Fjellsidene på New Zealand er ikke noe for nybegynnere!
Fjellsidene på New Zealand er ikke noe for nybegynnere!Vis mer

Ekstremsport for tøffinger

HOTSPOT: På den andre siden av kloden, nærmere bestemt på New Zealand, pågår det fortiden ekstreme skiaktiviteter. Fra 28 juli til 12 august skal verdens beste ski- og snowboardkjørere utfordre hverandre med livet som innsats.

Wanaka på New Zealand er stedet for deg som søker adrenalinkikk. Rip Curl World Heli Challenge arrangeres i disse dager, og som navnet sier er helikopterlyden ikke langt unna. Verdens beste ski- og snowboardkjørere fraktes opp på fjellet med helikopter, og fjellsiden blir en gedigen lekeplass for tøffinger. Rundt 120 utøvere og 10.000 tilskuere er med på begivenheten.

Med livet hengende i en tynn tråd

I løpet av to uker får utøverne testet sine ferdigheter på flere områder. Alle deltakerne må igjennom de tre kategoriene freestyle, fart og ekstrem. Og her går det unna! Den tøffeste, hardeste og villeste dagen er Rip Curl Extreme Day. Med livet hengende i en tynn tråd setter de utfor den 600 meter høye bakken fylt med dyp snø. Så bærer det over kløfter og ned 45 graders stup. Valgene de tar er avgjørende for hvorvidt opplevelsen blir en himmelsk ekstase eller ekstrem smerte. Vis deg, men vær smart. Juryen bedømmer kontroll, stil, teknikk, vei valg og det helhetlige inntrykket.

Freestyle i ulent terreng

Ekstremsport for tøffinger

  1. Hvor er Wanaka?

Og så kommer den kreative kjøringen. Ikke fult så brutalt som overnevnte, men ikke langt ifra. På Rip Curl Freeride/Freeski Day må deltakerne i ekstreme kjøreforhold utføre de villeste sprell. Dette mesterskapet er det eneste av sitt slag i verden hvor de gjennomfører terreng freestyle fra høye fjell. Og dette er ingen lett lek. Her settes balanseevnen på prøve, mens armer og bein elegant utfører stilfulle øvelser. I tillegg til de normale vanskelighetene, må utøverne passe seg for spisse steiner og bratte stup. Dette er tøffe saker!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstemann ned vinner!

Og så kommer den store dagen. Alle deltakerne blir fraktet opp med helikopter, noen med ski og andre med snowboard. Så setter de utfor alle på en gang, og førstemann ned vinner. Her er det ingen regler! Også dette løpet er enestående i verden som terreng utfor. Her kan du som tilskuer være vitne til brutal krasjing, imponerende fall og smertefulle skader. Farten de får nedover har blitt målt opp til 100 kilometer i timen! Kanskje tryggest å se det hele på TV?

Se og bli sett

Det er ikke bare ville utforkjøringer fra fjellet som står på programmet i Wanaka disse dagene. Mye skjer også på gatenivået. En stor rampe er blitt bygget for ivrige snowboardkjørere, lokale band står for underholdning og proffene får vist seg.

Lar du deg friste? En tur til vinteren midt på sommeren for å se på ekstrem skikjøring er i alle fall noe utenom det vanlige. Men sverger du til trygge sydenturer så kan du jo ta en titt på vår oppdaterte restplassoversikt. Det er mange rimelige turer til varmen for deg som har tid. Årets beste feriebilde skal også kåres. Sen inn ditt bidrag til vår konkurranse og bli med i trekningen av et digitalkamera og andre fine premier. Sjekk også Din Reiseguide for å lese andres vurdering av ditt reisemål.