Eksklusive julemarkeder

Broderfolket har lange tradisjoner med julemarkeder. Når Vinter-Sverige går mot advent er det de tradisjonsrike markedene som preger landet fra sør til nord. Av: Birgitte Finne Høifødt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprinnelig var dette en kjærkommen måte å tjene penger på for bønder og håndverkere i førjulstiden - som brukte de lange mørke høstkveldene til å lage sine spesialiteter. Dagens julemarkeder er ikke så forskjellig fra forfedrenes markeder. Og det er vel noe av hemmeligheten bak denne populære sosiale begivenheten for svenskene før jul. Vi har tidligere skrevet om hvordan du får gjort unna julehandelen i Sverige så billig som mulig. Les mer om dette i denne artikkelen.

Et tradisjonelt svensk julemarked kan du oppleve ute i det fri, i provisoriske telt, på bygdetun eller torg midt i byen, sogar midt i hjertet av Stockholm, i Gamla Stan. Kanskje fordi vi nordmenn er så fattige på slott og herregårder, gjør det et ekstra inntrykk å være med på julemarkeder i mer herskapelige omgivelser. På Engsö Slott ved Västeräs, finner du nettopp et slikt marked første helgen i desember (1-3/12).

Pepperkaker og spøkelser

Stockholm: Julemarked i Gamla Stan.
Bilde: Sveriges Turistråd.
Stockholm: Julemarked i Gamla Stan.
Bilde: Sveriges Turistråd. Vis mer

Engsö Slott ligger i et gammelt kulturlandskap. Bare kjøreturen hit er en opplevelse i seg selv. Julemarked i disse storslåtte omgivelser er da også det lokalbefolkningen ser frem til hvert år, med aktiviteter på slottet og på slottets borggård. 45 utstillere tilbyr sine varer her i år. For eksempel smykker, neverarbeid, treprodukter, skinnvarer - for ikke å snakke om svenske godsaker i vilt, kjøtt, ost og slikkerier. På det gamle slottskjøkkenet serveres kaffe, gløgg, pepperkaker, lussekatter og ”smørgåsar”.

Best kjent er kanskje Engsö Slott som spøkelsesslottet. Nå skal man ikke la nissene få konkurranse ved juletider, men at det har skjedd – og mystiske, uforklarlige ting her ble, for noen år tilbake, opplevd av kjente amerikanske forskere, med paranormale fenomener som spesialfelt.

Gløgg med Dronning Silvia?

Livlig, og ettertraktet er også julemarkedet som holdes på Drottningholm Slott i Stockholm, hvor den svenske kongefamilien har bodd siden 1981. Lørdag 9. og søndag 10. desember viser håndverkere og foreninger fra området frem sine varer til den som måtte ønske å kjøpe. Og om ikke populære Dronning Silvia kommer med gløggen, så blir det nok hyggelig servering uansett. For på dette barokk-slottet har kvinnene alltid stått sentralt.

Navnet Drottningholm oppsto i forbindelse med den første slottsbygningen, som ble oppført på 1500-tallet. Slottsbygningen var en kongegave til dronning Katarina Jagellonika. Senere ble slottet kjøpt av dronningenke Hedvig Eleonora, og i år 1744 ble slottet skjenket i bryllupsgave til prinsesse Lovisa Ulrika av Preussen, da hun giftet seg med tronarvingen Adolf Fredik. Svensk jul med norske eiere

Steninge Slott ønsker man velkommen frem til lillejulaften med håndverksutstilling på slottets gamle høyloft. I helgene er kunsthåndverkerne selv tilstede med sine produkter og juledekorasjoner, og da er også stedet fylt av musikk og spennende juledufter.

Steninge Slott er noe av det mest fasjonable som er bygget i svensk barokk, og er i dag et kultursentrum i Märsta, utenfor Stockholm. Her finnes en egen interiørbutikk som alltid er åpen, keramikkverksted og galleri. Mye å se for en kjøpelysten, men andre ord. Slottet er som mange vet på norske hender, for slottsfruen heter Linn Stokke, og slottsherren Atle Brynestad.

På julegavetokt i Dalsland

For den målrettede julegavekunden, en lite tips til slutt. Ikke langt unna grensen fra Halden, ved Håverud, ligger Hantverkshuset Upperud. Et riktig drømmested for den kresne kvalitetsbevisste kunden. Hantverkshuset er en ombygd gammel mølle, i fem etasjer, alle fulle av håndverk fra ca. 100 kunstnere. Mølla er åpen hele året, men i førjulstiden selvfølgelig preget av typiske juleprodukter. Og prisene er absolutt til å leve med! Så kan man jo ta matvare-runden i Strömstad, på vei hjem, eller på ferjeturen over til Sandefjord.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!