Dyre solkremer får kritikk

Ingen solkremer som selges i parfymerier anbefales.

I årets solkremtest har Grønn Hverdag sett på innholdet i 139 solkremer på det norske markedet, og vurdert dem etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer.  Foto: Colourbox.com
I årets solkremtest har Grønn Hverdag sett på innholdet i 139 solkremer på det norske markedet, og vurdert dem etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferien starter for mange i disse dager, og kofferter og bagger fylles med bikinier, shorts, solbriller, badehåndklær, solhatter og andre soleffekter. Solkremen har du kanskje ikke fått kjøpt inn ennå? Flere virksomheter tester solkremer før sommersesongen, og årets solkremtest fra Grønn Hverdag er nå offentliggjort.

Av testede solkremer fra parfymerier, anbefales ingen av miljøorganisasjonen. For å sette det på spissen viser testen at du kan ende opp med å bruke 720,- kroner på en solkrem som er full av stoffer som av organisasjonen defineres som helse- og miljøskadelige.

Slik velger du riktig solkrem

I årets solkremtest har miljøorganisasjonen sett på hva 139 solkremer på det norske markedet er laget av, og vurdert dem etter innhold av helse- og miljøbelastende stoffer.

Dyr krem inneholder cocktail av farlige stoffer

Denne solkremen er kostbar og inneholder mange helse- og miljøskadelige stoffer, ifølge Grønn Hverdag. Den er imidlertid en eldre utgave, ifølge Dermanor.   Foto: Grønn Hverdag
Denne solkremen er kostbar og inneholder mange helse- og miljøskadelige stoffer, ifølge Grønn Hverdag. Den er imidlertid en eldre utgave, ifølge Dermanor. Foto: Grønn Hverdag Vis mer


I testen kommer solkremer på selges på parfymerier svært dårlig ut, og ingen anbefales.

En av testens tapere er solkremen Sensai, av merket Kanebo, som ifølge Grønn Hverdag inneholder en cocktail av stoffer som hudpleieprodukter ikke bør inneholde.

– Den inneholder blant annet miljøgifter, hormonforstyrrende parabener og allergifremkallende parfymestoffer. Med sine 720,- kroner er det også testens suverent dyreste solkremer, melder Grønn Hverdag i en pressemelding.

Og ikke bare det. Denne solkremen mangler også UVA-merket, som er leverandørens garanti for at solkremen oppfyller EUs anbefalinger til UVA-beskyttelse.

Anbefalingen er at UVA-beskyttelsen skal være minst en tredel av oppgitt solfaktor.

Les også: En god grunn til å bruke solkrem

Nye utgaver av kremen er merket

Derma-gruppen, som distribuerer Kanebo i Norge, presiserer overfor DinSide at de forholder seg til Mattilsynet, og ikke Grønn Hverdag.

- Grønn Hverdag har sin egen liste over verstingstoffer, men dette er ikke samme liste som Mattilsynet opererer med. Mattilsynet følger i stor grad EU-reglementet for kosmetiske ingredienser. Vi forholder oss til det Mattilsynet sier, sier nordisk fagsjef Kjersti Johansen i Derma-gruppen.

- Men hva med at kremen ikke er UVA-merket?

- Denne solkremen er en eldre utgave, og er ikke å få tak i fra oss lenger. Den er derfor ikke UVA-merket, sier Johansen. - Våre nye solkremer er UVA-merket, nå som det har kommet krav om dette.

Skuffet over parfymeriene

Daglig leder i Grønn Hverdag er imidlertid misfornøyd med at kremer hos parfymeriene gjør det så dårlig i testen.

– Jeg er skuffet over at parfymeriene kommer så dårlig ut, sier daglig leder Tone Granaas i Grønn Hverdag. – Jeg hadde forventet at deres fagkunnskap sikret forbrukeren de beste produktene, også med tanke på helse og miljø.

Noen får bra karakter flere steder

Mange av de testede solkremene oppfyller kravene til Grønn Hverdag. Blant testvinnerne er solkremene fra Cosmica, Cliniderm og Coop Änglamark. Ingen av solkremene i disse seriene inneholder helse- og miljøbelastende stoffer, ifølge Grønn Hverdag. Bildet er imidlertid ikke entydig for deg som lurer på hvilken solkrem du bør velge. En solkrem fra Cosmica kom nemlig ut på taperlisten i Forbrukerrådets test tidligere i sommer. En test som ser på andre forhold enn Grønn Hverdags test.

Det skader ikke å bli rød vel? Les 10 spørsmål og svar om solkrem

Grønn Hverdag presiserer videre at flere solkremer fra apotek-seriene La Roche-Posay og Vichy også kommer ut som testvinnere. Solkremer fra disse to merkene ble også testet av Forbrukerrådet, og kom ut med karakteren "bra" i testrekken som bestod av solkremer som gir middels beskyttelse.

Men merk: Det er ikke tilstrekkelig å se på merket, for en annen solkrem fra Vichy kom ut med karakteren "dårlig" hos Forbrukerrådet.

– Det er gledelig å se at forbedringen fortsetter hos apotekene, de har gjort store framskritt siste årene. Nå håper vi at parfymeriene følger etter, sier Tone Granaas. Hun understreker samtidig at det stadig blir enklere for alle å finne gode og trygge solkremer.

– Velg produkter som er svanemerket eller anbefalt av Grønn Hverdag, anbefaler Granaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!