Ekstremsportene alle kan fikse

Ikke alle ekstremsporter krever dyre kurs og fancy utstyr.

Her er Alx Lyngaas (foran) på vei ned Skjervet i Voss under Ekstremsportveko. Foto: Stine Okkelmo
Her er Alx Lyngaas (foran) på vei ned Skjervet i Voss under Ekstremsportveko. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Lei av hverdagstralten? Trøtt av aerobictimer og squash? Lyst til å lære noe nytt og tøft?

Det ville du i hvert fall hatt lyst til om du var en av de mange som besøkte Voss under Ekstremsportveko. I løpet av en uke boltrer profesjonelle og amatører seg i fart og spenning. Vi snakker fallskjermhopping, paragliding, elvepadling ned stryk, kiting og mye mer.

Ekstremsport? Nei det er ikke noe for meg, er det mange som tenker. Men det stemmer ikke nødvendigvis. Ekstremsport er ikke bare basehopping og hårreisende triks på sykkel.

Det finnes en rekke adrenalinsporter som ikke krever nerver av stål, dyre kurs og masse fancy utstyr.

Alexander Lyngaas klar til å sette utfor Skjervet. Foto: Stine Okkelmo
Alexander Lyngaas klar til å sette utfor Skjervet. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Fart på ett brett

- For å drive med longboard trenger du ikke annet enn hjelm, hansker, albue- og knebeskyttere, og et brett til to tusenlapper. Du kan faktisk også lage det selv for rundt 500 kroner, sier Alexander Langaas, som har vært norgesmester tre ganger.

Hva er så longboard? Det er et langt skateboard med mykere hjul, og utøverne driver enten med downhill, der de setter full fart nedover diverse svingete bakker, eller cruising, som handler om bevegelse og flyt på flatmark. Sistnevnte høres ut som en søndagstur, men poenget er å utnytte alle ujevnheter (humper og søkk) på en vei for å få best mulig flyt uten å måtte sparke fra med beina.

- Dette er en sport som blir mer og mer populær, og vi vil gjerne ha med flere, sier Lyngaas.

Se flere forslag til "enkle" ekstemsporter nederst i saken.

Han har selv drevet med longboarding i 6-7 år. Som mange andre longboardere har han bakgrunn som skater, men det trenger du ikke for å fikse loangborardet.

Så, longboarding er en ekstremsport alle kan fikse, men det er ikke dermed sagt at alle kan bli skikkelig gode. Det krever god balanse og ikke minst mot for å tørre å sette utfor bratte bakker der maksfarten kan komme opp i 80-100 km/t. Under Eksptremsportrveko gikk konkurransen ned Skjervet, en bratt og svingete vei, og Lyngaas regner med at toppfarten her var 75 km/t.

Men har du lyst til å prøve, så er det altså ikke mye som skal til. Lyngaas forteller at på skatebutikken King of the Hill på Grünerløkka i Oslo kan du få låne brett og prøve deg i bakkene utenfor. Hvis du synes det er gøy, er det bare å skaffe seg et brett og begynne å øve. (Du kan som nevnt fint lage et selv, ved å bytte ut hjulene på et gammelt skateboard med noen mykere hjul, eller skjøre til et brett selv, og sette hjul på det.)

- Alle som prøver det synes det er kult, og det er så enkelt som at du begynner å øve i gata hjemme, sier Lyngaas.

- Alle er hjertelig velkomne i miljøet. Gå inn på forumet på asfaltsurfer.com, for der avtaler longboardere når og hvor de skal møtes for å stå sammen.

Aldersspredningen er stor. Longboarderne er alt fra 12-åringer til 40-åringer.

- Det finnes 12-åringer som er gode nok til å konkurrere ned Skjervet, men de er ikke gamle nok. Og så har vi Cedrik Cornell, som er en gammel proffskater på over 40 år. han er med og kokurrerer downhill, sier Lyngaas. (Se et nrk-innslag om longboard og Cedric Cornell her.)

Selv om longboard er en sport Lyngaas er ekspert på, er det bølgesurfer han egentlig er. Longboarding er hans avreagering når han befinner seg steder der det ikke går an å surfe.

- Her i Norge er surfesesongen kort, og de beste stedene er på Vestlandet. På Østlandet der jeg bor er det ikke så bra surfemuligheter, men det er veldig gode muligheter for longboard, og det er det over hele landet.

- Hvilken er den beste bakken å stå i?

- Skjervet er veldig bra, men Trollstigen er alle tøffest.

Lyngaas har stått ned Trollstigen på longboard i forbindelse med innspillingen av den legendariske longboardfilmen "Go West".

Se Alexander Lyngaas og gjengen stå ned Skjervet ved Voss:

Slik står du på longboard:

Andre "enkle" ekstremsporter

Det finnes flere ekstremsporter du fint kan teste ut uten at det krever så stor innsats hverken økonomisk eller utstyrsmessig. Her er noen forslag:

Amerikanske Sasha Digiulian i aksjon under Ekstremsportvekos buldrekonkurranse.   Foto: Stine Okkelmo
Amerikanske Sasha Digiulian i aksjon under Ekstremsportvekos buldrekonkurranse. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Buldring: Klatring i lave klatrevegger uten tau. Du trenger ingen kompanjong som sikrer deg. Faller du ned, treffer du tjukkasmatten. Av utstyr trenger du klatresko og talkum til hendene. Dette kan du låne på de fleste klatresentre. Buldring er altså lett å teste ut, men det er en sport som krever ekstremt god fysikk og teknikk hvis du virkelig skal hevde deg. De beste klatrer som edderkopper langs vegger som er mer eller mindre vertikale. Klatresentre har gjerne buldrevegger i varierende vanskelighetsgrad, fra de horisontale, til de vanskelige vertikale.

Motbakkeløp: Dette er en ekstremsport med tanke på den fysiske anstrengelsen. Som navnet sier dreier det seg om å løpe oppover - gjerne opp en fjelltopp. Du trenger komfortable klær og et par terrengjoggesko. Når du har holdt på en stund vil du få stålkondis og en veltrent kropp med velutvikledt ben- og setemusklatur. Intervaller i oppoverbakke er supert for å få fart på formen. Motbakkeløp er blitt svært trendy, og konkurransene som arrangeres i Norge opplever sterk økning i antall deltakere. Det tøffeste i Norge regnes for å være Skåla Opp, som arrangeres 14. august i år. Her snakker vi en stigning på 1.848 meter! Det finnes "snillere" og kortere motbakkeløp for deg som vil begynne litt roligere.

Toppsamler: Hvis ikke løping eller klatring fenger deg, kan du bli en av entusiastene som "samler" på 2000 meters-toppene. Dem har vi en del av her i landet. Fordelen er at du går i ditt eget tempo, men å klare å gå opp en slik høy topp krever selvsagt god kondis, og at du ikke er så redd for høyder. Noen topper er vriene å nå uten å klatre, men mange topper når du fint uten klatretau. Vil du bli toppsamler, så sjekk ut disse nettsidene: www.nfo2000.no, www.2000m.info og www.bergtatt.net