Dersom du ønsker deg en ekte designklokke, finner du ikke den på marked eller i en bakgate.  Foto: Tollvesenet
Dersom du ønsker deg en ekte designklokke, finner du ikke den på marked eller i en bakgate. Foto: TollvesenetVis mer

Dyrt å kjøpe falske merkevarer

– Turister har måtte betale opp til 10.000 euro i bot.

Det er ikke akkurat vanskelig å få tak i piratkopier når man er på ferie. En falsk Rolex-klokke her og en falsk Louis Vuitton-veske der ... Men selv om du ikke bryr deg om at det ikke er "the real deal", kan det være lurt å skygge unna disse varene.

Du risikerer nemlig saftige bøter ved kjøp av piratkopierte varer i sommer. Flere populære turistland har nulltoleranse for slik type handel.

– Frankrike, Italia og Sveits er eksempler på land der det slås hardt ned på all omsetning av falske varer. Turister har måttet betale opp til 10.000 euro i bot, sier Siw Lyséll Dølvik i advokatfirmaet Grette, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Fikk bot på 1.000 euro

Og selv om det dreier seg om småkjøp som kan være alt fra solbriller til belter, så blir det slått mye hardere ned på enn hva det gjorde for noen år siden, fordi et EU-direktiv pålegger medlemslandene å bekjempe piratkopiering med effektive virkemidler.

Og hva skjer om dersom du blir tatt? Du må bevise at du handlet i god tro om at varen var ekte. I verste fall får du en bot og varen blir beslaglagt.

Dersom du for eksempel har med deg en falsk Burberry-veske til syden, som du kjøpte for fem år siden, er du fortsatt ikke trygg. Selv om ingen har sett deg fysisk kjøpe varen, kan du likevel bli straffet for det. En gammel kopi er fortsatt en piratvare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En norsk gutt på 12 år fikk for eksempel 1.000 Euro i bot i Italia for noen få år siden, fordi han bar en falsk Rolex-klokke rundt håndleddet, advarer Lyséll Dølvik.

>>> Kjøpte falsk Louis Vuitton-veske for syv euro - fikk bot!

Én av fire synes det er greit

Trolig er det mange som har falske merkevarer i skapet sitt. Tidligere i vår skrev DinSide at én av fire nordmenn synes det er akseptabelt å kjøpe piratvarer og fire av ti bryr seg lite om at dette krenker rettighetene til merkevareeieren.

Tollvesenet har økt innsatsen mot piratvarer de siste årene. I 2010 beslagla Tollvesenet 220.000 piratvarer til en salgsverdi på 39 millioner kroner, som er en seksdobling fra 2009.

Sko, klær, klokker, solbriller, leker og forbrukerelektronikk er blant de mest populære vareslagene som nordmenn handler når de er i utlandet. Det viser en fersk undersøkelse gjort i regi av Toll- og avgiftsdirektoratet og NHO.

Men reglene om hva som er forbudt eller ikke kan virke forvirrende for noen. I Norge er det faktisk ikke ulovlig å handle piratkopier dersom varene er til eget privat bruk.

>>>Norske tollere jakter på piratkopier

Hvordan avsløre en kopi?

Her er noen ting du bør være obs på:

  • Ofte har falske merkevarer navn som ligner på originalvaren. Noen eksempler på dette kan være "Channel", "Lois Vitton, "Burburry" eller "Roy-Ban".
  • Er designvaren ekstremt billig? Da bør det ringe noen bjeller.
  • Kjenn på materialet for å avsløre falske solbriller. Lett og billig plast = kopivare.
  • Dersom du er ute etter en designveske, gjør du lurt i å sjekke opp vesken på nettet først. Da kan du se om detaljene stemmer. Hvordan er sømmen, materialet og detaljene? På Louis Vuitton-vesker går for eksempel aldri LV-monogramet inn i sømmen. Det skal heller ikke stå "made in China" på den, og den er heller ikke kjempebillig.