I fremtiden vil vi reise mer og mer til utlandet. <i>Illustrasjon: Per Ervland</i> Foto: Per Ervland
I fremtiden vil vi reise mer og mer til utlandet. Illustrasjon: Per Ervland Foto: Per ErvlandVis mer

Eksplosjon i reiser

Om 15 år reiser vi dobbelt så mye utenlands som vi gjør i dag. Det betyr nesten 840 millioner utenlandsreiser i året.

I 2005 reiste vi på 433 millioner utenlandsturer, skal vi tro researchbyrået Mintel, som står bak rapporten om fremtidens reisemarked. I løpet av de neste 15 årene vil altså dette antallet nesten doble seg - til 839 milioner reiser.

Til tross for terroristfrykten og de siste årenes katastrofer som tsunamien, orkanene Katrina og Rita, jordskjelvet i Pakistan og trusselen fra fugleinfluensaen, øker altså reiselysten i de 15 største utreiselandene, altså de landene som foretar flest utenlandsreiser. Det er Tyskland, Japan, Kina, Storbritannia, USA, Frankrike, Russland, Italia, Nederland, Canada, Sør-Korea, Sverige, Belgia, Hongkong og Østerrike.

Flest reiser fra Tyskland

Tyskerne foretar altså flest utenlandsreiser i verden, med 86,6 millioner reiser i fjor. Deretter kommer Storbritannia med 65,3 millioner reiser, og på tredjeplass kommer USA med 58,3 millioner reiser. (Her må man regne med at tallene stammer fra antall flypassasjerer til utlandet, og da er jo både Frankfurt og London store knutepunkt for flytrafikken.)

- Det er liten tvil om at å reise utenlands har blitt en naturlig del av folks liv i disse 15 landene. For en stor andel av befolkningen i disse landene har en utenlandsferie eller forretningsreise blitt en del av hverdagen, og er ingen luksus lenger, sier Richard Cope fra Mintel.

Japanere og kinesere kommer

I dag har Japan og Kina tredje og fjerdeplass på lista, men over de neste 15 årene vil disse to landene ha den største økningen i antall utenlandsreisende. Mintel estimerer en firedobling, noe som gjør at japanere og kinesere vil reise mer enn amerikanere og briter i fremtiden. Tyskland vil imidlertid fortsette å trone på førsteplassen, med cirka 147,6 millioner reiser i 2020. Kjempen Russland vil også vokse, men ikke mer enn at landet blir nummer syv på lista (med 40 millioner reiser) om 15 år.

Ikke så frankofile franskmenn

- Det franske markedet er forventet å øke kraftig, og vi vil se at den franske trenden med å feriere i eget land viker for nysgjerrigheten på å se fremmede land, sier Cope.