Dubai flommer over av søppel og kloakk

Og mye av det havner rett i sjøen.

 Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av det siste tiåret har Dubai i rekordfart vokst frem som en moderne turistdestinasjon full av luksushoteller, fornøyelsesparker og handlesentre. Også nordmenn har oppdaget destinasjonen, og i vintersesongen har Norwegian godt belegg på sine direkteflyvninger fra Oslo.

Men den raske veksten har gått på bekostning av miljøet. Dubai er en av de største søppelprodusentene per innbygger i verden. Og byen har ikke klart å håndtere all søpla og kloakken, da renseanleggene ikke har stor nok kapasitet. Resultatet har vært at en god del av kloakken bare har blitt dumpet rett ned i avløpsrister, og endt opp i sjøen. Dermed har turister risikert å plaske rundt i vann som absolutt ikke holder god kvalitet.

Et annet alvorlig problem er at saltnivået i sjøen har blitt så høyt at dyrelivet er i ferd med å forsvinne. Grunnen til dette er at vannet som kommer ut av vannkranene i Dubai er renset havvann. Og vannforbruket har blitt såpass stort at det har forstyrret balansen i sjøen.

-Veksten har vært intens og stor, men miljøet ble glemt. Holdningen har vært at business var viktigst. Nå opplever Dubai store problemer, og de innser at de må være mer forsiktige, sa Jean-François Seznec, midtøstenekspert ved Georgetown University i Washington til New York Times.

Dubai forsøker nå å forbedre situasjonen, og har blant annet satt i gang et initiativ for å få befolkningen til å forstå viktigheten av å redusere søppelmengden og ikke dumpe søppel ut i naturen.

Reduser vannforbruket

Dersom du skal reise til Dubai i vinter, må rådene være å bade i bassenget i stedet for i sjøen, og bruke minst mulig vann. Den enkleste måten å få til dette på, er å ikke bruke badekaret, ta kortere dusjer, og beholde håndklene noen dager før du ber om nye.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!