Forskerne råder oss til å skylle oss når vi har badet i sjøen. Foto: Colourbox
Forskerne råder oss til å skylle oss når vi har badet i sjøen. Foto: ColourboxVis mer

Dusj etter svømmeturen for å unngå MRSA

Forskere har funnet ut at sjøbading kan gi deg gule stafylokokker.

En ny stor studie viser at det er store sjanser for å bli smittet av MRSA når man bader i havet, skriver Guardian.co.uk.

MRSA er gule stafylokokker som er motstandsdyktige mot antibiotika. Nå har forskere funnet ut at badende risikerer å bli smittet når de bader i sjøen.

Dermed råder forskere oss til å dusje i ferskvann etter badet.

Forskerne fant ut at folk badere ved en populær strand i Florida hadde mer enn 33 prosent sjanse for å komme i kontakt med gule stafylokokker - en bakterie som i verste fall kan føre til døden.

Bakterien kommer i sjøvannet når mennesker som bærer dem bader. Det er ikke alltid folk er syke selv om de har gule stafylokokker.

- Når du bader i det samme havvannet er du utsatt for smitte, sa Lisa Plano som ledet studien ved University of Miami.

Her i Norge og også ellers i verden er det først og fremst sykehus som opplever å få gule stafylokokker, men internasjonalt viser det seg nå er sjansen større enn før for å bli smittet også andre steder. Og det er særlig unge, aktive mennesker som aldri har vært på sykehus som blir smittet.

I Norge regner man med at 20-30 prosent er bærere av MRSA. Det blir som regel først alvorlige infeksjoner dersom bakteriene trenger seg inn i sår.

Professor Plano understreket at hun ikke fraråder bading i sjøen, men at studien viste at det er lurt å skylle seg i ferskvann både før og etter at man kommer opp igjen.