Du har god grunn til å føle seg overvåket dersom Optag blir vanlig på flyplassene. Foto: Warisawa Niemwongse
Du har god grunn til å føle seg overvåket dersom Optag blir vanlig på flyplassene. Foto: Warisawa NiemwongseVis mer

Elektronisk merking av flypassasjerer

Optag-systemet fungerer slik at du blir utstyrt med et armbånd som gjør at sikkerhetskontrollører på flyplassen kan følge dine minste bevegelser fra du sjekker inn til du går om bord.

Det høres helt vilt ut, men det er faktisk sant. Optag-systemet fungerer som en overvåkning av flypassasjerenes minste bevegelser. Alt for å øke sikkerheten.

EU finansierer prosjektet, der det jobbes med å utvikle små elektroniske chips som skal plasseres i boardingkortet eller i et armbånd alle flypassasjerene får tildelt når de sjekker inn.

Paul Brennan er ingeniør ved University College London, og leder prosjektet.

- Hver passasjer får en chip, som vil gjøre det mulig å lokalisere passasjerene med én meters nøyaktighet. Videoovervåking og chipdataene kan sammen gi en svært god overvåkingskapasistet, sier han til den britiske avisen The Guardian.

Chipen vil inneholde informasjon om passasjerens navn og flightnummer. I fremtiden kan chipen kanskje også inneholde biometriske data.

Også mot flyforsinkelser

Overvåking på flyplassen

Hva synes du om planene om å merke flypassasjerer elektronisk for å overvåke dem? (Avsluttet)
God idé, både mot terrorisme og flyforsinkelser(45%) 265
Helt vilt! Hva med personvernet?(32%) 192
I overkant hysterisk. Tror ikke det blir reelt.(23%) 135
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Denne merkingen gjør at man alltid vet hvor personer som på en eller annen måte utgjør en sikkerhetstrussel befinner seg. Systemet kan også hjelpe til å evakuere en flyplass, eller finne igjen barn som har kommet bort fra følget sitt, sa Brennan.

Optag kan også passe på at flypassasjerene kommer seg til gaten i tide. Ifølge Brennan koster flyforsinkelser som følge av passasjerer som ikke møter opp i tide de eruopeiske flyselskapene 100 millioner euro (cirka 863 millioner kroner) hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Optag vil bli testet ut på den ungarske flyplassen Debrecen senere i år. Hvis forsøket er vellykket, vil systemet kunne tas i bruk om noen få år.

Datatilsynet skeptisk

Gunnel Helmers, seniorrådgiver i Datatilsynet, synes Optag-prosjektet høres vel ambisiøst ut.

- Man vil antakelig få en rekke lovlydige folk, som aldri har planlagt å gjøre en katt fortred, som blir fotfulgt meter for meter på flyplassene, mens skurkene passer på å kvitte seg med taggen, bytte billett eller skaffe seg en lovlydig persons armbånd så fort som mulig.

- Så du tror ikke dette er noe som vil komme på europeiske flyplasser?

- Slik det ser ut for meg, er spørsmålet om det er treffsikkert nok. Seieren man vinner med dette systemet må være større enn prisen man betaler. I dette tilfellet tror jeg ikke den er det.

Kilde: The Guardian

Elektronisk merking av flypassasjerer


Les også:
Nakenrøntgen og sniffemaskiner

MOT TERROR: Nakenrøntgen og sniffermaskiner vil bli sikkerhetskontrollørense sterkeste kort i jakten på terroristene.