Dubrovnik i brannfare

Brannmannskapene har strevd i hele natt for å redde Dubrovnik fra en storbrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hetebølgen har skapt ekstrem skogbrannfare i Kroatia, og i går kveld hadde et 21 kilometer bredt brannbelte kommet så nær Dubrovnik, at det ble erklært unntakstilstand i den sør-kroatiske feriebyen.

Reddet byen

I hele natt har brannmannskaper kjempet for å holde brannen unna byen, og særlig den fredede gamlebyen, som står på Unescos verdensarvliste.

De 250 brannmennene har jobbet på spreng, men ikke klart å stanse flammene fra å ta tak i en rekke hus i utkanten av byen. Så langt er det ikke meldt om noen dødsfall, men 26 brannmenn er blitt skadet.

Ingen turistområder er rammet, men brannen er synlig fra flyplassen utenfor Dubrovnik. Springvannet i byen var en periode stengt, fordi vannet ble brukt til brannslukking.

I løpet av natten har vinden løyet, og brannen roet seg. I tillegg har to kanadiske spesialfly ankommet for å hjelpe med slukningsarbeidet.

- I noen områder kjempet vi mot brannen fra hus til hus. Skadene kunne vært verre, men vi klarte å hindre brannen å skade mennesker eller ødelegge flere eiendommer, sa visebrannmester Tomislav Vuko til krotaiske aviser.

Rekordmange skogbranner

Det er ikke bare Kroatia som har vært plaget av skogbranner i sommer. EU sier at bare i juli ble 3.376 kvadratkilometer svidd av i skogbrann. Mesteparten i Bulgaria, Kroatia, Hellas og Italia. Til sammenligning ble det svidd av 3.585 kvadratkilometer skog i hele 2006.

Kilde: The Times