Eksposiv barnemat?

Selv om væskeforbudet etterhvert vil forsvinne, vil din flytende håndbagasje fortsatt bli sett på som en trussel.

Fra pose til scanning: Når væskeforbudet til slutt forsvinner, er det scanning av væske som blir gjengs. Foto: Berit B. Njarga
Fra pose til scanning: Når væskeforbudet til slutt forsvinner, er det scanning av væske som blir gjengs. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 2006 har flyplassene operert med det såkalte væskeforbudet i sikkerhetskontrollen, som forbyr flypassasjerer å ha med seg flytende væske i beholdere større enn 100 ml.

Forbudet har skapt frustrasjon blant passasjerene, og mange har blitt fratatt alt fra kosmetikk til alkohol i sikkerhetskontrollen.

Rykter om at forbudet skulle forsvinne dukket opp allerede i 2011, men slik er det ikke blitt. Derimot kunne Luftfartstilsynet bekrefte overfor DinSide i april i fjor at det som av mange oppfattes som et tullete forbud, skal vedvare, men at det kom endringer av regelverket i 2014.

Disse endringene varslet Avinor om i dag.

Riktig ressursbruk?

De mye omtalte plastposene, for pakking av væske i små beholdere, skal ifølge Avinor trolig forsvinne om noen år. Da må du i stedet regne med å få det du pakker med deg av sjampo, deodorant og taxfree-varer grundig analysert i sikkerhetskontrollen.

Altså skal alle passasjerer fortsatt bli sett på som en potensiell trussel, samtidig som dette skal være til alle passasjerenes eget beste.

Det er likevel verdt å spørre seg om faren for å finne eksplosiver i den flytende håndbagasjen er så reell, at det er verdt å bruke så store ressurser som kreves for å kontrollere samtlige flypassasjerer.

Skal sjekke spriten

Én av regelendringene som blir innført i slutten av januar, innebærer at også taxfree-varer kjøpt utenfor EU/EØS vil bli tillatt for transfer-passasjerer. Det er en forbedring, fordi slik reglene er i dag, blir man fratatt taxfree-varer kjøpt i eksempelvis Tyrkia.

Nå skal disse varene "screen-es" og væsken analyseres. Så kan man spørre seg om hvorfor taxfree-varer fra utenfor EU og USA er potensielt farligere enn de man kjøper i Europa. Det sier ikke Avinor noe om. Men du slipper i det minste å bli fratatt varene - om du har ren sprit i posen.

Les også: På disse reisene kan du ikke handle på taxfree

Har du med deg barnemat i håndbagasjen, skal den nå kunne analyseres i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.com
Har du med deg barnemat i håndbagasjen, skal den nå kunne analyseres i sikkerhetskontrollen. Foto: Colourbox.com Vis mer


Eksplosiv barnemat

Som de fleste småbarnsforeldre kjenner til, kan de som reiser med små barn ta med seg maten barna trenger under reisen. Det er også unntak for medisiner du trenger under flyreisen.

Reiser du med barnemat i håndbagasjen, kan du nå bli bedt om å levere fra deg barnematen til analyse. Nå skal man altså sjekke om du har forkledd eksplosiver som babygrøt og morsmelk.

Hvor mange fly som er blitt kapret ved hjelp av babygrøt i løpet av historien kjenner jeg ikke til, men jeg tipper det ikke er spesielt mange. Men man skal som kjent aldri si aldri. Samtidig er det ikke til å komme bort fra at de store terrorfarene antakelig ligger andre steder enn i et glass med barnemat.

Likevel skal jeg nok klare å leve med både å få sprit og morsmelk analysert (forsåvidt utenfor målgruppen for begge deler).

For det er nettopp sikkerhetskontrollørenes mulighet for å sjekke alle typer flytende væske som til slutt vil fjerne væskeforbudet, og gi deg mulighet til å pakke med det du måtte ønske i håndbagasjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!