Dyre orientalske tepper

Teppehandelsvindelen er enkelte steder satt i system. For de gode teppene må du betale minst kr 10.000, også i lavkostland.

Publisert

- Nitti prosent av de som kjøper tepper på egen hånd blir lurt, forteller Trond Johannesen. Etter å ha drevet teppeforretning og skrevet bok om orientalske tepper, har han førstehånds kjennskap til om emnet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Stygg ulv

Ifølge Johannesen er Tyrkia den store, stygge ulven innen teppehandel. Her masseproduseres kopier av gamle tepper og turistene betaler ublu priser i forhold til kvaliteten. Men også i Marokko og Tunisia er det mange som ser sitt snitt til å tjene en ekstra slant på naive og kjøpelystne turister.

- Når jeg har hatt takseringsoppdrag, finner jeg ofte at teppene har vært overpriset.

Kilder DinSide har vært i kontakt med, hevder at teppehandelsvindelen er satt i system enkelte steder. Charteroperatørene arrangerer turer til teppehandlere i de respektive land og tar provisjoner av handelen uavhengig av kvalitet og opprinnelse.

Slik gjør du det

- For det første skal teppene være rette og ligge pent. For et ordentlig teppe må du ut med minst 10.000 kroner. Gode land å kjøpe orientalske tepper er Iran, Kaukasus, Turkmenistan, Aserbadsjan og Afganistan. I disse landene holder teppene god kvalitet og er laget under husflidsbetingelser, forklarer Johannesen.

- Når du skal kjøpe teppe, bør du kontakte en lokalkjent som kan språket og kulturen, og som kan hjelpe deg videre med kontakter og agenter.

Restriksjoner

Johannesen forteller at du sjelden møter restriksjoner ved utførsel av tepper. Han anbefaler likevel at du sjekker forholdene før du frakter med deg et antikt orientalsk teppe.

Johannesens bok Orientalske tepper kom ut på Aschehoug forlag i fjor.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer