Foto: experimentarium
Foto: experimentariumVis mer

Eksisterer den lille forskjellen?

UTSTILLING: Gutter kan ikke gå og tygge tyggegummi samtidig, men de har bedre retningssans enn jenter … Sant eller sludder? Kjønnseksperimentet tester fordommer om forskjeller mellom menn og kvinner.

Utstillingen er på Experimentarium utenfor København. La deg selv være forskningsobjekt i tester mot verdens forutinntatthet til ditt kjønn!

Aktiv utstilling

Utstillingen er bygd opp for å skape aktivitet hos gjestene. Her går du ikke rundt og passivt titter på bilder og gjenstander som er inngjerdet eller på annen måte forbudt å berøre. Denne utstillingen innbyr og krever at du deltar; at du er med. Du får for eksempel muligheten til å prøve deg som kirurg med 3D laser, kombinere fotografier med riktig avisartikkel eller utføre regneoppgaver på tid.

Mål deg mot gjennomsnittet

Hva kan så poenget med å utføre regneoppgaver og teste sine egne kirurgegenskaper være, lurer du kanskje på? Ved inngangen til utstillingen Kjønnseksperimentet mottar du et armbånd med en strekkode, som aktiviseres når du deltar på en aktivitet som skal bekrefte eller avkrefte en fordom. Ved utstillingens slutt kan du lese av hvordan du skåret, sammenliknet med det som er gjennomsnittsresultatet for andre av samme kjønn.

Vil fordommene til livs

Målet med utstillingen er å bevise og motbevise fordommer rundt kjønnsforskjeller på forskjellige områder, og ikke minst ønsker man å gjøre unge jenter oppmerksomme på at de har gode talenter innen eksempelvis naturvitenskapen – som de kanskje ikke trodde, og som derfor styrer jentenes utdanningsvalg utenom typiske ”mannsyrker”.

Tid og sted: Experimentarium, Tuborg Havnevej 7, Hellerup. Utstillingen varer fra 1. oktober 2004 til 15. september 2005.

Du kan lese mer på Experimentariums nettsider, som du finner her. Sjekk også ut nettsiden spesielt laget for skoler - her kan du kan sjekke morsomme fakta om typiske kjønnsforskjeller, som at 31 prosent av mennene ikke vasker hendene sine etter toalettbesøk mens tallet for kvinner som ikke gjør det er 17 prosent ... Denne nettsiden finner du her.