Eksplosjoner i Brussel: Dette skjer om du skal ut og fly

Skal du reise via Brussel? Du kan avbestille!

<b>BRUSSEL:</b> Det har vært flere eksplosjoner i Brussel, både på flyplassen og på T-banen. Her ser du folk forlate Zaventem airport nær Brussel. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/NTB SCANPIX
BRUSSEL: Det har vært flere eksplosjoner i Brussel, både på flyplassen og på T-banen. Her ser du folk forlate Zaventem airport nær Brussel. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært eksplosjoner på flyplassen i Brussel, og flere eksplosjoner på T-banestasjoner i byen.

Brussel Airlines er et av flyselskapene som flyr til Brussel.

Geert Sciot, pressesjef i Brussels Airlines, sier i en e-post til Dinside at flyplassen er stengt i alle fall til i morgen tidlig, og at de jobber med å finne alternative løsninger i denne vanskelige tiden.

- Brussels Airlines tilbyr gratis refusjon for passasjerer som ønsker å kansellere - og tilbyr ombooking for alle passasjerer som er berørte i dag - og for alle passasjerer med reiseplaner inntil 28. mars, skriver Sciot til Dinside.

Alle flyvninger kansellert

De skriver på sine nettsider at flyplassen i Brussel er stengt inntil klokka 6 i morgen tidlig, og at alle flyvninger dermed er kansellert:

«På grunn av eksplosjoner på Brussel Flyplass i morges, 22. mars, er flyplassen stengt inntil klokken 6 i morgen tidlig. Som en konsekvens av dette er alle flyvninger til og fra Brussel Slyplass kansellert i dag. Vi ber alle våre passasjerer om å kontakte reisebyrået sitt eller Brussel Airlines på telefon 0032 723 23 62 for å booke om flyvningene sine. For refusjoner, ber vi passasjerene våre om å fylle ut følgende skjema (klikk på lenke) eller kontakte sitt reisebyrå.»Reiseforsikringen kan hjelpe deg

Dersom du har en reiseforsikring, kan denne hjelpe deg dersom du allerede er i Belgia og vil hjem - eller om du har en flybillett til Brussel og ikke vil reise.

Både Arvid Steen, pressekontakt i Tryg forsikring og Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør Europeiske og If, sier til Dinside at dette er noe reiseforsikringen i stor grad vil dekke.

Du kan få hjelp og få dekket kostander både til en evakuering eller en tidligere retur fra Brussel - og du kan då dekket kostnader for en kansellering dersom du ikke ønsker å reise etter det som har skjedd.

- Alle med en Tryg forsikring har dette innbakt i reiseforsikringen. Dersom en farlig situasjon som terror eller eksplosjoner oppstår, vil denne forsikringen dekke en tidligere retur enn planlagt, om man befinner seg på reise - eller også om man er i Norge og ikke har lyst til å reise, så vil forsikringen dekke dette en uke frem i tid, sier Steen til Dinside.

Dersom du er i Norge og opprinnelig har flybilletter til destinasjonen i løpet av førstkommende uke, men ikke vil reise, kan du altså avbestille - og reiseforsikringen din vil dekke dette.

- Alle kostnader dekkes, de kan bare kontakte oss, så ordner vi det, sier Steen.

Han forteller at de allerede har blitt kontaktet av kunder, som har fått hjelp med en gang.

Mellomlanding? Sjekk med flyselskapet

- Dette er bare så uendelig trist, og vi har høyeste beredskap på dette, sier Vennesland til Dinside.

Europeiske og If vet ennå ikek om det er noen norske som er rammet, det vil ta en stund å få bekreftet. Men de har fått henvendelser, som går på avbestiling.

- Vi fiorstår veldig godt de som ikke ønsker å reise til Brussel nå, det ser ut som nærmest en krigssone og infrastrukturen er hardt rammet. Vi sier derfor ja til avbestilling til Brussel i en uke fremovber, med fortløpende evaluering om denne perioden skal forlenges. Og de som er i Brussel nå og vil hjem, vil vi dekke avakueringskostnader til, sier Vennesland.

Hun sier videre at de ønsker at alle som eventuelt har mellomlandinger i Brussel, i første omgang må avklare dette med flyselskapet eller reisebyrået sitt.

- Brussel er en hovedflyplass, og det er mye trafikk som går ut i verden via Brussel - og da ser vi for oss at flyselskapene ombooker, så vi ønsker at kunder avklarer dette med flyselskapene og reisebyråene først, sier Vennesland til Dinside.

UDs reiseråd

Vanligvis følger dine rettigheter med tanke på avbestilling og endring av flybilletter, samt rett til hjelp fra forsikringsselskapet, av norske UD sine offisielle reiseråd. Et offisielt reiseråd er en advarsel mot å reise til et sted.

Frykt for å reise er vanligvis ikke noe som reiseselskap eller forsikringsbransjen anser som gyldig grunn til endring eller avbestilling av hotell og billetter - og du henvises normalt sett til reiseselskapets ordinære billettvilkår.

Du kan sjekke UDs reiseråd her.

Dette skriver Utenriksdepartementet på Twitter nå:

«Etter flere meldinger om hendelser i Brussel, bes norske reisende om å holde seg i ro der de er. Unngå metro og steder med mange mennesker.»