt fra Bodø til Stamsund og Svolvær, eller fra Narvik til Svolvær, eller du kan ta ferga fra Skutvik til Svolvær. Du kan ta bilen på Hurtigruta og fergene.

Hurtigruten bruker cirka tre timer og 45 minutter fra Bodø til Stamsund, og seks timer til Svolvær. Ferga Bodø-Moskenes bruker tre til tre og en halv time, og hurtigbåten bruker tre og en halv time fra Bodø til Svolvær.

Det er kortbaneflyplasser i Svolvær, Leknes og på Røst. Vil du fly til Værøy, må du reise med helikopter.

>> Ti ting å se og gjøre i Lofoten
>> BILDESPESIAL: Trolske fjell og trivelige tettsteder


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer