Sover du som en stein, en hund eller et murmeldyr?<br />
<i>Illustrasjonsfoto: Roald Bergstrøm</i>
Sover du som en stein, en hund eller et murmeldyr?
Illustrasjonsfoto: Roald BergstrømVis mer

Dyriske ordspråk jorda rundt

I Norge slår vi to fluer i en smekk, engelskmennene dreper to fugler med en stein, og polakkene har allerede tatt livet av dyret og steker to dyresteiker på en ild. Ordspråkene er unike fra land til land. Test dine kunnskaper her.

Dyr inngår i veldig mange ordspråk verden rundt, sannsynligvis fordi de har og/eller har hatt en stor betydning for menneskene i deres dagligliv. Hvilke dyr som inngår i de forskjellige lands uttrykk, gjenspeiler selvsagt også hvilke dyr som lever i det aktuelle landet og hvilke dyr folk stort sett er i kontakt med. I Norge har vi for eksempel ikke veldig dypt kjennskap til sjiraffer, sebraer og hyener, og disse inngår dermed ikke i veldig mange ordspråk her hjemme. Ser vi imidlertid på antall uttrykk med dyr som katter, hunder og mus, kommer vi opp i et helt annet tall.

Ulikheter og likheter i kultur og samfunnsliv gjenspeiles også i ordspråkene. Ser vi for eksempel på ordspråkene i landene nærmest oss, som Danmark og Sverige, ser vi lett at leveforholdene her er ganske like, da vi har mange av de samme uttrykkene.

Men mange er ulike, mange land har andre uttrykk enn de vi kjenner fra norsk, og mange språk har bøttevis flere ordspråk enn andre språk.

Hvor godt kjenner du ordspråkene fra forskjellige land? Ta testen og få svar.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


  • Flere underholdende tester fra DinSide Reise
  • Underholdning på DinSide Reise:

    pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål