Eksotisk ferie i skuddet

Verdens Turistorganisasjon har nå lagt ut sin rapport over turiståret 1999, og tallenes tale er klar: Vi reiser mer og er mindre redde for å legge turen til eksotiske strøk.

I 1999 steg antallet turister på verdensbasis med 3,2 prosent. Det betyr at det er hele 657 millioner av oss som var på reise i fjor. Turistnæringens samlede inntekter steg proporsjonalt og har en samlet verdi på 455 milliarder dollar eller 3.640 milliarder kroner.

Norge figurer ikke blant destinasjonene som er med listen til Verdens Turistorganisasjon, til det trekker vi rett og slett for få besøkende. Norges Turistråd har ennå ikke klarlagt statistikken for 1999 men kan opplyse at det forventes en vekst på rundt 1,0 prosent hvilket gir oss 3,1 millioner besøkende turister.

Og vinneren er…

Mellom-Amerika står fram som den store seierherren med en vekst på 23 prosent av besøkende turister. Etter år med politisk uro har land som Guatemala (+29 prosent) og El Salvador (+26 prosent) gjenvunnet turistenes tillit. Midt-Østen, Sør-Amerika og Afrika kan også skilte med sterk økning fra det foregående år.

Men mest glede var det kanskje å spore i Asia som med en økning på 7,5 prosent satte ny rekord med 94 millioner internasjonale tilreisende. Økningen kommer etter to års nedgang, og signaliserer at regionen langt på vei har klart å riste av seg etterdønningene av de siste års store økonomiske kollaps.

I vårt hjemlige Europa fortonet fjoråret seg mer stabilt, med en notert vekst på 1,0 prosent. Sør-Europa hadde et godt år med Spania (+8,8 prosent), Hellas (+5 prosent) og Portugal (+3 prosent) som vinnere. Som ventet hadde
Kosovo krisen ringvirkninger utover det gamle turistlandet Jugoslavia, hvilket førte til nedgang i ellers stabile destinasjoner som Ungarn (-13,8 prosent) og Polen (-4,5 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens mest populære reisemål…

Det er fortsatt Frankrike som troner på toppen blant verdens turistmagneter. I 1999 mottok franskmennene 71,4 millioner utenlandske besøkende. På plassene etter ligger Spania med 52 millioner, USA med 42, Italia med 35,8 og Kina med 27. Dette til tross: Mest inntekter fra reisebransjen er det USA som karrer til seg.