Eksotiske dykk og lange fjorder

På tross av økt forurensing er det heldigvis fortsatt mulig å nyte av det rike og svært varierte livet i og rundt havområdene.

Sterke naturopplevelser er ikke noe som kun hører fastlandet til. Økt forurensing til tross, tar du på deg badebukser og dykkermaske er det mange perler som skjuler seg under den blå havflaten...

Great Barrier Reef, Australia

Opplev en ny og annerledes verden under vann. Vis mer

Utenfor Australia finner du verdens største korallrev og de dykkerinteressertes mekka. Great Barrier Reef som egentlig består av rundt 2.600 ulike korallrev, har en total lengde på over 2.000 kilometer. Deler av strukturen skal være over 18 millioner år gammelt. Varmt og salt vann med plenty sollys har gjort Australias gullkyst til et nærmest perfekt drivhus for korallrev. Nå har imidlertid belastning fra en enorm turiststrøm samt økt forurensing snudd trenden, og det store revet er i ferd med å krympe. Av de faste beboerne kan det nevnes 400 ulike sorter koraller, 1.500 sorter fisk, 4.000 sorter mollusker (skalldyr og liknende) samt tusenvis av diverse slag maneter, ormer og andre havvesen. Et ypperlig tidspunkt å besøke Great Barrier Reef er et par netter etter en fullmåne, litt sent på våren (oktober – november). Da formerer korallene seg, og spermen og eggene som flyter i vannet kan best beskrives som en gigantisk marin snøstorm. Les mer om Great Barrier Reef.

Verdens lengste fjord: Sognefjorden

Litt mer kjent for de fleste av oss er Sognefjorden. Dessverre er det ofte slik at vi avskriver severdigheter fordi de ligger for nært. Denne juvelene bør du imidlertid ikke undervurdere. Vest-Norges kystlinje beskrives blant annet av magasinet National Geographic som et av de 50 stedene i verden du bare MÅ se før du dør. Om du velger Geirangerfjorden, Hardangerfjorden, Nordfjord eller Sognefjorden spiller egentlig ikke så stor rolle. Det er det vi med trygghet kan kalle et luksusvalg. Vi valgte oss Sognefjorden fordi den strekker seg over 200 kilometer og med det kvalifiserer seg for tittelen som verdens lengste fjord. Reis med tog til Flåm, ta båten videre til Balestrand og opplev stemning fra gamle tider og storslått natur i Fjærland. Les mer om fjorder og andre unike severidigheter i Norge hos Norges Turistråd.

Victoriafallene, verdens vakreste vannfall

Ofte beskrevet som en av verdens vakreste severdigheter, nesten alltid beskrevet som verdens vakreste vannfall. Victoria Falls danner grensen mellom Zimbabwe og Zambia, og Zambezielven er bokstavelig talt delt i to mellom nabolandene. Med en bredde på 1,7 kilometer styrter så Zambezielven ned 107 meter med en kraft på opptil 545 millioner liter i minuttet. Fenomenet lar seg ikke knapt nok beskrives med ord. Kraften av vannfallet sender en sky av vannpartikler 500 meter opp i luften. Det sies at fallene sees best fra Zimbabwesiden, men stadig flere sverger til Zambia hvor du kan gå helt opptil vannkanten. Grunnet regntiden løper toppsesongen her fra september til november. Styr unna månedene mellom april og juni når vannmengden er som størst og det er dårlig sikt. For de med hjerte for spenning kan en raftingtur i området anbefales. Regnet som en av verdens villeste og mest vanskelige raftingturer, må du regne med å betale rundt 100 amerikanske dollar. Se bilder og les mer om Victoriafallene.

Sulten på mer? Les om verdens største, villeste og kaldeste.