Ekstra inntjening i turistnæringa

PÅ SKRÅ: Nyrer, lever, hjerte og hjerne er definitivt for sterk kost for sarte turister. Dette har turistnæringa tatt seg av

Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles
Inga Holst, journalist i DinSide. Foto: Andres Angeles Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOMMENTAR: Oslo, halv fire natt til lørdag. Kebab etter to øl og en Cosmopolitan. Hva er mer norsk enn nettopp et saftig dressingmåltid i forkant av drosjeturen hjem?

MacCannell sier i boken The Tourist. A New Theory of the Leisure Class, at mye av dagens turistindustri bygger om en nostalgisk søken etter det autentiske, og at mange turister tror dette finnes på landsbygda. Forsker Tone Danielsen trekker frem i en artikkel publisert på nettstedet til Universitetet i Bergen, at for eksempel syrerne, i likhet med innbyggerne i flere land i Midtøsten, mener det autentiske finnes i byene; det er i byene trendskaperne holder til og det er her landets identitet bygges. Men turistene vil ha sin landsby-touch med beduiner og kameler når de besøker nettopp Syria.

Syrerne, skriver Danielsen videre, elsker nyrer, lever, hjerte og hjerne og at en autentisk syrisk restaurant har respatexbord, blinkende diskolys og stådo uten papir og vann. Men dette synes tungt for de fleste turister.

Syrerne er ikke dummere enn at de har skjønt hva som behager turistene: Deres egen mat servert på allfat byttes ut med schnitzel laget på lammekjøtt servert på enkeltmannstallerkner og letthåndterlig bestikk. Og selvfølgelig skal turistene få sine kameler; selv om de fleste beduiner kjører Volvo og holder geiter, har de fremskaffet kameler slik at de besøkende skal få tilfredsstilt sitt ønske om å se disse dyrene.

Turisme, hevder Tone Danielsen, består av ett sett indre regler: Man skal ha en dose av det besnærende og eventyrlige, men også ha mulighet til retrett inn i en turistverden med tilfredsstillende hygienske forhold og null adgang for gateselgere. Man kunne legge til: Slik får man økomisk vekst i turistnæringa.

Vil denne autentisk restauranten i Peru, få besøk av en turistbuss?

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Vil denne autentisk restauranten i Peru, få besøk av en turistbuss?

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


- Stedet er ødelagt av masseturismen, har mang en turist skrevet hjem fra et sted som er særlig tilrettelagt for nettopp oss turistene, som om næringsutbygging er et ubetinget onde. Næringsutbygging hører til i den vestlige verden, i byer som Stavanger og Manchester. Steder i Asia, Afrika og Sør-Amerika bør holde på sin lokale koloritt, og folk bør hvile langsomt i gyngestoler på verandaen, og helst servere sin egen mat, selv om den maten ikke vil selge ut til turistene. Det er som man ikke unner Syria eller andre såkalt eksotiske land, den velstand som vi selv er velsignet med.

- Mon hva som ville skje dersom syriske turister forlangte at vi skulle selge det typisk norske, tenker jeg over min tidlig-morgen-kebab i hovedstaden. - I stedet for å presentere det vi er stolte av, som laks og eggerøre og kjøttkaker og som vi tjener penger på?

Det er tvilsomt om den norske turistnæringa ville hatt særlig god inntjening dersom den hadde tatt med busser lastet med franske turister på kebabtokt i Storgata eller spist rekesalatpølser på Shell, eller om den samme næringa i Syria tok med seg nordmenn til nyrerestaurant med stådo i Damaskus. Det er gjennom den nostalgiske drømmen om det autentiske at turistene ønsker seg til stavkirker og det som tilsynelatende virker opprinnelig. Og som turistnæringa i land verden over, har også Norge tilrettelagt forholdene for turistene. For hvor mange av oss kan med hånden på hjertet si de har spist kjøttkaker på Kaffistova eller torskemølje på Rorbua på Aker brygge den siste uken? I sommer kom det tolv prosent flere turister til Norge i forhold til i fjor. Måtte også Syria og andre eksotiske reisemål oppleve det samme.

Mer:
Min store, herlige imaginære familie
Postkort fra ferieparadiset
Ola Dunk på høye hæler
Lureri og jåleri
Den aller siste sovjetstaten
Sommeren angriper
Naturdiktatorene råder
Når ble norsk godt?
Gay mat
Krigen i døren
Ferien: et gjør-det-selv-helvete
Enden nær for synd, sigg og gin tonic
Kort, kortere, miniskjørt
Fra macho til metroseksuell
Kjærlighet og geriljakrig
Fiesta med forviklinger
Rumpespesial
Storbystrategi
Gid jeg var homo
Du skal ikke sove bort natta
Amor, utroskap og mat
Nordmenn - verdens minst høflige folk?
Rettferdig byttehandel
Mordere, pederaster og lommetjuver
Du får som fortjent
Kunsten å nedlegge damer
Farlig fet middelhavsmat
Byen der jakkene gråter
Caviar, baby
Dødelig kjedelige fossefall

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!