Dyrelivet på Galapagos truet

Fremmede dyrearter truer den unike dyrelivet på Galapagos.

Galapagosøyene er en øygruppe i Stillehavet, beliliggende rundt 1.000 kilometer fra det ecuadorianske fastlandet. Øygruppen tilhører Ecuador, og strekker seg over totalt 8.000 kvadratkilometer.

På grunn av sin isolerte beliggenhet, har det utviklet seg et unikt flora- og faunaliv på øyene. Dette trues å av fremmede dyrearter som har kommet inn på øyene, på tross av svært strenge kontroller fra toll- og havnemyndighetene. I den siste tiden er det funnet flere fremmede dyrearter på øyene, som man er redd for skal kunne true øyenes dyreliv.

De innfødte iguanaene kan trues av fremmede iguanaarter. Foto: Agnes Gram
De innfødte iguanaene kan trues av fremmede iguanaarter. Foto: Agnes Gram Vis mer


Nylig ble det funnet en iguana og en havskilpadde som man tror stammer fra det søramerikanske fastlandet. Utviklingen med stadig større trafikk til øyene, har ført til et økende antall fremmede arter på øyene. Myndighetene er spesielt bekymret for den nylig oppdagede iguanaen, som man tror er av en slik art som formerer seg raskt og som vil kunne komme til å konkurrere med de innfødte artene. Man tror at den har blitt fraktet over fra fastlandet i lasten på et skip, og at den har blitt oversett av inspektører.

Det er totalt rundt 19.000 fastboende på øyene, som har en viktig fiskeindustri. Øyene er fredet, men de er åpne for turisme kontrollert av myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kilde: Pressetext Austria og BBC Online

Relaterte artikler:

Eventyrreise til Galapagos med BILDESPESIAL
Cruiseskip til Galapagos
Her kan du svømme med hai