Dublin er ikke som alle andre storbyer

Få med deg Dublins mest bisarre turistattraksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øl og whiskey blir ofte dratt frem som viktige dråper i Irlands kulturarv, men landets turistnæring vil gjerne at besøkende legger igjen penger i noen av de andre kulturstolthetene Irland og hovedstaden Dublin byr på.

Se bilder nederst i artikkelen.

Christ Church Cathedral er et av stoppene Dublins turistkontor mener vi nordmenn ikke bør unnvære. Katedralen blir ofte omtalt som en av de aller eldste bygningene i landet, selv om kirkeadministrasjonen ikke offisielt vil påta seg den æren.

Om gammel byggekunst med røtter i vinkingtiden ikke appellerer, har kirken et aldri så lite ess i ermet; en liten og egentlig ganske uskyldig historie om en katt på jakt etter en enorm rotte. For i katakombene under den historiske bygningen finner du levningene av de to firbente, som i sin intense kamp ble sittende fast i kirkens orgelpiper.

Krigsprofilen Strongbow, som visstnok ble begravet på stedet, vrir seg nok i graven over at en død katt og rotte får mer oppmerksomhet enn ham. Men det er umulig å ikke la seg fascinere av de to skapningene, og ikke minst stemningen i de enorme katakombene, der kadavrene er plassert. Her kan du få arrangert alt fra bryllupsmottakelser til middagsselskaper og jobbkonferanser, til en regning som starter på 250 euro per time (cirka 2.150 kroner med dagens kurs).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er vanskelig å ikke la seg forføre av de store og stemningsfulle gangene under Christ Church-katedralen. Foto: Kim Jansson
Det er vanskelig å ikke la seg forføre av de store og stemningsfulle gangene under Christ Church-katedralen. Foto: Kim Jansson Vis mer


En liten smak av Norge

Om ikke en av Irlands eldste bygninger tilfredstiller kulturbehovet, er det ikke mangel på alternativer. Nasjonalgalleriet tilbyr en aldri så liten godbit for oss nordmenn: Fra 19. semptember til 6. desember viser museet frem en samling av rundt 40 Edvard Munch-tegninger og malerier. Har du allerede opplevd Munch-museet i Oslo og har lyst til å se noe annet, kan museet tilby over 2.500 malerier og mer enn 10.000 andre verker for skuelystne turister. Mer informasjon på nettsidene til National Gallery of Ireland.

Et annet godt alternativ er å besøke Nasjonalmuseet, som i Irland er delt opp i fire forskjellige deler: Archaeology, Decorative Arts & History, Country Life og Natural History. Det sistnevnte holder for tiden stengt. Ikke nok med at disse museene inneholder alt fra eldgammel dyrehistorie til moderne krigshistorie, bygningene i seg selv er ganske spektakulære, og absolutt verdt å få med seg. Mer informasjon på nettsidene til National Museum of Ireland.

National Museum of Ireland
National Museum of Ireland Vis mer


TIPS: Full oversikt over Dublins offentlige museer og utstillinger finner du på Visit Dublins nettsider.

Kulturkveld

Alle disse opplevelsene er åpne på hverdager, og stort sett i helgene. Har du tilfeldigvis lagt turen slutten av september i år, trenger du ikke tenke på klokken når du går rundt og besøker attraksjonene.

Fredag 25. september gjør Dublin som så mange ander byer i Europa, og holder nattåpent på utvalgte kulturattraksjoner byen over. Det er fjerde gang flere titalls tusener mennesker er ventet til Dublin, når byen arrangerer kulturkveld for fjerde gang på rad. Best av alt er qat de mer enn 120 stedene som er med i spleiselaget holder dørene åpne gratis hele kvelden.

Gratis busser frakter deg fra den ene attraksjonen til den andre. Mer informasjon om Dublin Culture Night 2009 finner du på arrangørens nettsider.

Temple bar: Turistmagnet eller -felle?

