Eksotisk øyrike i vest

117 skjær og øyer, 24.000 innbyggere, 240.000 lundefugler og 330.000 sauer. Velkommen til Shetland!

Grønne åser og klipper kjennetegner Shetland.
Grønne åser og klipper kjennetegner Shetland. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Shetlandsponnier løper fritt rundt på Shetland.
Shetlandsponnier løper fritt rundt på Shetland. Vis mer

En gang i historien svarte nordmenn og shetlendere til samme konge. Det var den gang Norge var i union med Sverige og Danmark, under dansk kongedømme. I 1469 ble det imidlertid inngått ekteskap mellom danske prinsesse Margaret – datter av danskekong Christian – og kong James III av Skottland. Som seg hør og bør på den tiden kunne ikke bruden komme tomhendt inn i ekteskapet, så Shetlandsøyene ble gitt til Skottland som en del av medgiften.

 • Se Shetland i bilder.
 • Norske aner

  Den dag i dag kan du se den nordiske arven i stedsnavn, og du kan høre de nordiske anene i dialekten. Sist men ikke minst vil du bli overrasket over hvor nært knyttet shetlenderne føler de er til Norge og nordmenn – selv i dag. Shetlands nordiske bånd skriver seg fra flere tidsepoker – dette kan du lese mer om her:

 • Fra vikinger til Shetlands-Larsen.
 • Aldri mer enn 5 km fra havet

  Shetland er et merkelig land. Her er uendelige gresshauger, øde strekninger og bebyggelse spredt over 15 øyer. Største by er hovedstaden Lerwick, med 7.600 innbyggere. Dette er en typisk engelsk småby med små, grå mursteinshus. Du finner de fleste butikkene i gågaten og i havneområdet, og de fleste forretningene her selger suvenirer eller shetlandsgensere.

  Shetland har 900 kilometer med bilvei, og uansett hvor du befinner deg på øyene, er du aldri mer enn 5 kilometer fra havet. Da sier det seg selv at avstandene ikke er store på øyene. Av de over 100 øyene er det bare 15 som er bebodde. Mainland er den største av øyene, og det er her du finner brorparten av befolkningen. Her er også hovedstaden, Lerwick. Øyene Yell og Unst er de nest største. Tar du turen til Unst og Muckle Flagga, kan du dessuten skryte av å ha vært på toppen av Storbritannia – og på samme øy kan du også besøke Valhalla Brewery, som er det nordligste bryggeriet i Storbritannia. Det er fergeforbindelser mellom Mainland og de største øyene.

 • Her kan du lese mer Storbritannias nordligste bryggeri, spøkelser og slott.
 • Her kan du lese mer om klipper, hval og fuglefjell.
 • Førsteklasses mat og overnatting

  Shetland … spiser de bare sau der, mon tro? Dersom du velger riktig, kan du faktisk få deg en behagelig overraskelse og ekte kulinariske opplevelser på disse forblåste øyene i vest. Du kan bo på særdeles minneverdige steder med sjel og utmerket service, men det er selvsagt også steder du kanskje bør unngå – les mer om dette i:

 • Her bør du bo og spise.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.