<b>PAKK GAVENE I INNSJEKKET BAGASJE:</b> Julegavene bør sendes i innsjekket bagasje, for å unngå at du blir stoppet i sikkerhetskontrollen. Foto: Per Ervland
PAKK GAVENE I INNSJEKKET BAGASJE: Julegavene bør sendes i innsjekket bagasje, for å unngå at du blir stoppet i sikkerhetskontrollen. Foto: Per ErvlandVis mer

Du bør sjekke inn og sende gavene

- Pakk alle innpakkete julegaver i innsjekket bagasje!

Pakk ned gaver og flasker i bagasjen du sjekker inn, og møt opp til normal tid på lufthavnen. Det er rådet fra Avinor til jule- og nyttårsreisende.

Spesielt bør du huske å legge innpakkede julegaver som er til deg selv, i innsjekket bagasje. I verste fall kan du risikere å måtte pakke opp julegaven alledere i sikkerhetskontrollen på flyplassen. Da er det egentlig ikke mye spenning igjen til selve julaften.

Her kan du se en video av hva som egentlig skjer med bagasjen din, etter at du har sjekket den inn: Vi sendte en koffert med kamera gjennom slusene

- Vi opplever dessverre hvert år at reisende ikke kan redegjøre for hva som er innpakket i gaven, og at vårt sikkerhetspersonell dermed må åpne gaven i sikkerhetskontrollen, og i verste fall la den ligge igjen, forteller medieansvarlig Joachim Westher Andersen ved Oslo Lufthavn.

Undertegnede har selv opplevd å bli stoppet med en innpakket julegave i sikkerhetskontrollen. Den gang ville ikke sikkerhetskontrolløren fortelle hva som var i gaven, og vi fikk ikke pakke den opp - det var jo tross alt en julegave - men kontrolløren sørget for å sende den slik at vi fikk plukke den opp fra bagasjebåndet sammen med resten av den innsjekkede bagasjen, ved ankomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi åpnet pakken på julaften, skjønte vi hvorfor vi ble stoppet: Under gavepapiret gjemte det seg en gedigen knivblokk ...

Har du en julegave-historie knyttet til flyplassen? Del den i debatten nedenfor.

Her skal gavene gjennom

Du oppfordres altså til å pakke alle innpakkede julegaver i innsjekket bagasje.

Det er de samme reglene som gjelder i juletrafikken som til vanlig, men ifølge Andersen ved Oslo Lufthavn har folk ofte med seg andre ting i håndbagasjen rundt jul - som gavepakninger med parfyme eller kremer, eller gaveesker med spekemat som inneholder gavekniver.

Alt dette skaper trøbbel i sikkerhetskontrollen. Dyre konjakker eller leketøy formet som våpen er heller ikke gunstig å ha i håndbagasjen.

- Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt destruere julegaver. Det er ingen god følelse og vi håper folk tar oppfordringen vår, sier Andersen.

Glemt noe på flyplassen? To av tre gjenglemte ting blir aldri hentet

Når folk reiser for å feire jul har man ofte med seg mat til selskapene. Mat er i utgangspunktet lov, så lenge den ikke regnes som flytende. Andersen råder reisende til å være klar over at noen julekaker kan inneholde for eksempel krem som betegnes som flytende. Og syltetøy eller marmelade er selvsagt også flytende, og utgår dermed fra håndbagasjen.

Flytende væske skal være i beholdere på 100 milli-liter eller mindre, og disse beholderne skal ligge i en lukkbar enliters pose. Hver reisende kan kun ha med seg en pose med flytende væske.

FAMILIESLUSE: Se etter den gule ballongen. Foto: Kristin Sørdal
FAMILIESLUSE: Se etter den gule ballongen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


I sommer startet OSL et prøveprosjekt med en familiesluse i sikkerhetskontrollen. Denne er forbeholdt familier med barn. Tilbudet ble så godt mottatt, at det har blitt et permanent tilbud. Du finner familieslusen under den gule ballongen ved sikkerhetskontrollen.

Les også: Flybagasjen må tåle lemping og lossing: Tenk på dette når du pakker

Dette kan heller ikke sjekkes inn

Må du ha med deg drikkevarer i bagasjen, anbefaler flyselskapene at disse pakkes i egne beholdere for å unngå lekkasjer. Det er imidlertid ikke alt du kan ha med deg, heller ikke i innsjekket bagasje:

- Enkelte objekter og væsker kan av sikkerhetshensyn heller ikke pakkes ned i den bagasjen du sjekker inn. Fyrverkeri er blant disse gjenstandene, sier operativ sjef ved Trondheim lufthavn Værnes, Hans Hogstad, i en pressemelding fra Avinor.

Dette er varer du i så fall må levere fra deg i sikkerhetskontrollen.

Hogstad nevner ellers at flere matvarer kan være vanskelige å få gjennom kontrollen, fordi innholdet defineres som væske, aerosoler eller gel.

Du kan finne mer detaljert informasjon om hva du kan ha med på nettsidene til Avinor eller whattobringonaflight.com.