Dyr og deilig tid

Klokker er in som aldri før, og er et smykke og statussymbol vel så mye som en innretning til å vise tiden. Her er museer og utstillinger hvor du kan beundre urverk i nærmere øyesyn, og en bildespesial med noen av verdens dyreste klokker.

Sveits er klokkelandet over noen, og her finner vi en mengde klokkeprodusenter og klokkemuseer. Mange av produsentene har egne museer og utstillinger. Her er noen du kan besøke:

En av de nyeste kreasjonene til Audemars Piguet. Fås med tilhørende øreringer. Verdiantydning: 5,4 millioner kroner ...
Foto: Audemars Piguet Foto: Audemars Piguet Vis mer

Din mening:

Kunne du brukt 100.000 kroner eller mer på et armbåndsur? (Avsluttet)
Nei, aldri(63%) 1166
Ja, gjerne(37%) 690
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Audemars Piguet Museum

Audemars Piguet er den eneste klokkeprodusenten i verden som ennå er i familieeie etter grunnleggerne. Museet er skapt i familieboligen til Jules-Louis Audemars, som var med å starte bedriften i 1875. Her kan du se hvordan man jobbet med klokkeproduksjon for mange år tilbake, og du kan studere en betydelig klokkesamling. Museet er under oppussing, og åpner igjen 31. januar 2005. Det er kun åpent etter avtale.

  Adresse: Route de France 16, Le Brassus, Sveits
  Tel: +41 (0)21/845.14.00

Patek Philippe Museum

Klokkeprodusenten Patek Philippe kan i sitt museum i Geneve vise to utstillinger; en som er viet antikke ur - deriblant den første klokken som ble laget - og en utstilling som er viet Patek Philippes produkter. Her får du også sett et av de mest kompliserte urverk som noen sinne er laget; Calibre 89.

  Adresse: Rue des Vieux-Grenadiers 7, Geneve, Sveits
  Nettadresse: www.patekmuseum.com

Omega Museum

Omegamuseet ble åpnet i 1983, og her kan du se det viktigste i den sveitsiske klokkeprodusentens historie. Her er rundt 4.000 klokker, instrumenter, verktøy, bilder og andre objekter som er viktige i Omegas historie. Museet er åpent ukedager, og inngang er gratis. Men besøk må avtales på forhånd.

  Adresse: rue Stämpfli 96, Bienne, Sveits
  Tel: +41 (0)32 343 9211

>> Klikk her for adresser til flere klokkeprodusenter med egen utstilling/museum

>> Klikk her for å se bilder av noen av verdens dyreste klokker

Baselworld

Årlig utstilling av klokker og smykker i Basel, Sveits. Dette er både fag- og publikumsmesse, med 2.200 utstillere og et publikumsareal på 160.000 kvadratmeter. Rundt 90.000 besøkte denne messen i fjor.

  Adresse: MCH Messe Basel AG, Messeplatz, Basel, Sveits
  Tid: 31. mars til 7. april 2005.
  Nettadresse: http://www.baselshow.com/ca/cc/ss/lang/eng/

Beyermuseet

Beyer er en klokkeforhandler i Zürich, som også har en museumsutstilling med ur og klokker. Her kan du følge historien gjennom rundt 500 urverk, fra de første instrumentene som ble brukt til å beregne tid rundt 1400 f.Kr. - som vannklokker, solur o.l., og fram til i dag. Se museumspresentasjonen på nettsiden nevnt nedenfor, og få et innblikk i hva du kan få se om du legger turen innom Zürich.

  Adresse: Musee d'Horlogerie Beyer, Bahnhostrasse 31, Zürich, Sveits
  Tel: +41 (0)1/221.10.80
  Nettadresse: www.beyer-ch.com

Lokalhistorie

Musée de l’Horlogerie et de l’Emaillerie ligger i Sveits, og har rundt 1.000 objekter til utstilling i sin eldre villa. Dette er for det meste klokker og ur med utspring i Geneve.

  Adresse: Route de Malagnou 15, Geneve, Sveits
  Tlf: +41 (0)22/418.64.70

Internasjonalt museum

Internasjonal utstilling, hvor du får et innblikk i urverkets historie.

  Adresse: Musee International d'Horlogerier, Rue des Musées 29, La Chaux-deFonds, Sveits
  Tel:+41 32 967 68 61

Verdens dyreste klokker

Vi kan dessverre ikke bringe bilder av kunststykkene som historisk sett er verdens dyreste klokker. Dette er gjerne smykker det kun finnes ett eksemplar av i hele verden - gjerne skreddersydde. Eldre urverk med historie har også en tendens til å gå for saftige summer på auksjoner. Du finner altså ikke verdens dyreste klokker i klokkekatalogene hos urmakeren.

Men selv om vi ikke kan vise bilder av disse juvelene, kan vi nevne prisene på noen av verdens dyreste klokker:

 • Lommeur i gull til 11 mill. dollar! Gulluret med 24 forskjellige funksjoner var resultatet av en "klokkekrig" mellom finansmannen Henry Graves Jr. fra New York og bilingeniøren James Ward Packard fra Ohio de første tiårene på 1900-tallet. De kriget om å ha den mest avanserte klokken, og begge hyrte inn den anerkjente klokkeprodusenten Patek Philippe til å lage klokkene for dem. Lommeuret i gull, som i 1999 ble solgt for 11 millioner på Sotheby's, tilhørte Graves, og var så avansert at den tok tre år å designe og fem år å produsere.
 • "World Time" armbåndsur i platinum som viser tiden i 41 byer, land og regioner i verden. Uret er fra 1939, og er det dyreste armbåndsuret som noensinne er solgt: Det gikk for 4 millioner dollar i 2002.
 • "Caliber 89" i 18K gult gull, og et av verdens mest kompliserte portable mekaniske urverk. Klokken gikk for 3 millioner dollar i 1989.

 • "Gradowski", lommeur i 18K gull. Ble solgt for 2,5 millioner dollar i 2002.

 • Alle disse urene er fra Patek Philippe.

>> Klikk her for å se bilder av noen av de dyreste klokkene som finnes på markedet i dag.