Du blir ikke syk av kabinluften

Det er ikke lettere å bli smittet i lufta enn på bakken. Men viruset har gode forhold om bord likevel.

 Foto: Johan W.M. Pap
Foto: Johan W.M. Pap Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en oppfatning blant mange at man veldig lett blir syk av å fly. Ikke så rart at man tenker det, når flere hundre fremmede mennesker plasseres tett i tett i en lukket flykabin.

Men dette stemmer ikke, ifølge ny forskning fra USA. Medisinske eksperter har konkludert med at du ikke blir utsatt for større smittefare om bord på et fly enn du blir om du sitter på kontoret på jobben, eller befinner deg på et annet sted der mange mennesker er samlet i et begrenset lokale. Det skriver The New York Times. Det kan være alt fra t-banen og bussen til kinosalen.

- Det er alltid en større risiko for infeksjoner når du befinner deg i et avstengt område, men en flykabin er ikke verre enn kontoret du sitter i til daglig, sa doktor Mark Gendreau til avisen.

God ventilasjon

Mens luften i flykabinen skiftes ut 15 ganger per time, skjer dette vanligvis bare 12 ganger i timen på et kontor. De fleste store passasjerfly har dessuten Hepa-filtre som skal kunne rense luften for 99,97 prosent av bakterier og virusbærende partikler. Kabinen på større fly er også delt inn i forskjellige ventilasjonssoner på omtrent syv seterader, noe som skal forhindre virus fra å spre seg i kabinen.

Dette hjelper selvsagt lite hvis du blir sittende rett ved siden av en som er syk og sitter og nyser smitte rundt omkring. Men det du skal være mest forsiktig meg, er å ta på håndtaket til flytoalettet, eller på bagasjehyllen. Dersom du ikke er nøye med håndvasken etter slik berøring, vil du lett bli utsatt for virus andre passasjerer bærer på - både forkjølelsesvirus og magevirus. Et godt tips er derfor å ta med desinfiserende våtservietter eller håndrens om bord.

Se videoen av mannen som pakker en måneds klær i en liten kabinkoffert

Gunstige forhold for virus

Uansett er det mange som føler at de lett blir syke når de er ute og flyr. Det er antagelig et virus som er plukket opp før flyturen (det tar 1/2 til tre døgn fra du blir smittet til forkjølelsen bryter ut). Bærer du på et virus, er det godt mulig det bryter ut under eller rett etter en flytur. Grunnen til det er at kabinluften er veldig tørr, noe som gjør det lettere for forkjølelsesvirus å feste grepet på slimhinnene. (Det er en grunn til at du blir snørrete når du er forkjølet - det hindrer virus å få tak.) I tillegg er det gjerne en del trekk fra ventilasjonsanlegget, og kanskje også en smule kaldt i kabinen.

Derfor - synes du det er kaldt i kabinen, be kabinpersonalet sette opp temperaturen (de kan gjøre dette). Ha med deg en jakke/genser eller et ullskjerf i håndbagasjen, så du kan kle på deg om du blir kald. Drikk væske jevnlig for å hindre uttørring. Slik hjelper du kroppen å holde slimhinnene fuktige i den tørre luften. Dersom du ender opp i nærheten av en som er forkjølet, så sjekk om du kan flytte deg til en annen del av flyet (det kan jo gå dersom det ikke er fullt om bord).

Les rapporten fra National Research Council's Transportation Research Board her.

Les også: Tips til den lange flyturen