Ekspertenes brillefine tips

Selv om de lyse by-brillene gir beskyttelse mot UV-strålene, er det neppe disse du velger før skituren eller strandoppholdet. Da trenger du nemlig også mørkere glass som hindrer at du blir blendet. Her er flere gode tips for hvilke brilleglass du helst bør velge for best komfort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Det er viktig at brillene dekker godt rundt øynene, spesielt når du beveger deg på snø. Disse er fra Prestige, og koster 249 kroner i sportsbutikken.
Det er viktig at brillene dekker godt rundt øynene, spesielt når du beveger deg på snø. Disse er fra Prestige, og koster 249 kroner i sportsbutikken. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Forskjellige forhold setter ulike krav til brillene. Våre råd er basert på samtaler med Martin Fredberg, snowboardansvarlig og avdelingssjef hos G-Sport Byporten, samt Marius Lie, solbrilleansvarlig hos Krogh Optikk Byporten og seksjonssjef Merete Hannevik hos Statens Strålevern.

  • Polariserende glass: Fjerner reflekser, behagelig spesielt på sjøen og ved bilkjøring på våt vei. Koster mer enn vanlige glass.

  • Lyse glass: Slipper inn mye lys, og det er lett å bli blendet. Passer best i bygater og på utesteder, selv med UV-filter.

  • Speilglass: Best i sterk sol, ikke godt egnet for overskyet og snøvær.

  • Brune glass: Også best egnet i sterk sol.
  • Røde/gule glass: Bedrer sikt og kontraster i tåke og snøvær, samt skumring.
  • Oransje glass: Allround glass som passer for flere forhold.

  • OBS - blå glass: Vær forsiktig med blå glass i bil. Da kan det nemlig være vanskelig å se fargen på trafikklysene. Dette i følge Avis1.
Dessuten kan du kjøpe briller som skal skjerme for lys fra sidene, briller som er laget for at vannet lett skal dryppe av dem og briller som sitter ekstra godt når du er i aktivitet.

- Det finnes skibriller, golfbriller, vannskibriller og til og med skuddsikre briller, forteller Marius Lie ved Krogh Optikk.

Utforming viktigst

Viktigst for beskyttelse av øynene i snø og ved vannet er brillenes utforming. Det hjelper ikke med gode UV-filter i glassene, om glassene ikke skjermer øynene.

- Nysnø for eksempel, gir kraftige reflekser. Da er det viktig å ha briller som tetter godt rundt øynene, og ikke slipper inn lys nedenfra og fra sidene, anbefaler Merete Hannevik hos Statens Strålevern. Selv på overskyete dager er det viktig med briller som tetter godt rundt øynene, om du beveger deg i snø eller ved vannet.

  • Se brillebildene her.

  • Trenger brillene være dyre for å beskytte mot UV-stråler?

  • Tilbake til første del av artikkelen.