ET HUNDELIV: Regelverket er omfattende når det gjelder å få vovsen tilbake fra ferien.
ET HUNDELIV: Regelverket er omfattende når det gjelder å få vovsen tilbake fra ferien.Vis mer

Dyrt med dyr

Ferietid og kjæledyr er for mange en vanskelig nøtt.

Chinchilla, ilder, rotte, hamster, marsvin og mus kan dra på ferie i til Finland, Sverige og Danmark. Det er verre med Passopp og Pus. De fleste land i Europa har nemlig flere restriksjoner hva medbragt hund og katt angår. Som ikke det er nok - det er enda verre å få med seg kjæledeggen tilbake til Norge.

Lettere ut enn inn

Skal du ha hunden med på tur, er Danmark og Sverige de eneste landene du kan besøke uten større komplikasjoner. Disse landene har ingen restriksjoner for innførsel av kjæledyr fra Norge. Skal du videre ut i Europa i sommer, bør du ha startet forberedelsene allerede i fjor. Alle de europeiske landene krever flere vaksinasjoner og bekreftede attester før du kan ta kjæledeggen over grensen, men det er når pusen eller vovsen skal hjem igjen at moroa starter. De nødvendige forberedelsene kan ta opp til et halvt år.

- Det er så strenge regler fordi en skal hindre rabiessmitte. Men også smådyr, som for eksempel kaniner, kan bringe smittsomme sykdommer over grensen, sier Arild Pettersen ved Statens dyrehelsetilsyn.

Det er forbudt å ta inn dyr fra land utenfor Europa.

- Hund og katt som har vært utenfor Europa, må stå 120 dager i karantene. For andre dyr kan det søkes om særskilt tillatelse. Det er unntak for såkalte offisielle rabiesfrie land, blant annet Australia, Hawaii, Mauritsius, Norge og Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen finner du reglene for inn- og utførsel av kjæledyr.

Karantene

Rundt åtti dyr står i karantene hos Vestberg karantenestasjon, som er den eneste stasjonene i Norge som er godkjent av Statens dyrehelsetilsyn. Det later til at dyreeierne er godt informert om regelverket omkring innførsel av dyr til Norge.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- De fleste som har dyrene sine hos oss, er folk som flytter til Norge og av den grunn må ha dyrene i karantene, sier Erik Gjøranson ved Vestberg karantenestasjon.

Den som ennå ikke har all dokumentasjon klar før ferien, skal vite at den påkrevde 120 dager lange karantenen koster 18.000 for hund og kr 13.200 for katt. Dette er summen uten 24 prosent moms.

Katte- og hundehotell

- Å sende hunden på kennel er som å sende barna på leirskole. Det er ikke som hjemme, men det er full fart og stormende jubel fra morgen til kveld. Her er lek og moro, og ikke strenge regler slik det ofte er hjemme, sier Tone Pernille Rangøy, eieren av Gardermoen Hunde og Katte Hotell.

Hvert år har denne kennelen anslagsvis 10.000 overnattingsdøgn.

-Er det ingen depresjoner å spore hos de firbente under hotelloppholdet?

- Jo, det hender, men da forsøker vi å finne på ting for å muntre den opp, og det går vanligvis fint.

Rangøy mener det er bedre å plassere hunden på kennel fremfor å dra den med på lange ferier.

- Det kommer an på ferieopplegget. Skal du være et bestemt sted, er hunden mest fornøyd sammen med eieren. Skal du på biltur til Italia, er det verre. Det kan være varmt og kjedelig. I Italia må den gå i bånd for ikke komme utfor mørke, italienske hundeforførere. Da er det bedre her hvor det er klimaanlegg og hundekyndige folk som tar seg av den.

Det koster kr 125 per påbegynte døgn for hunder på Gardermoen Hunde og Katte Hotell. For katten må du ut med henholdsvis kr 100 og kr 80 for losji med og uten luftegård. For onlinebooking og ytterligere informasjon om dyrepensjonatet, klikk her.

Det finnes dyrepensjonater over hele landet.

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.