Egoferie

TEMA: Finn Nirvana, kunstneren i deg selv eller simpelthen deg sjæl. >>> Reis, lær og lek

 Foto: David McNew/Getty Images
Foto: David McNew/Getty Images Vis mer


- Folk trenger påfyll. Vi gifter oss, skiller oss og skifter karrierer. Og i disse skiftene er det mange føler at de trenger å utvikle seg, sier Heidi Jondalen, en av grunderne i LifeTravel.

Det vesle selskapet tilbyr reiser hvor man kan lære seg coaching, skriving maling, matlaging, livsmestring, astrologi, magedans eller trimming.

- Vi i LifeTravel ser også at folk heller vil ha insighting fremfor sightseeing. Det er mer hedonisme og vi er mer søkende, mener Jondalen.

LifeTravel

Selskapet ble etablert i 2003 og har til nå sendt flere hundre på tur. LifeTravel noterte en omsetning på en million kroner i år og satser på en tredobling av omsetningen i 2005. Nylig kom selskapets nye katalog på markedet og her tilbys reiser til Toscana i Italia, Poona i India, Malta, Nice og Sharm El Sheik. Av kursholdere finner sangeren Elisabeth Nordberg-Shultz, forfatteren Merete Morken Andersen og magedanseren Margrethe Glambek.

- Vi har reiser i krysningen mellom det etablerte og det alternative, sier Jondalen.

Alternativsug

At folk søker seg til andre religioner og livvstiler enn hva statskirken og ni-til-fire-livet er kanskje antallet besøkende på alternativmessene rundt om i landet et vitne om. Rundt 30.000 mennesker besøkte alternativmessene i Oslo, Bergen og Trondheim i 2004. I Oslo Spektrum var det rundt 250 utstillere. I Alternativopplysningens databaser er det 246 oppføringer fordelt på ulike typer veiledere innen tro, overtro og livsstil.

- Tilværelsen blir mager uten religion, sier religionsforsker Ingvild Gilhus ved Universitetet i Bergen. – Vi ønsker å fortrylle virkeligheten.

Leirskole for voksne

Leirskole for voksne er et annet konsept som tilbyr mer enn flybillett og hotell på stranda.

- Det er en del charterhatere, som er lei av konseptet med å reise for å bli brun. De vil ha noe mer ut av ferien sin. Det er folk som har en hektisk arbeidsdag og som ønsker å lære seg noe nytt i sosialt felleskap, sier Kenneth Myklebust, daglig leder i Leirskole for voksne.

Ideen til leirskole for voksne ble unnfanget i 2001. I dag tilbyr selskapet gourmetkurs, seilkurs, improvisasjonsteater, tango i Buenos i Aires, Atlanterhavs-seilinger og leirskole for voksne med barn.

- Mange av våre reisende er enslige med høy inntekt fra byene på østlandet. Det har kanskje sammenheng med at man søker seg til likesinnde. De ønsker å treffe nye mennesker. Vi har også mange par og vennegrupper. Det er jo slik at man har det artigere med hverandre.

>>> Reis, lær og lek

Andre temareiser

Jenter, her finner dere de kjekkeste gutta
Femireiser
På sykkel til Everest Basecamp
BARCELONA: Baller og kjærlighet på Camp Nou
Ferie for folk med hår på brystet