Ekstraservice? Det koster ...

Hva, til hvem og hvor mye? Her er DinSides driksguide.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen ble første gang publisert 13. februar 2002.

I Skandinavia er det vanligst å runde av oppover når du får regningen.
I Skandinavia er det vanligst å runde av oppover når du får regningen. Vis mer

Driks eller tips - en nødvendighet i mange kulturer. Spesielt når du er på reise, og har behov for litt ekstra assistanse og veiledning. Men det kan være vanskelig å vite hvor mye, og til hvem du skal gi de ekstra slantene. Tipsene i vår driksguide kan være nyttige å ta med seg.

Skroll ned for mer.

[Ugjyldig objekt (NAV)]


1: Til hvem

Vanligvis gir du tips i taxien, ved hotellet og på restauranter. I en del land er det også vanlig for frisører, massører, toalettvakter, kinovakter og andre i lignende yrker å forvente tips.

2: Når

I de fleste tilfeller gir du drikkepenger i etterhånd, som en takk for god service, velsmakende mat og hyggelig hjelp. Vil du imidlertid sikre deg ekstra service og goder, bør driksen komme på forhånd. For eksempel noen sedler til hovmesteren for å sikre et godt bord, eller til hotellets dørvakt for hurtig assistanse på transportfronten.

3: Hvor mye

Vil du gli glatt inn, uten større oppmerksomhet, legger du tipsnivået på nivå med hva som er kutyme der du er. Vil du sikre deg ekstraservice, gir du rikelig, men pass deg for misforståelser som kan sikre deg ekstratjenester du verken ønsker eller senere kan betale for. Gir du lite eller ingenting, løper du selvsagt risikoen for negativ service.

4: Ha pengene klare

Pass på å ha nok småpenger til driks når du kommer til et nytt land.
Pass på å ha nok småpenger til driks når du kommer til et nytt land. Vis mer

Få situasjoner er så pinlige å ikke ha penger i, som når pikkoloen svett strekker frem hånden etter å ha buksert et titalls kofferter opp på rommet. Fy, fy! Pass alltid på å ha småpenger i landets valuta for slike situasjoner. Ta ut før du reiser, eller veksle til deg noen lapper og mynt på flyplassen ved ankomst.

5: Vær raus

Her hjemme gir vi vanligvis ikke driks annet enn på restauranter, og selv da er det vanlig å si at service allerede er lagt inn i regningen slik at du kun gir driks ved spesielt god behandling. I de fleste land nordmenn vanligvis reiser til, må du imidlertid regne med at serviceansatte har langt lavere lønn enn hva som er vanlig i Norge. Kelnere, drosjesjåfører, stuepiker og bartendere baserer mye av lønnen på driks fra kunder. Vær derfor ikke gjerrig. Gi driks i land der det er vanlig, selv om du ikke forventer å treffe kelneren eller pikkoloen igjen senere.

 • Hva gjør jeg på ferie? Her er våre geografiske driks-råd.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer