Eksotiske skisteder

Tro ikke at du må til Alpene eller de aller nordligste delene av verden for å få snø under plankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det finnes skimuligheter på de mest uventede av steder. I første avsnitt viser vi vei til skisteder i noen av Europas minst typiske skiland. Andre avsnitt guider deg til noen av de mest eksotisk beliggende skisentrene i resten av verden.

Hvor ligger disse skistedene?

 • Her er kart som viser de europeiske skistedene i artikkelen.

 • Her er kart som viser skisteder fra resten av verden, nevnt i neste artikkel.
 • Ski i Storbritannia? Virkelig?

  Flotte fjell for ski, når det er snø der. Fra Glencoe i Skottland.
Foto: www.ski-glencoe.co.uk Foto: www.ski-glencoe.co.uk
  Flotte fjell for ski, når det er snø der. Fra Glencoe i Skottland.
  Foto: www.ski-glencoe.co.uk Foto: www.ski-glencoe.co.uk Vis mer

  Ja, virkelig. Storbritannia har, tro det eller ei, flere skisteder. For eksempel White Corries i Glencoe, som fikk Storbritannias første stolheis i 1961. Området ligger i det skotske høylandet, 12 mil fra Glasgow. På det høyeste kommer du deg opp til 1068 m.o.h. Snøforholdene er nok ikke av de sikreste, men sesongen varer likevel fra desember til april. I tillegg til skibakkene med syv heiser og 11 kilometer med løyper, ligger det et skimuseum i området.

  Med ski på Solkysten

  Sierra Nevada, bare et par timer unna Costa del Sol i Spania, kan by på mer enn seks mil med skibakker i Europas sydligste skisted. Her har det til og med vært holdt verdensmesterskap i Alpint (1996), og området skal faktisk søke om vinter-OL i 2010. Her kan du velge blant 45 løyper og 19 heiser, flere av dem stolheiser og gondoler. Skilandsbyen Pradollano, ligger på 2.100 m.o.h., løypas toppunkt befinner seg 3.300 m.o.h. Her kan du stå på ski om dagen, og ta et bad i Middelhavet om ettermiddagen, selv om vanntemperaturen neppe er spesielt høy i vintersesongen.

  Flere muligheter i Tyrkia

  Erkiyes-fjellene i Tyrkia.
Foto: Det tyrkiske turistministeriet Foto: Tyrkiske turistministeriet
  Erkiyes-fjellene i Tyrkia.
  Foto: Det tyrkiske turistministeriet Foto: Tyrkiske turistministeriet Vis mer

  De fleste av oss forbinder nok Tyrkia med de store horder av charterturister i jakt på brunfarge og badestrender. Men vinterstid kan landet faktisk by på flere skisteder. Det største senteret heter Palandöken, og kan tilby 28 kilometer med løyper og syv heiser. Du kan friste lykken her fra desember til april i høyder fra 2.150 til 3.200 m.o.h. Skistedet reiser seg over byen Erzurum, en historisk by i det østlige Anatolia som er en severdighet i seg selv.

  Et annet interessant sted er Erciyes som ligger i Kappadokia. Senteret har totalt 12 kilometer med løyper som betjenes av fem heiser. Sesongen varer fra november til mai. Skisenteret ligger på en utdødd vulkan, og den høyeste toppen befinner seg hele 3.917 m.o.h. Erciyes er med det Tyrkias tredje høyeste fjell.

  Klassisk skisted?

  Du kan stå på ski nær Delfi i Hellas.
  Du kan stå på ski nær Delfi i Hellas. Vis mer

  Sommerlandet Hellas kan by på flere sentre med preparerte bakker. For eksempel kan du reise til Parnassos-fjellet, ikke langt fra Aten. På 2.400 m.o.h. kan du velge blant 14 heiser og 20 løyper. Og veien er ikke lang til det berømte orakelet i Delfi. Ingen kunstsnøanlegg, så senterets ledelse stoler på godvilje fra gudene i den greske fjellheimen. Sesongen varer fra jul til påske.

  Voldelig vulkan i Italia

  Italia har solide skitradisjoner - i nord. Men i syd, på Sicilia, kunne du inntil helt nylig finne snø og skitrekk. Snøsesongen her varer fra vinter til påske, og på den aktive vulkanen Etnas nord-vestlige skråninger gikk heisen fra 1.800 m.o.h. opp til 2.350 m.o.h. Dessverre ble anlegget herjet av store vulkanutbrudd i sommer, og hva som skjer videre har vi ingen informasjon om per i dag.

 • Videre til sære skisteder i resten av verden.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!