Elendig nett-tilkobling

Nettet ubrukelig da DinSide tok toget.

HER ER DET GRATIS: 16 av regiontogene mellom Lillehammer og Skien har gratis internett. Foto: Per Ervland
HER ER DET GRATIS: 16 av regiontogene mellom Lillehammer og Skien har gratis internett. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg elsker alt som er gratis. Lysten på å bruke gratis internett vekkes dermed lett gjennom annonseringen på NSB-togets stolseter. Her enser jeg muligheten til effektiv jobbing til og fra jobb, og kortere dager på kontoret.

Men den gang ei. NSBs nettilgang gir meg lyst til å slenge PCen ut togvinduet, og jeg må konstatere at det beste i livet ikke nødvendigvis er gratis. Etter en halvtimes utprøving av internett på togstrekningen Lillestrøm-Eidsvoll, har jeg nemlig ikke fått jobbet et eneste minutt. Uansett nettside jeg prøver meg på, lastes all informasjon ned med museskritt.

Her kan du surfe gratis

Skyldes andres nedlastninger

Så langt er det 16 av togsettene på strekningen Skien-Lillehammer som tilbyr gratis internett, samt på fire av togene som kjører de lange strekningene (f.eks. Oslo-Bergen). Dessuten vil også passasjerene på Østfoldbanen snart få internett-tilgang.

Prosjektleder Arne Vidar Hesjedal i NSB kan fortelle at NSB bruker Ice, Telenor og NetComs nett mellom tog og land, og at de hele tiden velger nettet med best kapasitet - som skal være større enn behovet.

- Det som derimot kan påvirke hastigheten, slik DinSide opplevde, er hvis andre i nærområdet utenfor toget har en meget høy bruk, eller når andre togpassasjerer har tunge nedlastninger på sine PCer, sier Hesjedal.

Dette kan for eksempel være automatiske programvareoppdateringer eller bruk av BitTorrent fildelingsprogrammer.

- Slikt vil belaste nettet og svekke kapasiteten for de andre passasjerene. Vi ser derfor på løsninger for å begrense slik bruk, som stjeler kapasitet og ødelegger for andre, sier Hesjedal.

Han kan konstatere at nettopp store nedlastinger gjorde internett-tilkoblingen ubrukelig på DinSides togavgang.

- Det var opp og nedlasting av data som langt overskrider det normale på togsettet i den aktuelle tidsperioden. Normalt gjennomsnitt over en dag ligger på 13-14 MB pr bruker. På din avgang var det enkeltsesjoner på mer enn 1000 MB, påpeker Hesjedal.

Slik deler du mobilt bredbånd med andre

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!