Norges Astma- og Allergiforbund mener standarden på inneklimaet i norske hoteller ikke er god nok. Foto: Panther Media
Norges Astma- og Allergiforbund mener standarden på inneklimaet i norske hoteller ikke er god nok. Foto: Panther Media Vis mer

- Elendig inneklima på norske hoteller

Allergikere gruer seg til høstferien.

Publisert
Sist oppdatert

– Alt for mange overnattingssteder tilbyr et elendig inneklima.

Det mener Geir Endregard, generalsekretær i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

I en pressemelding peker han på at reising medfører endringer i omgivelsene, og at dette kan medføre usikkerhet for den som sliter med luftveisproblemer.

Tepper, planter, avgassing fra byggematerialer, ventilasjon og maling – alt kan gi en påvirkning dersom hotellene ikke har en gjennomtenkt plan for hvordan de er med og påvirker folks helse.

Les også: 12 gode inneklimaråd

Ønsker ikke egne «allergihoteller»

- Det er viktig å understreke at vi ikke ønsker oss egne «allergihoteller». Vi snakker om tiltak som kommer alle gjestene til gode i form av et bedre inneklima. Vi påvirkes alle av inneklimaet, det er bare et spørsmål om i hvilken grad, sier Endregard.

Stor variasjon mellom hotellene

Reisedirektør i HSH, Hilde Charlotte Solheim, sier det er et stort spenn når det gjelder inneklima i norske hoteller.

- Eldre hoteller kan for eksempel ha gamle ventilasjonssystemer og teppegulv, og for disse kan ombygging og utskifting innebære store investeringer. Det er jo ikke vond vilje som gjør at inneklimaet ikke er optimalt. Regelverket hotellene har å forholde seg til er ekstremt omfattende.

Se video: Slik bør du rengjøre parketten

Røykeloven hjalp

Solheim påpeker at mye bra har skjedd etter at røykeloven trådte i kraft og hoteller ble pålagt å ha røykfrie rom og fellessoner.

- HSH er blant arrangør av lovpålagte HMS-kurs for hotellbransjen. Vi er ellers positive til å distribuere kunnskap om inneklima til bransjen, selv om det jo ikke er vi som tar de direkte beslutningene når det gjelder dette. Eksempelvis fikk vi et innspill om at mange var allergiske mot juleblomster. Dette var noe vi informerte bransjen om, og jeg antar det finnes færre julestjerner på bordene i adventstiden nå, sier Solheim.

Når det gjelder andre typer blomster allergikere kan reagere på, mener hun Norges Astma- og Allergiforbund burde samarbeide med de som leverer blomster til offentlige bygg, slik at disse har kunnskap om hvilke arter som burde unngås brukt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer