Dublin neste

Vi dro til Dublin i stedet for London. Var det lurt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under to timer etter at flyet lettet, kan kysten av den grønne øya skimtes ut av flyvinduet. Stupende klipper og hvite strender så langt øyet rekker. Men der dukker Dublin opp, som en grå by midt i alt det grønne. Vi valgte Dublin i stedet for London. Så får vi se. Klarer byen å leve opp til forventningene?

Se film lenger ned i artikkelen

Første dag brukes til å utforske Dublins sentrum, som i hovedsak ligger sør for elven Liffey. Her er Temple Bar, utelivsområdet fullt av puber, barer og nattklubber, handle-
gaten Grafton Street, Trinity College, og St. Stephen's
Green, en av byens populære parker.

image: Dublin neste
Vindusshopping hos vintagebutikken Jenny Vanders.
Vindusshopping hos vintagebutikken Jenny Vanders. Vis mer
Kieran underholder foran statuen av Molly Malone.
Kieran underholder foran statuen av Molly Malone. Vis mer


Et nettverk av brosteinsbelagte smågater som huser små uavhengige butikker ligger på begge sider av Grafton Street. I handlegaten finnes alle kjedebutikkene vi kjenner fra London: M&S, FootLocker, Office, Boots, Karen Millen, Topshop osv. Her ligger også Brown Thomas, Dublins flotteste varemagasin, der du får tak i de fleste eksklusive sminkemerker og klesmerker, deriblant Edun, Ali Hewsons fair trade-kolleksjoner. Ali Hewson er kona til Bono i U2, som er en av Irlands store sønner.

Bono eier forøvrig luksushotellet The Clarence Hotel sammen med The Edge. The Clarence ligger i Temple Bar, helt nede ved elven Liffey, og hotellbaren er stedet å dra for en drink og litt kjendisspionasje. Når hotellbaren stenger klokken ett (som de fleste puber og barer gjør i byen), er det bare å rusle opp til selve gaten som bærer navnet Temple Bar, og stikke innom en av pubene der. Her er det liv til langt på natt. På en lørdagskveld er gaten full av feststemte mennesker, og det skal godt gjøres å ikke snuble over et utdrikkingslag eller tre.

Legendarisk pubkultur

Vi har hørt rykter om en pub med irsk livemusikk. Og ganske riktig. Oppe i andre etasje på Oliver St. John Gogarty, sitter tre karer og underholder et stapp-
fullt lokale med irske viser. Det er hyggelig på Londons puber, også, men her er stemningen livligere, og folk i alle aldre tramper takten mens de
drikker av ølet sitt. Det er likevel verdt å merke seg at ølprisene i Dublin ikke er så veldig mye lavere enn hjemme i Norge. For en pint må du ut med rundt fem euro (cirka 40 kroner), mens en drink koster rundt ni euro (cirka 74 kroner). Dette er prisene i sentrum. Alkoholen er nok billigere i andre deler av byen.

Det går forresten ikke bare i Guinness i Dublin, selv om det er her det kjente brygget kommer fra. Et besøk hos Guinness Storehouse, det enorme bryggeriet som ligger midt i byen, står på listen. Siden turistbussene som tar deg med forbi de viktigste severdighetene stopper ved bryggeriet, hopper vi like gjerne på en slik.

Vikinger er hjertelig velkomne til Dublin. Det var tross alt vi som først slo oss ned her rundt år 840. Bussjåføren, som også fungerer som guide, er en pratsom mann, og et levende bevis på at bussjåfører er menn (eller kvinner) med godt humør. Nå visste vi allerede at irer er kjente for å være trivelige mennesker med godt utviklet sans for humor. Det får vi også bekreftet når den frodige kvinnelige guiden som underholder oss på neste buss vi hopper på, forklarer at de humpete brosteinsveiene fungerer godt til å riste cellulittene tilbake på plass. Når en kvinnelig passasjer vil ha et bilde av seg selv sammen med guiden, svarer hun kjapt: "Ah, to make you look skinny!"

>>Se bilder fra Dublin

Ingen fare for tomme kraner på Guinness Storehouse.
Ingen fare for tomme kraner på Guinness Storehouse. Vis mer
Hest og vogn er et alternativt transportmiddel i Dublin.
Hest og vogn er et alternativt transportmiddel i Dublin. Vis mer


Superbrygget

Men tilbake til det gylne brygget. Guinness Storehouse er Dublins kanskje største attraksjon. I helgene kan køen inn til bryggeriet bli lang, dersom du ikke kommer før eller etter rushet. Inne i bryggeriet tar vi fatt på den selvguidede runden som viser oss hvordan Guinness blir brygget, hvor ingrediensene kommer fra, bryggeriets historie og Guinnessens plass i det irske samfunnet. På veien gjennom bryggeriet får vi en prøvesmak av brygget. Det er overraskende godt, og ikke så mektig og tungt som vi trodde.

Besøkets høydepunkt, helt bokstavelig, er guinnesspinten som er inkludert i billettprisen, og som kan nytes i baren helt på toppen av bryggeriet. Det runde bygget med glassvegger gir panoramautsikt over Dublin. Det er overraskende mange irer her, ikke bare turister, som vi hadde trodd.

Livet har smilt til irene de siste 13 årene. Historisk har Irland vært fattig, og preget av høy arbeidsledighet og uroligheter mellom protestanter og katolikker. Men i 1994 startet en økonomisk vekstperiode som varte helt frem til 2001. I løpet av denne perioden falt arbeidsledigheten og utenlandske investeringer strømmet til landet. I tillegg førte store overføringer fra EU til at Irland gikk fra å være et fattig europeisk land, til å bli et av de rikeste.

Dublin har gjennomgått en stor forandring i løpet av årene med sterk vekst. Blant annet var Temple Bar regnet som et av de mest nedslitte områdene i byen, og det var egentlig bestemt at hele området skulle rives for å gjøre plass til en stor bussentral. Heldigvis ble disse planene droppet, og i dag er de trange gatene med sine småslitne bygninger en av Dublins store magneter.

Ærverdig lærested

Trinity College er forøvrig en magnet både for studenter og turister fra hele verden. Det flotte universitetet ligger midt i Dublin sentrum, og tar opp et område på imponerende 190.000 kvadratmeter. Trinity College ble etablert i 1592, og er en del av University of Dublin. I dag reiser mange norske studenter hit for å studere medisin. Trinity College er en av Dublins viktigste attrakjsoner, og universitetsområdet er åpent for alle som vil titte.

Etter tre dager i Dublin er konklusjonen at dette er en by vi gjerne kommer tilbake til. Vi har ikke fått sett alt, ikke fått shoppet nok, ikke spist på alle de hyggelige restaurantene, ikke besøkt alle barene, og ikke drukket nok Guinness. Men kan Dublin måle
seg med London? Sjekk det ut i vår konklusjon:

>>Dublin vs. London - konklusjon

>>Se bilder fra Dublin

Dublin (wmv 6 214 kB)


På nett: Visit Dublin

Slik kommer du deg til Dublin

Både SAS og Ryanair flyr direkte til Dublin fra Gardermoen og Torp. Du kan også fly dit med British Airways og KLM, via hhv. London og Amsterdam.

Fra flyplassen kan du ta flere busser inn til sentrum. Vanlig rutebuss koster rundt to euro (cirka 16,50 kroner), mens flybussen koster syv euro (cirka 57 kroner). En taxi inn til byen koster rundt 25 euro (cirka 205 kroner).

>>Dublin vs. London - konklusjon

>>Se bilder fra Dublin