<b>AKTIV FERIE:</b> Nordmenn er mer risikosøkende nå, enn tidligere. Foto: Stine Okkelmo
AKTIV FERIE: Nordmenn er mer risikosøkende nå, enn tidligere. Foto: Stine OkkelmoVis mer

Ekstremferie gir status

Flere bruker ferien på ekstreme aktiviteter.

- Vi ser at nordmenn er mer risikosøkende nå enn tidligere, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring.

Sommerens Syden-farsott, balconing, hvor ungdom bruker balkogen som stupebrett med sikte på bassenget, er i aller høyeste grad høyrisikoaktiviteter. Seks personer har forulykket på Balearene i sommer, under balkongstuping.

- Vi har heldigvis ikke vært borti dette, men vi er vant med at nordmenn søker utfordringer og i festlig lag om sommeren søker ulike aktiviteter, spesielt der det er ungdom og alkohol involvert. Når de skal hjem, skal det være raskeste vei, om dette er over gjerder eller opp balkongfasader. Vi har hatt endel fallskader, hvor de ramler og slår seg kraftig, forteller Vennesland.

Oppdratt med adrenalinkick

- Den årlige turen til Palma er nå erstattet med en weekend til New York og gjerne en aktivitetsferie i tillegg, sier Vennesland.

- Men hvorfor tror du nordmenn er mer risikosøkende nå, enn tidligere?


- Vi er lært og oppdratt fra vi er unge at det skal skje mye på ferie. Før, når man var med mor og far på telttur, var det dette med samvær og natur og det å være sammen som var i fokus, nå er det pakket med opplevelser og små adrenalinkick fra du er en neve stor, sier Emma Elisabeth Vennesland. Jeg tror faktisk at mer og mer skal til før man opplever at man har hatt en spaktakulær ferie, sier hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Europeiskes Reiselivsundersøkelde 2010, forklarer de ekspedisjonssøkende selv noe av grunnen til at de velger å bruke ferien på ekspedisjoner, med at de søker spenning, noe utover hverdagen, og det er billigere i utlandet.

Ekstremturistene sier selv at de søker spenning, noe utover hverdagen - og gjerne at det gir status.

Av alle spurte i reiselivsundersøkelsen tror 53 prosent av alle at den viktigste grunnen til at nordmenn søker ekstremaktiviteter eller utfordrende aktiviteter i utlandet, er at det er billigere i utlandet. Fire av ti tror slike nordmenn søker spenning, og nesten like mange tror det skyldes at folk har fått bedre råd.

Hver tredje mener at de søker utfordring i hverdagen,og at de søker noe utover det vanlige, noe som ikke alle andre gjør. Nesten hver fjerde sier at slike gjør det for å få status og bli helt i venneflokken.

Status koster

Hvorfor ekstremaktiviteter gir status, sier ikke denne undersøkelsen noe om. Det den imidlertid sier noe om, er hvor mye penger vi nordmenn bruker på ferie.

Det som imidlertid er sikkert, er at de som reiser på ekspedisjoner bruker i gjennomsnitt 54.700 kroner på ferien, ifølge tall fra If og Europeiske. Til sammenlikning bruker nordmenn på badeferie i gjennomsnitt 20.400 kroner per person for kost, tur og opphold. Dette er tall fra Europeiskes Reiselivsundersøkelse 2010.

Din erfaring

Har du gjort noen av de følgende aktivitetene, på feriereise de siste årene? (Avsluttet)
Offpiste på ski/frikjøring(21%) 87
Dykking(18%) 76
Strikkhopp(15%) 60
Fjellklatring(10%) 42
Rafting(9%) 36
Padling(8%) 31
Kitesurfing(7%) 28
Polekspedisjon(5%) 19
Jungelsafari(4%) 17
Kiteskiing(2%) 8
Heliskiing(2%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ny generasjon Nansen

De som søker mer ekstreme aktiviteter på utenlandsreisen er prosentvis ikke så mange, men utgjør likevel mange reisende. Ifølge If og Europeiskes reiselivsundersøkelse, sier 1 prosent at de i løpet av det siste året har vært på utfordringsavktiviteter som frikjøring, offpistekjøring på ski, kitesurfing, klatring og liknende, mens 1 prosent sier de har vært på ekspedisjon til ekstreme fjelltopper, polare strøk og liknende.

Det er ti år siden Børge Ousland startet med pakketurer til Nordpolen, og det er flust med ekstremreiser i pakketurformat å henge seg på - både til fjerne himmelstrøk og høye fjelltopper. Snart kan du også kjøpe pakkereise til verdensrommet.

I tillegg kommer alle de som reiser på skiferie og annen sports- og aktivitetsreise som sykkel, dykking, golf, etc - som utgjør rundt 5 prosent av befolkningen.

- Aktivitetsferier og friluftsliv henger høyt blant nordmenn. Det er absolutt en ny generasjon Nansen i Norge, det er helt klart. Og også en ny generasjon Arne Næss, sier Vennesland.