Eksotiske Europa

På en uke gjør amerikanere og japanere det man godt kan bruke hele livet på; å oppdage Europa. Her er lesernes tips om eksotiske, ukjente og lite besøkte steder i vår egen verdensdel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi reiser helst til Hellas, Spania og Tyrkia, men Europa har langt mer å vise frem enn ferieparasoller på overfylte strender. Flere av leserne har latt seg begeistre og overraske over steder på kontinentet som ikke finnes i feriebrosjyrene. Her er tipsene fra Reiseguiden.

Sjokolade, øl og kulehull

Gylne dråper og tykt skum frister om du besøker Bayern. Illustrasjonsfoto: Ragnhild Kjetland
Gylne dråper og tykt skum frister om du besøker Bayern. Illustrasjonsfoto: Ragnhild Kjetland Vis mer

Vi strømmer i flokk til storbyer som Barcelona, London og Praha, men det finnes jammen godbiter vi ikke i første omgang plasserer på topp på reiseønskelisten vår. Hege har for eksempel besøkt Brugge i Belgia, og forteller at den regnes som en av Europas best bevarte middelalderbyer.

- Brugge er dessuten et eldorado for søtmonser. Belgisk sjokolade er fantastisk, og i Brugge er det lekre sjokoladebiter på omtrent hvert hjørne, skriver Hege.

Om skummende glass frister mer enn sukkersøte sjokoladebiter, er Bayern stedet. Byen Bamberg er et øldorado mener Richard i sitt innlegg om denne lille byen nord i Bayern.

- Det er ca. 70.000 innbyggere i Bamberg, og hele 10 ølbryggerier. Det betyr at Bamberg er en by for folk som liker øl.

En enkel og grei anbefaling fra Richard.

Flere lar seg sjarmere av byer de færreste av oss velger å besøke. Bosnia Herzegovina har neppe stått på svært manges ferieplan det siste tiåret, men Terje besøkte byen Tuzla i fjor sommer og skryter av både mat, folk og sted.

- Byen har også noe som vi nordmenn sjelden eller aldri har sett før; hull etter kuler og granater. Blokker som har store hull og små hull gjennom vegger, asfalt som mangler i gatene på grunn av granater.

Likevel mener altså Terje at her er det mye å se, mye historie og ikke minst god mat.

Kultur i vinden i det gamle øst

I øst ligger en by som har kommet ekstra i vinden i år: Estlands hovedstad Tallinn er vertsby for årets Melodi Grand Prix. Den bør lokke flere nordmenn med tanke på den korte avstanden, men også med tanke på hva du kan få med deg i denne vakre byen. Det har flere lesere oppdaget.

- Tallinn ligger kun et par timers flytur unna Oslo. De fleste severdighetene er i gamlebyen, og det er hit de fleste turistene drar. Rundt torvet i gamlebyen kryr det av salgsboder og kafeer av alle slag. Gode kjøp her er spesielt linvarer. Mat og drikke er også veldig billig. Det forteller Alf Egil i Reiseguiden.

I øst ligger også et land de færreste av oss tenker på som feriedestinasjon. Det kan nok være en tabbe. Egil har vært i Lódz, Polens nest største by.

- Lódz er ingen stor turistby, men har likevel sin sjarm. (...) Hovedgaten er en av verdens lengste hovedgater, og har de siste årene blitt pusset opp. Det var her herregårdene til tekstilfabrikkeierne ble bygd, og fabrikkene kan ses rundt om i byen.

Egil forteller videre at de fleste i Polen snakker engelsk, i alle fall i byene, men anbefaler likevel at du tar med en lommeordbok.

Badeliv både sommer og vinter

Noen kilder er nok for varme for et bad, men på Island kan du bade i varme kulper hele året. Illustrasjonsfoto: Olaf Tjore Foto: Olaf Tjore
Noen kilder er nok for varme for et bad, men på Island kan du bade i varme kulper hele året. Illustrasjonsfoto: Olaf Tjore Foto: Olaf Tjore Vis mer

Middelhavsøyene trekker turister i milliontall, men av en eller annen grunn er det fortsatt mange som ikke har oppdaget Korsika som et godt alternativ til de spanske, italienske og greske ferieøyene. Det har imidlertid Trond fått med seg, og han deler villig sine opplevelser med oss.

- Denne vakre øya i hjertet av Middelhavet er virkelig en uoppdaget liten perle. Her slipper man å finne alle de store turoperatørenes vaiende flagg i noe som ligner på en feriekonsentrasjonsleir. (...) Du slipper også å betale hundrevis av kroner for en solseng plassert som en sild i tønne. Korsika kan nemlig skilte med 1000 kilometer sandstrender av meget høy kvalitet. (...) Så har du fjellene, som er større enn i Norge. Du kan faktisk i mai kjøre slalåm, for deretter surfe ved de flotte strendene.

I en helt annen klimasone finner vi Færøyene, øygruppen som Ole Morten kaller våre søsken i vest.

- Færøyene er et av de vakreste stedene jeg har vært. Naturen er helt utrolig, og fiskemulighetene er både mange og rimelige. Utelivet i Thorshavn er et kapittel for seg, men krever at du er villig til å prate med folk og bli kjent med dem.

I samme kalde hav ligger også Island, som flere lesere villig anbefaler. Blant dem er Steinar som reiste til sagaøya i februar 2000.

- Vi ble overrasket over den enorme naturen og alle de fine plassene vi kunne bade.

Bare det er jo imponerende breddegrad og reisetidspunkt tatt i betraktning.

Flere tips om Europa finner du her.

Få reisehjelpen her

  • Finn billige charterturer i restplassoversikten
  • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
  • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
  • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren