Innfører avgift på lastesonen:

Dyrt å «bare skulle stoppe noen minutter» på Gardermoen

Oslo Lufthavn innfører automatisk kontroll av biler som stopper ved «kiss & fly»-sonen utenfor avgangsterminalen. Står du lenger enn de tilmålte gratis-minuttene, blir det DYRT!

HER BLIR DET DYRT Å STÅ FOR LENGE: Oslo Lufthavn innfører automatisk kontroll av bilene som stopper ved lastesonen utenfor terminalen. Står du lenger enn 7 minutter, må du betale. MYE! Foto: Avinor
HER BLIR DET DYRT Å STÅ FOR LENGE: Oslo Lufthavn innfører automatisk kontroll av bilene som stopper ved lastesonen utenfor terminalen. Står du lenger enn 7 minutter, må du betale. MYE! Foto: Avinor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om du skal på ferie og fly fra Oslo Lufthavn, har du forhåpentligvis bestilt parkering:

De neste par ukene er det nemlig såpass trangt om plassen (for ikke å si fullt ...) på parkeringene på Gardermoen at Oslo Lufthavn har gått ut med en advarsel og en oppfordring om at man bør velge kollektivtransport i stedet for bilen.

Men om du bare skal hente eller slippe av noen ved avgangsterminalen på Norges hovedflyplass, skal du være oppmerksom på nye regler:

Det er innført begrensninger på hvor lenge du kan oppholde deg ved «kiss & fly»-sonen, som altså er området for å slippe av eller plukke opp noen, rett utenfor terminalen.

Overholder du ikke tidsbegrensningene, må du betale dyrt.

Maks 7 minutter

Vi snakker altså om dropp-sonen rett utenfor terminalen.

Tidligere har det vært skiltet med at man kun kan stå der i fem minutter – og at sjåfør skal oppholde seg ved kjøretøyet.

Nå, fra 30. juni, er grensa satt ved sju minutter – og det er i tillegg innført automatisk kontroll og automatisk pålagt parkeringsavgift dersom du overskrider sjuminuttersgrensa.

Det er fremdeles gratis de første sju minuttene – men skulle du bli stående lenger enn det, er det langt fra gratis:

Da koster det 70 kroner per påbegynte 20. minutt.

Til sammenlikning koster det 30 kroner på korttidsparkeringen og i parkeringshuset.

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer

– Kan oppstå farlige situasjoner

Avinor Oslo Lufthavn skriver i en pressemelding at bakgrunnen for de nye reglene er at overtredelser av den tidligere femminuttersgrensa kan skape farlige situasjoner.

– «Kiss & fly»-området er forbeholdt dem som skal slippe av reisende og kjøre videre. I dag ser vi at mange av bilistene som bruker området foran terminalen velger å parkere bilen i lengre perioder. Det skaper trafikale problemer, sier kommersiell direktør ved Avinor Oslo Lufthavn, Torgeir Kjos Sørensen.

Han får støtte av politiet som sier at det er viktig at området blir bedre regulert for å unngå at det oppstår vanskelige situasjoner.

– Faren for at noen snur og kjører i gal retning vil være til stede. Politiet støtter derfor tiltak som gir en mer hensiktsmessig regulering av området, ut fra et sikkerhetsmessig perspektiv, sier Finn Jørgen Henrichsen, politioverbetjent ved Gardermoen Politistasjon.

De tidligere ukontrollerte fem minuttene blir nå kontrollerbare sju minutter.

FRA 5 TIL 7 MINUTTER: Gurli Høeg Ulverud i Avinor sier de har lagt inn et par minutter for litt margin. Men etter 7 minutter, blir det dyrt å stå i kiss & fly-feltet. Foto: Avinor
FRA 5 TIL 7 MINUTTER: Gurli Høeg Ulverud i Avinor sier de har lagt inn et par minutter for litt margin. Men etter 7 minutter, blir det dyrt å stå i kiss & fly-feltet. Foto: Avinor Vis mer

– Når vi nå har endret til sju minutter er det basert på bruksmønsteret. Brukerne av «kiss & fly» bruker i snitt fem minutter på å gjøre det stedet er tiltenkt for: Finne et stoppested, gi en ha-det-klem eller et kyss, ta ut bagasje, muligens en klem til, og så forlate området. Vi har lagt på et par minutter så man skal ha litt margin, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til Dinside.

Slik betaler du straffegebyret

Bilens registreringsnummer blir automatisk registrert når du kjører inn på området – og så registreres det på samme måte når du kjører ut. Slik kan de vite hvor lenge du har stått parkert.

Dersom du står lenger enn sju minutter, begynner altså taksameteret å gå – eller, det har allerede startet. Kjører du ut av sonen etter åtte minutter eller mer, må du betale 70 kroner. Står du enda lenger enn 20 minutter, påløper det 70 nye kroner.

Du kan betale avgiften på betalingsautomaten på flyplassen eller du kan betale på nett innen 48 timer. Dersom du har registrert deg som autopay-kunde hos Onepark, som driver parkeringen på Oslo Lufthavn, skjer betalingen automatisk.

Dersom du ikke betaler innen 48 timer, vil du få en faktura i posten. Da må du i tillegg betale et faktureringsgebyr.

Om du lurer på om du muligens har overskredet parkeringstida, kan du sjekke det på nett hos Onepark (ekstern lenke til Onepark).

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!