Fra landsbyen San Andrés Semetabaj driver Unn-Lisbeth Hennig-Till sin virksomhet: I tillegg til regulær hotelldrift tilbyr hun guidede turer og bistår journalister, studenter og organisasjoner på reise i Guatemala.<br />
<I>Foto: www.guatemala.no</I>
Fra landsbyen San Andrés Semetabaj driver Unn-Lisbeth Hennig-Till sin virksomhet: I tillegg til regulær hotelldrift tilbyr hun guidede turer og bistår journalister, studenter og organisasjoner på reise i Guatemala.
Foto: www.guatemala.noVis mer

Eget hotell i paradis

45 år gammel selger hun alt hun eier og reiser til Guatemala. Her starter hun opp et lite hotell i landsbyen San Andrés Sematabaj, vel 2.000 meter over havet.

- Hverdagen her i Guatemala fortoner seg stort sett rolig, uten stress. Sola
skinner hver eneste dag året rundt og klimaet er som en fin norsk sommer. Jeg har aldri to like dager. Det er alltid noe forskjellig å gjøre, og jeg tar de jobbene som er. Jeg kan være tolk, guide, husvert, prosjektleder, sjåfør, veileder for studenter, kokk og
rengjører.

Dette skriver Unn-Lisbet Hennig-Till i en e-post til DinSide Reise. Vi har forsøkt å komme gjennom på telefonen hennes i landsbyen i Guatemala i flere uker. Uten hell. Ikke en gang Telenor klarer å sette opp en samtale for oss. Likevel skal Guatemala besitte noe av det beste innen infrastruktur og telefonnett i Mellom-Amerika.

Lykke og fromme

I 1998 bestemmer musikklæreren Unn-Lisbet Hennig-Till seg for å reise til Guatemala for å bosette seg der. Hun selger og gir bort det hun eier. Hun er ikke helt sikker på hva hun skal ta seg til i det sentralamerikanske landet når sparepengene tar slutt. I byen Antigua finner hun seg ikke til rette, men kommer etter ett år til den vesle landsbyen San Andrés Semetabaj. Landsbyen har 3.000 innbyggere, hovedsaklig av mayaindiansk herkomst. Her finner hun seg til rette og startet ombyggingen av et lite hus. I dag står fem rom, bad og kjøkken klare til å ta mot gjester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å emigrere til for eksempel Costa del Sol, Spania, er en ting, men å flytte til Guatemala er noe ganske annet. Hvordan har flytteprosessen vært?

- Det var en vanskelig prosess å ta avskjed med tingene mine, men jeg innså at det var nødvendig. Jeg tenkte at ting betyr ikke så mye til syvende og sist. Ting kan kjøpes i Guatemala også, og her er det masse fine ting å få kjøpt billig. Det første året i Guatemala var hardt og jeg følte meg ofte ensom, men jeg ville ikke tilbake til Norge. Det var tungt å lære seg spansk og skaffe seg venner i Antigua hvor jeg bodde på den tida, forteller Hennig-Till.

Videre skriver hun at det å være enslig kvinne også bød på startvansker:

- Det er ikke særlig lett for en enslig kvinne fra Norge å finne gode og flinke arbeidsfolk som kan jobben sin, og ikke utnytter meg fordi jeg har mer penger enn dem. De har lett for å heve prisen til det dobbelte i forhold til sånne som meg, skriver Hennig-Till.

Men med hjelp fra naboer kommer hun i gang med bygningsarbeidet.

SAN ANDRÉS SEMETABAJ: 3.000 mennesker bor i landsbyen som ligger 1.945 m.o.h.: - Sola skinner hver eneste dsag og klmaet er som en fin norsk sommer, sier norsk-guatemaleren Hennig-Till.
Foto: www.guatemala.no
SAN ANDRÉS SEMETABAJ: 3.000 mennesker bor i landsbyen som ligger 1.945 m.o.h.: - Sola skinner hver eneste dsag og klmaet er som en fin norsk sommer, sier norsk-guatemaleren Hennig-Till.
Foto: www.guatemala.no Vis mer

Oppholdstillatelse

Mange drømmer om å sette i gang lignende virksomheter i eksotiske strøk, men myndigheter setter ofte en effektiv stopper for drømmere. Slik er det også i Guatemala.

- Om man er fattig og ingenting har får en ikke oppholdstillatelse for mer en tre måneder. Starter en egen virksomhet får en derimot oppholdstillatelse. Jeg får ingen hjelp av myndighetene her i forhold til virksomheten min, opplyser Hennig-Till.

Den foretakssomme kvinnen vil ikke tilbake til Norge med det første:

- I Norge har vi veldig høy levestandard og stort sett er det overflod i et hvert hus. Her er det helt motsatt. De aller fleste mangler det meste. Folk spiser svært enkelt og sover på harde planker. De fleste bor i jordhus med jordgulv. Menneskene er også forskjellig fra Norge. De er mer høflige og de takker i alle sammenhenger. De verdsetter hver lille smule Gud har å gi dem. De tar ikke ting som en selvfølge. Jeg har lært masse av dem, og jeg elsker å gå på besøk og sitte og prate med dem på kjøkkenet mens de lager mat på vedovnen sin. Guatemalerne ler mye og deler alltid med andre, sammen hvor lite det er. Jeg er alltid velkommen om jeg ønsker å komme på besøk. Her har alle tid til å prate og ha sosialt samvær, skriver Hennig-Till i e-posten fra San Andrés Semetabaj.

- Manges virkelighet er at de selger produktene sine for det det kostet å kjøpe inn råvarene for å få råd til mat, uten å få noe igjen for alle arbeidstimene som er lagt ned i varen. Gi indianerne en skikkelig pris for varene sine, oppfordrer Hennig-Till.
Foto: www.guatemala.no
- Manges virkelighet er at de selger produktene sine for det det kostet å kjøpe inn råvarene for å få råd til mat, uten å få noe igjen for alle arbeidstimene som er lagt ned i varen. Gi indianerne en skikkelig pris for varene sine, oppfordrer Hennig-Till.
Foto: www.guatemala.no Vis mer

Startråd

Klar for det store eventyret? Unn-Lisbeth Hennig-Till gir følgende råd:

- Om man ønsker å gjøre som meg, er det viktig at man følger hjertet. Er det virkelig dette man vil i livet, eller er det bare et raskt påfunn? Har man drivkraften til å gjennomføre en drøm, er det bare å stå på.

 • Les mer om Hospedaje de Lisbet på hotellets hjemmeside.
 • I desember er det fem år siden fredsavtalen mellom geriljaen og myndighetene i Guatemala ble undertegnet. Forut for fredsavtalen lå 36 år med borgerkrig. I disse dager er Mellom-Amerika rammet av tørke. 1, 5 millioner mennesker er berørt og rundt 300.000 mennesker får i følge CNN matleveranser fra FN. Dette utgjør kun halvparten av behovet.

  DinSide Reise har i de to forgående uker skrevet om jobber med reisemuligheter.

 • På jobb med laptop og koffert.

 • Verden rundt med diplomatpass.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.