Foto: Per Ervland/Colourbox
Foto: Per Ervland/ColourboxVis mer

Dyrere å kjøre kollektivt i 2011

Fra 1. januar og 1. februar stiger prisene både hos NSB og Ruter.

Dersom du pleier å kjøpe periodebillett på NSB, så gjør du lurt i å skynde deg nå. 1. januar stiger nemlig billettprisene til NSB.

– Vi hever prisene hvert år i henhold til indeksen til Statistisk sentralbyrå (SSB), og kan øke en prosent over indeksen i henhold til avtale med Samferdselsdepartementet, sier Åge-Christoffer Lundeby, informasjonssjef i NSB, til DinSide.

Prisforslagene kan variere noe, men alt vil øke.

– Du kan spare et par prosenter på å kjøpe billetten nå, men det er ikke de store kronene å hente på dette. Det er ikke en voldsom prisøkning, påpeker Lundeby.

Kommer snart: NSB med gratis internett

20 kroner dyrer

Men NSB er ikke alene om å øke prisene. Ruter kan også varsle om høyere priser.

Gry Isberg er informasjonssjef i Ruter As, som er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As
Gry Isberg er informasjonssjef i Ruter As, som er et felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus. Foto: Odd Morten Sørby / Ruter As Vis mer


– Det som skjer er at prisene på periodebillettene (30-dagersbillett) ligger an til å stige fra 1. februar. Da vil vi foreta en ørliten prisjustering på 20 kroner, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter As, til DinSide.

Dermed går 30-dagersbillettene fra å koste 570 kroner til å koste 590. I mars 2009 kostet et fleksibelt månedskort 550 kroner ifølge denne prislisten, noe som viser at prisene har økt med 40 kroner de to siste årene.

Slik er Ruter-prisene før 1. februar 2011

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flexikortet, som har åtte reiseklipp, kostet 180 kroner i 2009. Nå i 2010 koster det 190 kroner, mens i februar 2011 vil det koste 200 kroner, altså 25 kroner per reise.

Vil få ned salget om bord

Dersom du kjøper en billett om bord, må du betale 40 kroner for dette. I 2009 kostet det 36 kroner, mens i 2011 vil det trolig bli dyrere. Dersom du forhåndskjøper enkeltbilletten, vil den være to kroner billigere i 2011.

– Vi strever med å få ned salget om bord, og heller få opp forhåndskjøpet, forklarer Isberg.

Oslo vil også få et nytt tilbud i februar som Ruter kaller "reisepenger".

– Vi jobber med en pilot for å se om reisepenger er et greit alternativ. Du velge mellom å bruke flexikort på papir, eller om du vil legge inn 100 kroner på reisepenger-kortet ditt. For denne prisen får du fire reiser, men du kan også fylle på mer, sier Isberg.

Ifølge informasjonssjefen vil de som reiser mye og ofte få en rimeligere løsning enn de som bare reiser litt.

Slik var de gamle prisene i 2009

Litt dyrere på Sørlandet

Men det er ikke bare på Østlandet at det skjer endringer. Takstene for lokalbusser i Vest-Agder og Aust-Agder endres også fra januar 2011.

Her er noen av endringer til 177-agder:

  • Prisen på barnekort (fra 4 år til og med 15 år) reduseres fra 360 til 300 krorner
  • Prisen på ungdomskort øker fra 360 til 370 kroner
  • Prisen på studentkort øker fra 480 til 495 kroner
  • Prisen på periodekort voksen Kristiansandsområdet (Nettbuss Sør) øker fra 720 til 740 kroner
  • Pris enkeltbillett i nærsone øker til 25 kroner. Merk at i Kristiansand, Søgne, Songdalen og Vennesla kan en benytte Flexikort til 20 kroner per reise.