Tollvesenet vil helst ha tyrkiske kuer på boks!
Tollvesenet vil helst ha tyrkiske kuer på boks!Vis mer

Egg og fyrverkeri - like ulovlig!

Vi har sett nærmere på hvilke regler som gjelder ved innførsel av mat til landet hvor det meste skal være ”Godt norsk”.

Vi har fått flere forespørsler fra våre lesere angående hvilke regler som gjelder ved innførsel av mat til Norge når du kommer hjem fra ferieturen. Kanskje kom du i kontakt med en lokal kjøtthandler som gav deg et knalltilbud i kjøttbutikken på Island? Visste du at du i utgangspunktet ikke har lov til å ta med dette kjøttet til Norge?

Leserbrevet

Vi skal til Tyrkia i sommer. Etter å ha vært der flere år på rad har jeg kommet i kontakt med en tyrker som har blitt en god venn. Han driver en slakterbutikk og har tilbudt meg å få ta med så mye kjøtt jeg vil gratis hjem til Norge. Mitt spørsmål til dere blir: Er det greit å ta med kjøtt fra Tyrkia og hvor mye kan jeg i så tilfelle ta med? Er det andre matvareprodukter som jeg ikke kan ta med når jeg har vært på reise?

Klare begrensninger

Egg og fyrverkeri - like ulovlig!

  1. Sjekk reglene her!

Vi tok kontakt med tollvesenet og tolloverinspektør Sigmund Karlsen for å få klarhet i hvilke regler som gjelder.

-Hvis man ønsker å ta med seg kjøtt fra utlandet er det klare regler som gjelder. For det første er det kun når man kommer fra land innen EU og EØS man har lov til å ta med kjøtt til Norge uten spesialtillatelse. Unntaket er Island og Liechtenstein! Dessuten er det en begrensning på 3 kg pr. snute. Tyrkia er ikke med i EU eller EØS og er således ikke et lovlig land å ta med kjøtt fra, forteller Karlsen.

Planlegger du å ta med kjøtt fra land utenfor EU og EØS bør du kontakte tollvesenet eller næringsmiddeltilsynet for å sjekke reglene. Kjøtt fra for eksempel USA og Australia er i hovedsak greit, men har du med kjøtt varer fra Asia eller Afrika må du regne med avslag!

Egg og poteter er IKKE-mat!

I oversikten fra tollvesenet er det to ting du særlig skal legge merke til: Du har overhodet ikke lov til å ta med deg verken egg eller poteter inn til landet. Dette er på tollvesenets hjemmeside nevnt under ulovlige ting å ha med seg, ramset opp på samme side som narkotika og fyrverkeri.

Hermetikkkjøtt er greit

Er kjøttet på en hermetikkboks er derimot alt i skjønneste orden selv om du kommer fra jungelen i Brasil. Risikoen for bakterieflora er langt mindre ved hermetisert mat enn ferskvarer!

Kjøtt fra truede dyrearter er ikke greit

Det er heller ikke lov å innføre kjøtt fra truede dyrearter. Tar du med kjøtt fra for eksempel elefanter, leopard, tiger, ulv, jerv, krokodiller eller fra slangearter og blir stoppet i tollen, kan du se langt etter delikatessemåltidet ditt.

Dette får du i bøter hvis du ikke fortoller kjøtt over 3 kilo

Hvis du har med for mye kjøtt uten å fortolle, er dette bøtene du må ut med hvis du blir stoppet:

  • 3-10 kilo kjøtt: 300 kroner
  • 10-20 kilo kjøtt: 600 kroner
  • 20-30 kilo kjøtt: 1200 kroner
  • 30-40 kilo kjøtt: 1900 kroner
  • 40 kilo eller mer: Du blir politianmeldt for smugling!

SISTE: OBS i Hellas!

I skrivende øyeblikk har dyresykdommen munn- og klovsyke har brutt ut i provinsen Evros i Hellas. Dyrehelsetilsynet ber derfor nordmenn på ferie i Hellas om ikke å ta med seg verken kjøtt eller meieriprodukter fra det skogbrannherjede landet.

Billig reise?

Har du kofferten pakket og klar men ikke bestemt deg for hvor ennå? Ta en titt i vår oppdaterte restplassoversikt. For å se hva andre synes om ditt reisemål, eller for å komme med dine egne meninger – sjekk Din Reiseguide.