Ekstreme sparetips

Fri for reisekapital, fattig student eller arbeidsledig? Her er din ekstreme spareguide i 16 punkter.

Hvilke tiltak setter du i gang om du ikke har penger igjen til annet enn hjemreisen? Enn hvis du blir frastjålet alt du eier, og ikke får noe igjen på forsikringa? Hva gjør du når lønn, stipend eller trygd ikke strekker til?

  Hygiene

 1. Bruk offentlige baderom på sykehus eller sykehjem til å dusje. Bruk håndsåpe og papir (eller egne klær) som ertstatning for dusjsåpe og håndkle.

 2. Barber hodet før/under reisen for å spare sjampo- og frisørkostander.

 3. Donér blod, sæd eller kroppsdeler (for eksempel en nyre) for penger.
 4. Næring

 5. Spis restene til andre gjester på restaurant/cafe (etter at du selv har bestilt brød og vann). Alternativt kan du gå til søppelkassene i bakgården, særlig etter stengetid, for billig buffet.

 6. Bestille suppe, legg et hårstrå i den og knips på kelneren igjen. En annen mulighet er å faktisk kverke en flue som "tilfeldigvis" havner i skålen.
 7. Hent ketsjup, sennep, salt, pepper (sugerør og dopapir) på hurtigmatsteder.

 8. Spør for klippekortmerker hos kunder som tydeligvis ikke gidder å bry seg om rabatter hvis de kommer igjen tilstrekkelig antall ganger (f.eks subway). Spør gjerne mens de er i kø, da de ellers normalt ikke tar slike lapper/klipp. Optimalt er å ha tomme/ufylte kort klar som de kan "låne" fra deg.
 9. Søk etter steder med vareprøver på (større) supermarkeder.

 10. Prøvesmak nøtter, oliven og andre vekster på markeder.
 11. Om det kun selges mat på flyet og du er på dødsleiet av sult, er det lett å "glemme" at du må betale for varene. Er du blant de første som får servering, kan det hende en oppskjenket kopp eller pakke ikke blir tatt tilbake. Vær da sikker på at du ikke har kontanter (i rett valuta) tilgjengelig. Det kan muligens være mulighet for å bruke kort. Et nytt eksempel stammer fra en flyreise på økonomiklassen mellom London og Madrid. Undertegnede ber om en kopp te - uten å vite at det koster noe - og har ikke andre penger enn brasilianske reals. Ingen betaling ble gjort.
 12. Kok suppe på spiker.
 13. Kommunikasjon/transport

 14. Spør om å bruke telefonen på spisesteder eller konsertlokaler som om du venter på en medspiser eller en annen gjest for forestillingen.

 15. Ring med oppkrav (collect call).

 16. Spør etter og reis med korttidsbilletter ferdigreisende passasjerer ikke behøver mer. Slike billetter fungerer på mange metropoler rundt om i verden - i utgangspunktet med trikk, t-bane og muligens buss eller tog.

 17. Send postkort/brev med for lav porto. La returadressen være den virkelige mottaker-adressen. La en alternativ korrekt adresse stå i adressefeltet i fall brevet/kortet faktisk kommer frem på for lav porto. NB: Dette er ikke testet ut.
 18. Annet

 19. Er du i et annet land, kan du lansere en lokal variant av Kristoffer Schaus ide om å forfalle i et ustillingsvindu (og på TV), for så frivillig melde deg opp i bytte mot mat, seng og mulig økonomisk godtgjørelse i etterkant.

 20. Oppsøk større, offentlige forsamlingssteder og spør etter typiske glemte gjenstander
  som paraplyer, jakker, frakker, hansker. Ha farge klar ved eventuelle
  oppfølgingsspørsmål før du får se utvalget. Eksempler på forsamlingslokaler er politistasjon, bibliotek, museum, konsertlokaler, stadioner, flyplasser og buss- eller togstasjoner.
 21. Kun i krisesituasjon:Skaff deg hurtige bekjentskaper dersom motivasjonen er å kutte mat- og/eller overnattingsutgifter.
 22. Kun i krisesituasjon 2:Skaff deg en delttidsjobb.

 23. Kun i krisesituasjon 3:Ring Mamma & Pappa.

DinSide har ikke prøvd ut alle tipsene selv og avskriver seg ethvert ansvar for eventuelle komplikasjoner med helse, samvittighet, loven eller relasjoner som konsekvens av å etterfølge denne guiden. Leseren bør også vurdere tiltakene opp mot egen etikk og moral.

>> Sjekk flere tips om billig ferie her

Har du flere gode billig- og sparetips? Skriv det inn i kommentarforumet under.