Vandring i gamle kirker og museer kan gjøre at væskenivået må opp, og siden vannet i Dublins famøse elv, Liffy, ikke akkurat skriker etter å bli drukket, må du se deg etter andre alternativer. Det er da de fleste besøkende tar turen inn i turistmekkaet Temple Bar. Området består av en rekke barer, restauranter, gallerier og markeder. Dublinerne selv sier gjerne at Temple Bar er oppskrytt og for turistifisert, men det er vanskelig å ikke la seg sjarmere av den stemningsfulle musikken og lukten av skummende øl og cider fra de mange hundre kranene i området.

Sjansene for å møte på disse to musikantene i Temple Bar er store.
Sjansene for å møte på disse to musikantene i Temple Bar er store. Vis mer

Arrangementer i Temple Bar i 2009:

  • Bokmarked i Temple Bar Square. Hver lørdag og søndag klokken 11-18.
  • Designer Mart i Cow's Lane (Old City Temple Bar). Kjøp unike gjenstander og klær, laget av irskbaserte kunstnere og designere. Hver lørdag klokken 10-17, fra mars til desember.
  • Temple Bars sjokoladefestival. Feiring av irsk sjokoladekultur gjennom de fleste av Temple Bars gater. Fra 30. oktober til 1. november.

Så var det de derre dråpene da

Men ikke bli værende i Temple Bar for lenge, dra heller ut på Guinness-bryggeriet, som har huset produksjonen av den brunsorte drinken siden 1759. Du trenger ikke være god i matte for å dinne ut at 2009 derfor er et spesielt år for Guinness. Utrolige 250 år har gått siden bryggeriet ble grunnlagt, og det skal feires med pomp og prakt over hele verden, med Dublin som hovedsete.

Om du ønsker å få med deg feiringen i Dublin, må du være rask ute med å skaffe deg billetter, for den store feiringen finner sted allerede 24. september i år. Black Eyed Peas og Tom Jones er blant artistene som skal markere på fuktige jubileeet. Du finner ytfyldende informasjon om arrangementene på Guinness' nettsider (du må riktignok velge et annet land enn Norway som bosted, hvis du skal ha tilgang til innholdet på nettsidene).

Er du mer glad i litt sterkere saker en øl, kan det gamle Jameson-destilleriet være noe for deg. Produksjonen av den verdenskjente whiskeyen er flyttet, men det er antagelig mer spennende å se hvordan de gjorde det i gamle dager. På toppen av det nedlagte destilleriet finnes en utsiktsplattform, der du kan oppleve en flott panoramautsikt over hele Dublin sentrum.

Destilleriet holder åpent fra 09-18 hver dag. Guidede turer inkluderer whiskeysmaking. Dersom du drikker whiskey, andbefaler vi at du prøvesmaker den røde whiskeydrinken du får servert ved utgangen. Dette er en blanding av Jameson whiskey og tranebærjuice, en kombinasjon som antagelig er ukjent for nordmenn flest, men som er overraskende frisk og god.

Historien om katten og rotta, som satt seg fast og endte sine dager i Christ Church Cathedral. Foto: Kim Jansson
Christ Church Catedral
Christ Church Cathedral
Det er vanskelig å ikke la seg forføre av de store og stemningsfulle gangene under Christ Church-katedralen. Foto: Kim Jansson
Liker du mer moderne kunstuttrykk kan Dublin by på noen litt mindre høytidelige kunstverk. Denne damen er tegnet på veggen i kunstnerstudioet La Catedral Studios (Augustine Street)
Temple Bar er ikke bare et turistmekka, men et sted der lokale og ukjente kunstnere kan utfolde seg.
Sjansene for å møte på disse to musikantene i Temple Bar er store.
National Museum of Ireland
På nasjonalmuseet kan du ikke bare se på minner fra krigshistorien. Du får også lov til å ta på mange av de historiske gjenstandene.Hvordan komme seg dit

En rekke flyselskaper gjør det mulig for deg å reise direkte til Dublin. DinSide har reist med både SAS og Ryanair til Irlands hovedstad, og nå tilbyr også Norwegian ruter til Guinnesens hjemby.

STORBYGUIDE: Dublin


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!